НАТО оценява новите кандидати напролет

Необходимо е да има възможност за бързо движение на тежко въоръжение в Източна Европа

Снимка: архив

Снимка: архив

Напролет външните министри от НАТО ще оценят напредъка на държавите, които желаят да се присъединят към алианса. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Той добави, че на завършилото двудневно заседание на външните министри от НАТО е била обсъдена политиката за разширяване на военнополитическия съюз. По неговите думи, тази политика е исторически успех, защото е довела до мир в Европа. Министрите са разисквали допълнителните възможности за обвързване с партньорите на НАТО. 

"Разширяването е решение на страните от НАТО и желаещите да се присъединят държави, никой друг няма право на вето", посочи Столтенберг.

Той отбеляза, че нестабилността извън НАТО е заплаха за държавите от пакта. Според него дейността на коалицията срещу "Ислямска държава" преминава от бойна в стабилизационна фаза. "НАТО е част от отговора, но не и единственият отговор за постигането на стабилност в Близкия изток и Северна Африка", посочи генералният секретар.

"Иран опитва да дестабилизира държави от региона, това е допълнителна причина да подкрепяме иракското правителство. Целта ни е не само да бъде спечелена войната срещу терористите, но да извоюваме мир", добави той.

Относно изявлението му, че инфраструктурата в държавите от НАТО, които са били част от Варшавския договор, не отговаря на днешните изисквания, Столтенберг поясни, че и днес сили на алианса могат да се разгръщат в Европа. "НАТО може да придвижва войските си в Европа, но искаме това да става по-бързо и при по-голяма численост. Затова работим с ЕС, за да може тези съюзници да отговарят на изискванията за пътища, железопътна мрежа, пристанища и летища. Необходимо е да има възможност за бързо движение на тежко въоръжение", уточни той.

Столтенберг коментира намерението на руския президент Владимир Путин за нов мандат: "НАТО не се намесва в изборите за държавен глава на Русия. Не мога да се обвържа с мнение по този въпрос".