Момичетата камикадзе на Африка - изпратени, за да умрат красиви

До края на 2017-а година самоубийствените мисии на жени и момичета са взели 1225 жертви

Гримирани, за да са красиви. Изпратени, за да умрат. Това са последните мигове на момичетата камикадзета в Африка. От малки те се обучават само на едно - да умрат. И да повлекат повече неверници със себе си в отвъдното.

Хубавата Фалмата се чувства като в салон за красота. Жената до нея внимателно измива косата й и грижливо я оформя в прическа. След това рисува по тялото й с къна – ръцете, краката, а понякога и шията.  

„Имам право да избера как да изглежда косата ми и каква да е къната”, разказва Фалмата за BBC.

Когато най-накрая е готова, тя ще приковава погледите към себе си със своята красота. Която обаче бързо ще угасне – в момента, в който тънките й пръсти докоснат активиращия бутон на бомбата. Дошъл е ред да прикрепят към талията й колана с експлозиви…

Фалмата е една от стотиците млади жени, които нигерийските терористи отвличат и принуждават да изпълняват мисии за тях. Това е ежедневие в страни като Нигерия, Чад, Нигер и Камерун. Повечето от тези момичета са в тийнейджърска възраст. Повечето умират.

Но не и Фалмата. Тя е похитена като 13-годишна, докато отива към къщата на свои роднини. Двама мъже с мотор минават, грабват я и я водят в импровизиран лагер в гората – с палатки и сламени колиби.

„Палатките бяха за нас. В моята имаше девет момичета. Спяхме на големи матраци. Първо исках да избягам, но навсякъде имаше пазачи”, спомня си тя.

Лагерът е на „Боко Харам” – една от най-страшните терористични групировки в Африка. Пленниците се ужасяват от тях. Но не по-малък е страхът от правителствените войски: „Опасявахме се, че войниците ще щурмуват лагера, ще ни помислят за булки на терористите и няма да ни пощадят. Когато видехме хеликоптери в небето, започвахме да плачем. Много от нас се мажеха с кал, за да не ги забележат отгоре.”

Не след дълго малкото момиче е поставено пред избор – да се омъжи за някой от бойците, или да отиде на мисия.

„Казах им, че съм още твърде малка, за да имам мъж”, разказва младата жена, която обаче в този момент не си дава сметка за каква „мисия” става въпрос.

И допълва, че нейната приятелка Хаува се съгласява да се омъжи за боец: „Всички я намразихме заради нейното решение. Включително и аз. Но после разбрах, че тя просто опитва да спаси живота си. Съжалявах я, като виждах колко е нещастна.”

А животът в лагера е еднообразен – събуждане, молитва, хранене, чистене, молитва, хранене, чистене и т.н. Голямо внимание се отделя и на религиозното обучение с продължително четене на Корана.

И така, идва денят, в който към кръста на Фалмата прикрепят колан с експлозиви и й казват, че ако убие повече неверници, ще отиде право в Рая. Две други момичета също получават своите колани. Когато ги откарват в покрайнините на града, трите решават да не осъществяват атаката. Фалмата моли непознат да й помогне да махне коланите. И бяга. А по пътя е отвлечена повторно. Нападателите са отново от „Боко Харам”, но от друг отряд. И отново е изправена пред избор. Отново отказва брак с боец. Вече е на 14 години. И когато за втори път поставят бомба около кръста й, бяга. Добри хора й помагат. И тя успява да открие майка си, с която заживява в лагер за разселени цивилни.

За нея и другите като нея филмът на ужасите е с добър край. А другите отвлечени остават в неизвестност. 

До края на 2017-а година 454 жени и момичета са били пратени на самоубийствени мисии или арестувани. Атаките, осъществени от тях, са взели 1225 жертви.