МОК решава дали Русия ще участва в зимните олимпийски игри

Антидопингови агенции от различни страни, както и много спортисти настояват за пълна забрана за Русия

Снимка: USA Today

Снимка: USA Today

Поставен под остър натиск от всички страни, Международният олимпийски комитет (МОК) решава дали Русия ще участва в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. Изпълнителният комитет на организацията заседава по този въпрос в Лозана, пише "Дневник".


Страната е подложена на тежки критики заради разкритията за държавна политика при употреба на допинг и прикриване на положителни проби сред елитните си състезатели. Скандалът се разрасна назад във времето и стигна до предишните зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 г.


Антидопингови агенции от различни страни, както и много спортисти настояват за пълна забрана за Русия. 


Москва, разбира се, отрича да имало държавна закрила в случаите на положителни проби и съзря политически натиск срещу Русия.
Президентът на МОК Томас Бах вече заяви, че положението е много деликатно. Германецът акцентира върху това, че се противопоставят "желанието и необходимостта за колективна отговорност срещу правото на индивидуална справедливост на всеки отделен състезател".


Преди година и половина МОК беше изправен пред сходен тежък избор, като на карта беше поставено участието на Русия в летните игри в Рио де Жанейро. Тогава олимпийският комитет реши всяка международна федерация в отделните спортове сама да определи дали да спре руските състезатели. В крайна сметка руснаците получиха забрана да участват в няколко спорта, като лека атлетика и вдигане на тежести, но страната имаше над 200 свои представители в Бразилия.


Руската ангтидопингова агенция остана без права след разкритията в доклада "Макларън" на независимата комисия на Световната ангтидопингова агенция (WADA) от 2015 г. През 2016 г. излезе продължение, според което над 1000 руски спортисти в над 30 спорта са били замесени в допинг схема, обхващаща петгодишен период.

Преди дни от Южна Корея WADA обяви, че руската агенция все още не отговаря на изискванията и остава без лиценз. Успоредно с това МОК поетапно наложи доживотни наказания на над 20 руски състезатели заради допинг нарушения по време на домакинските игри в Сочи.


"Надяваме се, че диалогът с МОК ще продължи и проблемите ще бъдат разрешени. Не бихме искали да говорим за най-лошия сценарий, свързан с неучастието на нашите спортисти на игрите. Това би било голям удар за цялото олимпийско движение", каза говорителят на Kремъл Дмитрий Песков преди дни.


Една от възможностите е 15-членният изпълнителен комитет на МОК да наложи пълна забрана на Русия. Друг вариант е руски състезатели да участват под неутрален флаг. Възможно е и да се повтори "присъдата" от Рио 2016 г. и крайното решение да бъде прехвърлено на международните федерации в отделните спортове.


До началото на олимпийските игри в Пьончан остават малко повече от два месеца - игрите започват на 9 февруари 2018 г.