НИМ ще проучва културното наследство в село Добърско

В района се намира средновековен храм под защитата на ЮНЕСКО

"Добърските баби"

"Добърските баби"

Националният исторически музей (НИМ) ще прави етнографски проучвания в района на с. Добърско, община Разлог, съобщи директорът на музея Бони Петрунова. Те ще са в периодите 18-24 юли и 17-21 август тази година.

Целта е да се проучат различни елементи от материалното и нематериалното културно наследство в селото и региона. Екипът е съставен от етнолози от НИМ и учени фолклористи от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.

Основните теми, към които ще бъде насочено изследването са занаяти и поминък, народен календар, музикален фолклор и словесни традиции, традиционно облекло, религиозна култура, народни вярвания и мироглед. Цялостните резултати се предвижда да бъдат представени през 2019 г.

В района се намира един от филиалите на НИМ - средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", който е недвижима културна ценност от национално значение и е по дзащитата на ЮНЕСКО.

Самодейната група за автентичен фолклор от селото е създадена преди половин век, като през 2012 г. е вписана в Националната система на живите човешки съкровища като "Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици".