На 17 ноември Господ стана българин!

Помните ли как Емил Костадинов прати цяла България в еуфория с гола в последната минута

На днешния ден преди 24 години България сътвори най-голямото чудо във футболната си история. На "Парк де Пренс" Пеневата чета победи с 2:1 Франция и започна пътя си към Американското лято на Мондиала в САЩ, където станахме 4-ти в света и взехме бронзови медали.

Емил Костадинов прати цяла България в еуфория с гола в последната минута във вратата на Бернар Лама, който прати България на Световното в САЩ през 94-та година. 17 ноември 1993 година завинаги ще остане като най- паметната дата във футболната ни история.

Квалификациите са тежки за България. Отборът ни е в група с Франция, Швеция, Финландия, Израел и Австрия, но запазва до последно шансове за класиране на Мондиала. Така се стига и до мача в Париж, където „петлите” се нуждаят само от точка, за да спечелят групата. Всичко започва добре за тях и Ерик Кантона вкарва за 1:0. Тогава обаче на "Парк де Пренс" Емил Костадинов оставя завинаги своя отпечатък върху френския народ. Първо той изравнява резултата, а в последните секунди разбива мечтите на водения от Жерар Улие отбор, коментира Канал 3.

Голът му дава криле на България, който отвежда тима ни в САЩ, където пък Пеневата чета записва най-доброто постижение в историята на родния футбол. 24 години по- късно продължаваме да си спомняме за този невероятен миг. Надяваме се скоро да изживеем отново емоцията от "Парк де Пренс" и Господ отново да стане българин!