Москва признава Мадуро за президент, не казва ще му даде ли политическо убежище

Смятаме, че опитът за узурпиране на върховната власт във Венецуела е незаконен, заяви Песков

 Президентът на Венецуела Никола Мадуро е законният президент на републиката. Това подчерта прес-секретарът на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроса дали Москва е готова да даде на Мадуро политическо убежище, ако поиска, предава TACC.
"Николас Мадуро е легитимен ръководител на държавата Венецуела, така че засега смятаме този въпрос за неподходящ", каза Песков.
Говорителят на президента подчерта, че Русия счита за незаконен опитът за узурпиране на властта във Венецуела от страна на опозицията.
"Смятаме, че опитът за узурпиране на върховната власт във Венецуела е незаконен и нарушава принципите на международното право", заяви говорителят на Кремъл. Според него това е восновата на позицията на Руската федерация и по-подробно изявление по този въпрос е направено от руското външно министерство.
Венецуела не се е обръщала за помощ към Русия, каза Песков. "Досега не е имало искания по този въпрос", заяви представителят на Кремъл в отговор на въпроса дали Москва в момента обмисля възможности за подкрепа на Венецуела. По негово мнение сега не може да се предполага какъв отговор ще даде Руската федерация на Венецуела, ако дойде искане за помощ. "Евентуалните разсъждения тук едва ли са подходящи", обясни Песков.
С същия момент ТАСС информира, че президентите на Франция и Еквадор са обявили, че признават за легитимен лидер на Венецуела председателят на доминирания от опозицията парламент, който се обяви за изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо, наред с още страни, които по-рано го признаха за легитимен държавен ръководител.
Правителството в Никарагуа от своя страна се обяви категорично в защита на президента Николас Мадуро.