Москва заплашвала литовски министри заради подкрепата им за Украйна

Това обяви президентът на страната Далия Грибаускайте

Далия Грибаускайте

Далия Грибаускайте

Представители на Руската федерация заплашват членове на литовското правителство поради решението на Вилнюс да въведе нови антируски санкции, твърди президента Далия Грибаускайте, съобщава " Европейска правда".  

"Международните организации не са наложили санкции, но приехме национални санкции във връзка с агресията в Керченския проток. Ще продължим да оказваме помощ на Украйна, да изпращаме боеприпаси, военни инструктори, кибернетични машини и хуманитарна помощ ", заяви Грибаускайте на пресконференция в Киев след разговори с президента на Украйна Петро Порошенко.

Тя припомни, че Министерството на външните работи се е обърнало към  Дирекция "Миграция" към Министерство на вътрешните работи с предложение да бъдат включени в списъка на нежеланите лица и руснаци, които са участвали в задържането на украински военни кораби и екипажи в Керченския проток на 25 ноември, както и представители на военното ръководство на Руската федерация.

Според Грибаускаите "не е толкова лесно да бъдеш първи" по въпроса за санкциите срещу Руската федерация заради инцидента в Керченския проток.

"Министрите получават заплахи от Русия, включително и министърът на външните работи, но е важно да се говори и да се осъди агресора - това може да се окаже по-голяма заплаха за него, отколкото ако се пристъпи към военни действия (Украйна -" Росбалт ")", - добавя президентът на Литва.

По-рано беше съобщено, че страните от ЕС не могат да се споразумеят по въпроса за налагането на нови санкции срещу Руската федерация заради задържането на украински моряци в Керченския проток. 

Превод: Faktor.bg