На 100-годишна възраст издъхна френската филмова легенда Даниел Дарийо

Актрисата работи неуморно до 2010 година

Даниел Дарийо – една от най-дълго работилите и бляскави френски актриси, почина в дома си в Северозападна Франция. Мъжът й Жак Женврен съобщил, че напоследък състоянието й се влошило след падане, посочва БНТ.

Актрисата навърши 100 години през месец май, но филмите, в които се е снимала до средата на 2010, са 140. Филмовата ѝ кариера е една от най-дългите в историята на киното – осем десетилетия.

Със знойната си красота и нацупено лице Дарийо стана световна звезда през 30-те години, когато си партнира с Дъглас Фербанкс в романтичния холивудски филм "The Rage of Paris" през 1938.

Но решението й да продължи да работи след нацистката окупация и да се снима във филми в студио, създадено от пропагандния шеф на райха Йозеф Гьобелс, я белязва като колаборационистка.

Въпреки това, по-късно Дарийо казва, че била принудена да участва в рекламно пътуване до Берлин през 1942, за да освободят съпруга й – дипломата и плейбой Порфирио Рубироса, смятан от нацистите за шпионин. След освобождаването му Дарийо напуска студиото и се укрива под фалшиво име.

Три години след войната отново е на върха след запомнящи се роли в "La Ronde", "Madame de" и като испанската кралица в "Ruy Blas" („Руи Блас”) на Жан Кокто.

Каквито и съмнения да е имало за военновременната й дейност, те са забравени след завладяващото й изпълнение през 1959 в "Marie-Octobre" – трилър за оцелелите от мрежа на френската съпротива, които се опитват да разберат кой е предал убития им лидер.

На 99 години Дарийо продължаваше да работи. Актрисата озвучи един от персонажите в хитовата анимация "Persepolis".

Родена е през 1917 в Бордо и първоначално учи чело и пиано и се готви да става музикантка. На 14-годишна възраст обаче случайно попада в киностудио.

„Отидох в студиото така, както някой ходи на училище. Бях мързелива и си останах такава”, каза веднъж Дарийо, връщайки се към живота си, прекаран на снимачната площадка.

През 1931, на 14-годишна възраст, дебютира в музикалния филм „Балът“ („Le Bal“), с което започва нейната продължила и през 21 век филмова кариера.

Световна известност получава на 18 години с главната роля във филма „Майерлинг” (1936) за нещастната любов на наследника на австро-унгарския престол Рудолф и дъщерята на австрийския дипломат Мария фон Вечера.

Дарийо беше символ на красота и изисканост за няколко поколения зрители в цял свят. Дарийо е издала и два албума с песни.