Строителни предприемачи предлагат намаляване на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства

Корекция в данъците върху имотите би се отразила върху броя на необитаваните жилища, смятат от бранша

Намаляване на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства е една от идеите на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според тях подходяща данъчна политика може да влияе върху стопанисването на сградите в България. Корекция в данъците върху имотите би се отразила и върху броя и на необитаваните жилища. Димитър Савов обясни пред БНР какви са вижданията в посока подобряване на жилищния фонд у нас.

"За младите семейства има нужда от такъв стимул, тъй като жилищата стават все по-недостъпни за тях. Категорично те нямат пари да си позволят да закупят собствено жилище на толкова ранен етап. Това, което работи, например в Румъния и в Полша, е за апартаменти до 50-60 кв. данъкът да е 5%, директно им свалят ДДС-то върху него, което автоматично намалява цената, т.е. държавата регулира. В България пада с 15%, което е съществен фактор. Това е работещо и хората си купуват. Другото, което ще помогне генерално за пазара, е, че данъците върху имотите са абсурдно ниски в България. Така по никакъв начин не си стимулиран този апартамент да го продадеш или да го отдаваш под наем", смята Савов.

Заместник-председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова смята, че ако се стигне до премахване на отстъпката от данъка върху основното жилище, когато имаш и друго, се влиза в противоречие с жилищната политика в момента.

"Всяка една идея, която е свързана с данъчни облекчения, е много добре приета и добра практика в различни държави и да се помисли коя е най-добрата политика, която би могла да се предприеме на нашия пазар. В момента е много рано да дадем заключение и да кажем: "Ето, така трябва да се тръгне". Може да се заимства от няколко модела, но трябва наистина нещо да се направи в тази посока, защото има недобър баланс между данъчното облагане за различни цели в сферата на жилищната политика", посочи Перфанова.