Москва: Опитите да се свърже с Русия убийството на Кенеди са "дивашки инсинуации"

Захарова е потресена от публикации в американски медии, че при пребиваването си в СССР Ли Харви Осуалд е можел да установи контакт с КГБ

Опитите да се свърже с Русия убийството на Джон Кенеди са "дивашки инсинуации", които предизвикват "потрес". Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Изявлението й на пресконференция беше по повод публикации в американски медии, че при пребиваването си в СССР убиецът Ли Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение, пише БТА.

"В продължение на десетилетия информацията беше засекретена", каза Захарова и добави: "Ако дори и около тази тема започват да се правят дивашки инсинуации в контекста на Руската федерация, то може само да се съжалява за това, защото ни се иска информация, а не дезинформация". Говорителката подчерта, че е "потресена от такава постановка на въпроса" и че не може да си представи за възможно "така да се изврати тази тема".     

Вчера президентът Доналд Тръмп оповести в "Туитър", че хиляди документи от Националния архив, свързани с убийството през ноември 1963 г. на 35-ия президент на САЩ, ще бъдат публикувани на 26 октомври 2017 г.