На 30 юни в жестока катастрофа загиват Гунди и Котков

БКП скрива новината на вътрешните страници на вестниците, но 150 хиляди души се стичат на погребението на своите кумири

Никола Котков и Георги Аспарухов - Гунди

Никола Котков и Георги Аспарухов - Гунди 24 часа

На днешния ден преди 44 години от този свят нелепо си отиват футболните легенди на България и “Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков, припомня “Дарик”. Двамата загиват в жестока автомобилна катастрофа на прохода "Витиня". Гунди и Котето са две от безспорните фигури в историята на родния футбол.

Георги Аспарухов е роден в София на 4 май 1943 г. Става юноша на “Левски”, а през 1960 г.започва да играе при мъжете едва 17-годишен. За един сезон той преминава в “Ботев” - Пловдив, а след това отново се завръща на „Герена". Със „синята" фланелка Гунди печели три шампионски титли, записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. През 1965 г. Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. Пак тогава той заема осмо място в класацията за “Златната топка”. Георги Аспарухов бележи паметни голове за националния ни отбор. Разписва се два пъти на световни шампионати. През 1999 г. Гунди е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за 20 век.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 г. в София. Той е юноша на “Локомотив” - София и е една от емблемите на този отбор. Никола Котков играе от 1956 г. до 1966 г. за „железничарите", а след това преминава в редиците на “Левски”. Става шампион на страната и с двата клуба. Той има 26 мача и 12 гола за националния ни отбор.

На 30 юни 1971 г. Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков пътуват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния “Ботев”, с колата на Гунди “Алфа Ромео – Джулия”. Около 11:30 часа в прохода "Витиня" автомобилът се врязва в резервоара на товарен автомобил. Следва възпламеняване и двете футболни легенди изгарят живи.

На погребението на всенародните любимци се изсипват повече от половин милион души от всички краища на България. Стълпотворението е толкова голямо, че когато траурното шествие достига до Централните софийски гробища, последните участници в него са на “Герена”, където се е състояло поклонението.

По същото време трагедия сполетява и трима руски космонавти, пише “Спортонлайн.бг”. Екипажът на “Съюз 11” Георгий Доброволски, Владислав Волков, Виктор Пацаев загива, след като при подготовката за връщане в земната атмосфера капсулата се разхерметизира.

Интересен е начинът, по който биват отразени двете скръбни вести от българските медии. Челният материал на най-големия вестник в социалистическа България “Работническо дело” е свързан с аварията в Космоса. Според журналисти, работили тогава в органа на Партията, колегите им от спортния отдел са направили опит на вечерното събрание новината за Гунди и Котков да бъде отбелязана поне в малко каре на първа страница. След телефонно обаждане до ЦК обаче последвало изсъскване и заповед: “Отпред пускате само за космонавтите! За Гунди и Котков – навътре по страниците!”. Така официозът излиза с голямото заглавие “България скърби за гибелта на тримата звездни герои”. “Народен Спорт” пък излиза със заглавията “Категорично “Да” за щастието на народа и разцвета на родината” и “Поклон пред паметта на героите-космонавти”. А новината за гибелта на футболистите е поместена едва на 3-та страница и то без заглавие.

Обстановката в България обаче става тревожна и се налага политбюро на ЦК на БКП съвместно с колегиума на МВР да обсъди „някои отрицателни постъпки” на вътрешния министър Ангел Солаков. Лично Тодор Живков взема отношение и произнася гневни думи по негов адрес: „Другари, колкото и да звучи парадоксално, др. Солаков се смята за най – добрия познавач на футбола, въобще на спорта в България. Той се е пристрастил до такава степен, че вече неговият авторитет е подронен сериозно в МВР и в някои кръгове на нашата общественост…Това, което ни разтревожи, е погребението на двамата спортисти. Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това, което др. Солаков извърши, не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство! Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало! 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров!... Защо извърши погребението в часа, когато погребваха съветските космонавти? Защо трябваше да се огорчат съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички таланливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа, освен тези, които партията издига!”

В последствие шефът на МВР и КДС Ангел Солаков е уволнен, а мястото му е заето от Ангел Цанев.

Въпреки всички опити, на стадион „Герена”, където е поклонението, тълпата чака с часове да се отворят вратите на съоръжението. Цялата столична милиция, огромен брой военни, пожарникари и цивилви ченгета се мъчат да въдворят ред на стадиона, а всекидневно снимките и некролозите за двамата футболисти старателно се прибират от агенти на ДС.