Московски: За киберсигурността е важно как се съхраняват данните, а не къде

Тази позиция българският министър лансира по време на Съвета на министрите по телекомуникации в Естония

Ивайло Московски

Ивайло Московски

Сигурността на данните зависи от това как се съхраняват, а не къде. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Съвета на министрите по телекомуникации в Естония.

„Комбинацията от съвременни инструменти и добри практики в областта на киберсигурността са ключът за сигурно съхранение и обработка, а не локализирането на данните”, заяви той.

През последните години заради локализацията на потребителските данни големи онлайн платформи като „Фейсбук” и „Туитър” влязоха в сблъсък с властите на ред държави, сред които Русия. Москва иска електронните гиганти да държат информацията за руските си потребители на руска територия. Като причина се цитира безопасността на данните.

Опасенията и на бизнеса, и на активисти и експерти са, че така мощните инструменти за споделяне на информация и гражданска мобилизация ще паднат под контрола на властта, която може да получи физически достъп до сървърите.

По време на днешното заседание на съвета Московски представи някои от приоритетите на българското европредседателство. Той подчерта, че България и Европа трябва да са отворени към дигиталната революция, заради това е необходимо да има ефективна технология за обработката и свободното движение на лични и нелични данни в ЕС.

По време на нашето председателство на фокус ще са и други предстоящи инициативи на Комисията и на българския еврокомисар Мария Габриел, в областта на изкуствения интелект, борбата с фалшивите новини и незаконното съдържание в интернет, в които области е необходим общ подход на ЕС, посочиха от транспортното министерство.