МВР продължава да профилактира „лоши” граждани заради руския патриарх Кирил

Вчера обект на репресия е била Олена Косева, председател на Сдружението на украинските общности в България

Олена Косева

Повече от 20 дни след края на визитата на руския патриарх Кирил у нас, МВР продължава необяснимата си акция за профилактиране на граждани, писали срещу руския гост. Обясненията са, че проверките са им наложени от ГДБОП. Вчера обект на подобна мярка е станала украинката с българско гражданство Олена Косева. Тя е председател на Сдружението на украинските общности в България. Извикана е уж като свидетел, но всъщност според нея се оказва разпит, във 2-о РПУ. Предупредена е с протокол ДА НЕ ЗАСТРАШАВА СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА! 

Ето какво  написа за инцидента на стената си във фейсбук Косева:

„Точно в 10,40 ми се обади вчера на мобилния  телефон някой си г-н Цветан Димитров и любезно ме покани да дойда във Второ РПУ, да дам сведения. На въпроса ми във връзка с какво ме „канят”, получих лаконичен отговор : „Във връзка с ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ!”. В 11,32 вече бях във Втора РПУ и се обадих на г-н Димитров, че съм в управлението, качих се до кабинета на въпросния господин. 
Тук започва интересното. Отговори ми на въпроса защо ме „поканиха” -  пак по повод визитата на руския г-н Гундяеев, по съвместителство патриарх на РПЦ. Проблемът бил с моя възмутен коментар във връзка с неговото нагло и пълно с лъжи интервю пред БНТ. Всъщност ре-поствах публикацията на Faktor.bg, озаглавена: „Посолството на Украйна избухна срещу изказване на руския патриарх Кирил”. Към нея написах следния коментар: „Като български гражданин и като украинка, възмутена съм до дъното на душата на руската пропаганда, която се лееше вчера от ефира на БНТ. Интервюто с патриарха Кирил е 100% провокация срещу Украйна. Тя е и срещу България. Господа журналисти от БНТ, засрамете се. След като задавате въпроси, свързани с агресията на РФ срещу Украйна, да бяхте поне се ограмотили малко как се оценяват действията на РФ срещу Украйна в света. Или не виждате по-далеч от носа си? Поздравления на колегите от Фактор!” 

Оказа се, че в тези думи има

опасност за сигурността на България

Във Второ РПУ ме накараха да напиша писмено обяснение по повод този пост и да обещая, че аз, лошото момиче, повече няма да правя така. Това вече ме възмути до дъното на душата ми и казах на г-н Цветан Димитров, че разговорът ни е приключил и че аз нямам намерение да участвам в противозаконни действия на българската милиция. Тогава последва неочаквана реакция от господин Димитров – започна с крясъци, скочи от стола си и започна да ме дърпа, викайки, че никъде няма да ходя, че щял да ме задържи за 24 часа. Казах му че е редно да се осъзнае и, че никой не му дава право да се държи с мен по този начин.  Повторих му същите думи няколко пъти и чак след това той успя да се овладее, въпреки, че повтаряше, че ще ме затвори за 24 часа! Поисках адвокат или да ми разрешат да повикам своя, но предупредих, че без защитник повече няма да говоря. Това вбеси отново господина. Успях да се обадя на съпруга си по телефона, обясних какво се случва в кабинета на милиционера. След това той разговаря около 5 минути с Димитров. В резултат на разговора постигнахме консенсус: милиционера ще ми връчи писмена призовка за явяването ми, в която да бъде цитирано на какво основание ме викат – така се сдобих с номера на писмото от ГДБОП- и, ако не се съглася да напиша собственоръчно, че отказвам да давам показания, милиционерът сам ще го напише и ще извика двама свои колеги като свидетели да подпишат въпросното негово писание. С това веселбата във Второ РПУ приключи. Във въпросния протокол г-н Цветан Димитров написа само, че ме е предупредил да не застрашавам сигурността на страната и да действам съгласно действащото законодателство. Разбира се протокол не ми дадоха – уж защото не съм го подписала”, описва скандалната случка Олена Косева.

Тя е категорична, че е възмутена от случилото, защото е добросъвестен гражданин и данъкоплатец.

„Ще направя всичко, зависещо от мен всички ние да живеем в мирна, европейска и процъфтяваща България! Не съм съгласна с тези сталински мерки и съветски похвати, 

няма да мълча пред нарушения на българското и европейско законодателство

Ще се качвам на Шипка с украинско и българско знаме! А ако ми ги конфискувате - ще ушия нови! Ще почитам българи, украинци,  румънци и други народи, дали живота си за свободата на родината си. А Вие , господа от ГДБОП и МВР, вместо да ловите мухи в облаците и да защитавате интересите на чужда държава по-добре да насочите усилията си за опазване на сигурността на България и  гражданите й” казва още Косева.

Припомняме, че по време на визитата на руския патриарх МВР профилактира със същите мотиви и други граждани. В същото време вече шести месец МВР и ГДБОП не могат да установят и профилактират крайни русофили, които през октомври миналата година отправиха от фейсбук директни заплахи срещу 6 политици, както и премии от по 10 бона за главите им.