Карадайъ брани отсъствията на БСП в парламента

Според ДПС това е един легален политически инструмент за правене на политика

Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

„На ГЕРБ и на цялото общество даваме знак за отговорност и загриженост за състоянието на страната и за нейното бъдеще. Относно закана за предсрочни парламентарни избори, ние от ДПС не си служим с такива инструменти – не очаквайте от нас закани“. Това заяви на извънреден брифин след среща на Централния съвет на ДПС Мустафа Карадайъ.

Лидерът на партията посочи, че ДПС компромиси не е правила. „Особено когато става дума за граждански и човешки права, компромиси не правим. Напротив, призоваваме всички партии и цялото общество да защитаваме гражданските и човешките права. Тези, които се самонаричат демократи, трябва поне да спазват Конституцията и всичко, което произтича от нея. А не да нарушават Конституцията без дори да имат публични аргументи. Защото в дебата в Народното събрание не чух нито един аргумент за нарушаване на гражданските права, но видяхме гласуването“, коментира председателят на ДПС.

Карадайъ заяви, че приоритетите в правенето на политика за ДПС са чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии. „Нашата програмата и мотото за евроизборите ще бъде в тази връзка. Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС“, коментира той.

"Не сме предлагали преференциалното гласуване да отпадне, а предложихме по-справедлив праг за преференциите, допълни лидерът на партията. Карадайъ коментира, че преференциите не са отпаднали, за да бъдат върнати. „Не сме правили такова предложение, независимо, че имаме аргументи и в тази посока. Предложението ни беше да има по-справедлив праг за преференциите. Като се говори за преференции обикновено аргументът е да има мажоритарност на изборите. Сега има възможност и за мажоритарни кандидати – тези, които не искат да бъдат партийно обвързани, могат да се кандидатират като независими кандидати. Тези хора могат да бъдат избрани само ако получат гласове, колкото е избирателната квота. Тогава стои алтернативният въпрос – каква е логиката тези, които влизат в партийни листи, да имат по-различен праг, за да влизат и да бъдат избирани“, коментира той. 

"Партията ще се яви самостоятелно на евроизборите. На днешното заседание взехме няколко решения. Първото е сформиране на Централен изборен щаб на ДПС. Второто решение е в едноседмичен срок областните ни съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските да съставят общинските изборни щабове. Третото е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на ЕП, издигнати от ДПС. Критериите са задълбочено познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, владеене на един от работните езици на ЕС, изграден авторитет, добри комуникационни способности и др.“, заяви Карадайъ.

Той посочи, че на разширени заседания на областните съвети ще се номинират кандидатите и ще се предлагат на централния изборен щаб до края на март. „Номинации могат да бъдат предложени от областните съвети на ДПС, Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията“, обясни Карадайъ.

Председателят на ДПС заяви, че е взето решението партията да участва самостоятелно в евроизборите. „Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите“, посочи Карадайъ. Той коментира и темата за напускането на депутатите от БСП и предложенията за отпадане на заплатите. „Според ДПС това е един легален политически инструмент за правене на политика – и напускането на парламента, и участието в комисии, и участие в дебати, и предложение на законопроекти, среща с избиратели, отстояване на политики и позиции. Но важният дебат, който в момента не се провежда, е дебатът за приоритетите на страната“, заяви той.