Муравей Радев: Предложенията на президента за бюджетния излишък ще доведат до бели

С поскъпването на газта се родиха митове, цените на стоките няма да хвърчат нагоре

Муравей Радев

Муравей Радев

"Засега приходите и разходите към бюджета вървят добре. Очаквам дори да нямаме дефицит. Вероятно ще бъде по-малък икономическият растеж. Редица институции предвиждат забавяне на световния икономически растеж, тъй че и нас ще ни застигне". Това заяви пред BGonAir бившият финансов министър Муравей Радев. 

Президентът Румен Радев призова бюджетният излишък да се изхарчи прозрачно, но след обществено допитване. Според Радев това ще предизвика много нагорещен обществен дебат, който не знаем докъде ще стигне. По думите му, трябва да се внимава с подобни предложения, защото винаги става беля. 

"Трябва да се изтрие дефицитът, който е заложен в бюджета. А ако има излишък, то трябва да се похарчи за еднократен разход, а не за продължителни, като увеличението на заплатите. Вдигането на тавана на пенсиите го приветствам, защото то дава адекватна пенсия на този, който се е осигурявал по-добре и по-дълго време. Не приветствам вдигането на максималния праг на осигуряване. Това ще донесе утежнения върху бизнеса, а именно той създава икономиката. Да направиш такава стъпка и то без да попиташ бизнеса, далеч не е най-доброто", подчерта Радев. Бившият финансов министър посочи още, че с поскъпването на газта се родиха митове. 

"Единият е, че цените на стоките хвърчат нагоре. Да, ама не. Ще се увеличи цената на парното и вероятно някои стоки, за които се харчи много газ. Но това увеличение ще бъде в рамките на 1-2%. Толкова малко увеличение може да бъде поето от печалбата на бизнеса. Доходите растат няколко пъти повече от разходите. Но забогатяването не се чувства, защото нашата стартова база е изключително ниска", заключи Муравей Радев.