НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

70 години от създаването си, НАТО остава мощна комбинация

Русия трябва да освободи украинските кораби и моряци, и да напусне Крим, коментира председателя на Военния комитет на НАТО, Стюарт Пийч. "И само за да стане ясно, този Алианс не приема и няма да приеме незаконното анексиране на Крим от Русия и ние продължаваме да призоваваме Русия да се оттегли от Крим и да прекрати подкрепата си за бойците в Източна Украйна. Също така призоваваме Русия да освободи украинските моряци и кораби, заловени през ноември миналата година близо до Азовско море", обясни той.

Както заявява генералният секретар в обръщението си към Конгреса миналия месец, Алиансът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства и глобалният баланс на силите се променя, коментира Пийч на 181-вата сесия на Военната комисия на началниците на отбраната на НАТО от Брюксел.

70 години от създаването си, НАТО остава мощна комбинация, политико-военният отбранителен алианс се ангажира да защитава населението и териториите си от всяко потенциално предизвикателство от всяка посока. НАТО се адаптира като Алианс с най-голямото укрепване на колективната отбрана от десетилетия. Увеличава се готовността на силите. В източната част на Алианса се поддържа присъствието на четири многонационални бойни групи, подкрепени от съвместни сили.

НАТО гарантира, че остава в челните редици на технологичните промени, като увеличава усилията си за пробивни технологии и увеличава човешкия си капитал, докато се трансформира. Алиансът засилихме ролята си в борбата срещу тероризма, включително създаването на нова и важна мисия за обучение в Ирак. Миналият месец външните министри на НАТО одобриха пакет от мерки за Черноморския регион за подобряване на нашата ситуационна осведоменост и за увеличаване на подкрепата за Грузия и Украйна.

Адаптацията не е приключила - продължава работата, за да се гарантира, че Съюзът е готов и способен, коментира Пийч. Военният комитет, постоянният военен орган в Алианса, играе ключова роля в тази адаптация, като продължава да предоставя неограничени военни съвети и насоки на Северноатлантическия съвет.