Легендата за сталинския Франкенщайн

През 1927 година в Западна Африка съветски изследовател е направи опит да оплоди шимпанзе с човешка сперма. Неговите експерименти породили мит: а не е ли планирал Сталин да ра човекомаймуни, които да използва в качеството на работна сила и войници, пише германското списание  Der Spiegel.

56-годишният биолог Иля Иванович Иванов е кръстосвал много животни в кариерата си: крави със зубри, мишки с морски свинчета, коне със зебри. На 28 февруари  1927 година той решава да отиде още по-далече и да създаде хибрид меж0зу човек и маймуна, пише журналистът Мартин Пфафенцелер. Експериментът се провеждал в ботаническа градина в Конакри, град в западноафриканската страна Гвинея.

Той е бил подкрепян от Руската академия на науките и Американската асоциация на атеизма, се казва в статията.

Дете, родено от човек и маймуна, би опровергало библейското учение за това, че човекът зема особено място ссред Божиите творения. Съветските функционери се надявали, че експериментът "ще освободи работническата класа от властта на църквата" - десет години след революцията много работници и селяни в Съветския съюз продължавали да вярват в Бога.

Освен това, успехът на експеримента би се первърнал в последното доказателство в еволюционната теория на Чарлз Дарвин, успех, който би осигурил на съветската наука уважението на учените на Запад, отбелязва авторът.

Но експериментът се провалил. Няколко седмици по-късно Иванов трябвало да констатира, че самката-шимпанзе не е забременяла. Но той не се предавал. Новата му идея била да постави обратния експеримент: да оплоди жена със сперма на маймуна. Той поискал разрешение за провеждането на тайни експерименти с местни жени от губернатора на Гвинея, която тогава била френска колония. Французинът отказал.

Съветският биолог претърпял неуспех в своя недопустим от етична гледна точка експеримент, но изследванията му породили множество теории на заговора. Диктаторът Сталин често говорел за "карпдинални промени в обществото и във всеки човек поотделно". Дали опитите на Иванов не са били част от плана на Сталин да създаде "нов човек".

Когато през лятото на 1927 година друг съветски учен създава в черноморския град Сухуми развъдник за амймуни, мнозина видели в това потвърждение на тези планове. През 2009 година един от учените в университета в Сиатъл и ръководител на лаборатория в Сухуми разказал, че някои жени се самопредлагали за участие в експериментите.

След разпада на Съветския съюз голяма част от тайните архиви стават публични. Руският писател Еремей Парнов твърди, че е открил компрометиращи материали, доказващи, че в СССР са провеждани подобни опити, чиято цел била да създадат "глупави, послушни роби, които да изпълняват тежка работа". Една от руските телевизии дори заснема документален филм с названието "Руския Франкенщайн", базиран на едноименната книга на журналиста Олег Шишкин.

Мнозинството от биолозите се съмнявали в това, че е възможно човек и маймуна да имат жизнеспособно потомство, но това не попречило на слуховете за тайните планове на Сталин.

Превод: Faktor.bg