Народният театър посреща сезона с 6 премиери и обновен салон, но без главен режисьор

Първата премиера е на Камерна сцена на 28 и 29 септември - "Чудаци"

Народният театър посреща сезона с възвърнат блясък. Снимка: Дневник

Народният театър посреща сезона с възвърнат блясък. Снимка: Дневник

Народният театър посреща 116-ия си сезон с цели шест премиери и обновен салон, но без главен режисьор. Това стана известно на пресконференция днес, където екипът представи акценти от програмата си за 2017-2018 г. Галин Стоев, Иван Пантелеев, Диана Добрева са сред имената, които поставят нови спектакли, а основният стремеж е обновяване на репертоара, обясни директорът Мариус Донкин.

Първата премиера е на Камерна сцена на 28 и 29 септември - "Чудаци" на Красимир Спасов по пиесата "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" на Максим Горки. Поводът е 150-годишнината на руския драматург, а в постановката играят Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова и други. Следва "Цветът на дълбоките води" на 13 и 14 октомври - постановка на Бойка Велкова по пиесата на Оля Стоянова на IV етаж - сцена, което театърът иска да превърне в място за експериментални проекти на трупата си. На 27 октомври e първата премиера на Голяма сцена - "Калигула" на Диана Добрева, по текст на Албер Камю.

След броени дни репетиции започва и друга известна режисьорка - Бина Харалампиева, която ще постави "Лисичета" от Лилиан Хелман. Първите представления са на 14 и 15 декември на Камерна сцена, а в ролите са Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов. На 20 декември на Сцена на IV етаж Юрий Дачев ще представи спектакъла си по текстове на Димитър Димов - "Жени с минало" и "Виновният", на който е драматург и режисьор.

Голямото събитие на есенния сезон са гостуванията на две големи български имена в световния театър - Галин Стоев и Иван Пантелеев. Стоев, който от януари ще поеме директорския пост на театъра във френския град Тулуза, се завръща на българска сцена с "Танцът Делхи" на Иван Вирипаев на 1, 2 и 3 декември. В спектакъла участват Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и новото попълнение в трупата на Народния театър - Радина Кърджилова. С тази постановка режисьорът ще се представи и пред публиката в Тулуза с 8 представления между 6 и 21 януари.

Работещият в Германия Иван Пантелеев пък стартира репетиции в началото на 2018 година с "Дачници" по Максим Горки на Голяма сцена. Премиерата е насрочена за март.

Народният театър посреща сезона с възвърнат блясък. През лятото са реновирани два салона, подменени са механизацията, електрическото захранване и вентилацията на различни помещения. Подменени са седалките на Камерна и Голяма сцена, а в официалната част на големия салон - и златните орнаменти, покрити с 10 хиляди листа 8-микронно покритие. Отскоро театърът трябва да има и нов сайт, в който зрителите ще могат да изберат местата си чрез 3D - визуализация към сцената.

Отдавна необходимият ремонт съвпада с българското председателство на Съвета на ЕС, което ще бъде посрещнато там на 4 януари, както и със 110-годишнината на сградата. По случай нея театърът обявява две инициативи: изложба на историята й на открито в градината на 18 септември и изложба на театрални програми за Деня на будителите. За нея екипът се обръща с апел към гражданите в опита си да намери най-старите запазени екземпляри.

Едно от нещата, които театърът няма да има засега, е главен режисьор. Не е избран нов човек за поста, който режисьорът Александър Морфов изненадващо напусна през лятото. "Главният режисьор е особена фигура, каквато в историята на Народния театър не е характерна, без да дискредитирам това, което е било досега", заяви директорът Донкин, като уточни, че Морфов е подал предизвестие за напускане, чийто срок е вече изтекъл. "Ние територия на раздор нямаме и не сме имали. Аз благодаря на този жест на г-н Морфов, защото за мен той е изява на морална позиция - в резултат на ангажиментите му в чужбина той не може да изпълнява в пълна степен своите ангажименти и отговорности, които сам е заявявал пред Народния театър. Но когато има възможност и когато времето за работа в театъра разрешава, винаги е добре дошъл", каза Мариус Донкин.