Московски: До 6 месеца ще падне роумингът с Македония и Сърбия

С никакви мерки не можем да спрем катастрофите на пътя, ако шофьорите не променят своя манталитет

Ивайло Московски

Ивайло Московски

Ние  нямаме нужда от природни бедстви, от война, защото на пътя от катастрофи губим много млади хора, което е трагедия.  Това обяви в студиото на Би Ти Ви транспортният министър Ивайло Масковски.

По думите му темата за катастрофите по пътищата е важна за цялата държава. Полагат се сериозни усилия – от страна на институциите, да се преборим с това явление. Но е много важно, човекът, който сяда да управлява едно превозно средство, да има отговорност за всички участници в движението на пътя. Но само въвеждането на конкретни мерки не биха могли да помогнат, ако манталитетът на шофьорите продължава да бъде такъв, да не носят отговорност. Не може тези мерки да влязат в главата на водачите и да ги накарат да бъдат внимателни, посочи Московски.

Той уточни, че вече са обсъдени няколко основни мерки - на първо място видеонаблюдатели да бъдат въведени във всички автобуси. Второ – всеки автомобил да се оборудва с предпазни колани, особено по-старите превозни средства. И трето – ще се изисква въвеждането на евростандарт за автомобилите, които извършват обществен превоз.

Ивайло Московски изрази надежда, че през 2019 г. ще имаме вече работеща ТОЛ-система, като по този начин санкциите ще стигат бързо до нарушител и това ще има истински дисциплиниращ ефект за нарушителите на пътя. 

Транспортният министър коментира и темата за концесиите, заради които го атакува БСП и по специално – концесията за летище София.

Нямам проблем да дебатирам темата  за концесията с БСП. На първо място това е номален инвестиционен икономически инструмент. Концесиите  се считат за много изгодни за държавата, защото не се сменя собствеността. Що се отнася до концесия на летище София – имаме подписани консултански договори със Световната банка и Европейска банка за възстановяване на развитие, които до няколко месеца ще ни предоставят своите анализи и оценки. Засега няма преговори с потенциални концесионери, това може да се случи чак в началото на следващата година, посочи Московски. 

На финала на разговорите той увери зрителите, че роумингът с Македония и Сърбия ще падне до 6 месеца.