Руски учени изчислиха цената на жриците на любовта в Москва

Висшето училище по икономика проучило 1800 профила на труженички в един от най-големите сайтове за секс услуги

Средната цена на пазара на проститутки в Москва през 2015 г. е 3818 рубли на час (около 110 лв.). Това показва изледване, публикувано от Висшето училище по икономика. За целите на проучването експертите анализират 1800 профила на проститутки в един от най-големите сайтове, предлагащи сексуални услуги в Москва.

Общият диапазон на секс услугите е между 1500 и 10 000 рубли. Но има много странични фактори, които влияят върху ценообразуването, подчертават учените, като: професионална качествена фотография, която увеличава стойността на услугата, която момичето предлага сп16,7% за час.; услуги за двойки; видеозаписи; самостоятелен превоз и др., които вдигат разходите за клиента със 7,6%. 

В същото време близостта на апартамента от центъра на една спирка от метрото намалява стойността на визитата с около 5 на сто. Учените обясняват този факт с високите наеми в центъра на руската столица, което дава основание на момичетата да смятат, че атмосферата в домовете на тези клиенти е по-комфортна. Специалистите са установили, че цената на един час работа за проститутка с пътуване е почти два пъти по-висока - 7211 рубли. Това се дължи не толкова на пътните разходи, колкото на рязко нарастващия риск от измама или насилие.

Изучавайки ценообразуването на пазара на проституцията, от Висшето училище по икономика съставят колективен портрет на момичетата, които предоставят сексуални услуги в столицата. Те са средно на 29-годишни, с височина около 170 см, с тегло 57 кг и трети размер на гърдите", констатирали учените. Някои клиенти предпочитат по-млади, но други държат на по-възрастни. За тази цел въпросниците на проститутките са разделени на две групи: до 27 години включително (105 души) и над 27 години (95 души). 

Оказва се, че възрастта не е основният фактор за ценообразуване, отбелязват изследователите.

"Интернет променя незаконния пазар на секс услуги в търговската мрежа. От една страна, глобалната мрежа позволява да се премахне „институцията на медиаторите“ (сводниците) и да се намалят рисковете на улицата. От друга страна, това е улеснение за изследователите на  този пазар: информацията за него е станала по-достъпна, което означава, че има шансове да се оцени обемът, динамиката, да се разбере връзката между разходите за услуги и доходите в легалния бизнес", заключават авторите на сериозния научен труд, пише КлубZ.