Защо Twitter, Facebook и Google са антисоциални мрежи, а злоупотребата с тях носи смърт

Глобалната мрежа се превърна в механизъм за разпространение на всички видове мании и паника

Нейл Фъргюсън, niallferguson.com

Точно както утопичните видения на Мартин Лутер и изобретяването на печатарската машина са довели до епихота на религиозните войни и размирици, така и Интернет, признат за портал към един по-добър свят, 

застрашава демокрацията

Хиперсвързаният свят не трябваше да бъде такъв. През май Евън Уилямс, един от създателите на Twitter, каза пред The New York Times: Мислех, че когато всички могат свободно да говорят и да обменят информация и идеи, светът автоматично ще стане по-добро място. Сбъркал съм.
През септември Шерил Сандбърг, един от директорите във Facebook, призна, че онлайн-инструментите на компанията са позволили на рекламодателите да се орентират по самооценката «омразните евреи». 
«Ние никога не сме очаквали, че тази функционалност ще бъде използвана по този начин».
Изненада! Мъжете  и жените, които са създавали интернет-социалните мрежи, каито така промениха живота ни, са мислили, че всичко ще бъде страхотно, ако всички сме свързани. На церемонията по връчване на дипломите в Харвард, изпълнителният директор на Facebook Марк Цукърбърг разказа за своята студентска амбиция «да свърже целия свят». «Тази идея беше толкова разбираема за нас, бяхме убедени, че хората от целия свят искат да се свържат. Аз никога не съм мислил, че ще изграждам компания, а че ще оказвам влияния».
През миналата година Facebook, несомнено, е оказвал влияние. Не само, че вдъхновителите на кампаниите Brexit и Trump успешно използваха рекламата на Facebook, по-лошо – руското правителство е използвало Facebook по-същия начин, като е използвало социалната мрежа, за да намали влиянието на избирателите на Хилари Клинтън. И още по-зле, неонацистите, изглежда, също са ползвали социалната мрежа, за да разпространяват своята собствена марка: 

«омразата»

Но архитектите на най-големите социални мрежи не трябва да се изненадват. Ако беше учил история, а не психология и информатика в Харвард Цукърбърг можеше да предвиди начините за използване и злоупотреба с Facebook.

Преди 500 години Мартин Лутер изпраща своята критика срещу корумпираните църковни практики като писмо до архиепископа на Майнци. Не е напълно ясно, защо Лутер заковава писмото си на вратата на църквата «Вси светии» във Витенберг, но това едва ли има значение. Благодарение на изобретяването на печатарската машина, този начи на публикуване е променен.
До 1517 година версии на оригиналния латински текст на Лутер са отпечатани в Базел, Лайпциг и Нюрнберг. По времето, когато Лутер официално е осъден като еретик, неговият труд е разпространен в цяла немскоезична Европа. През XVI век на немски са отпечатани почти 5 000 копия.
Но виденията на Лутер са утопични. Точно както Цукърбърг мечтае да създаде единно «глобално общество», Лутер е смятал, че неговата Реформация ще доведе до «свещенство на всички вярващи», всички ще четат Библията, всички ще имат директни отношения с единствения, истински Бог.
Това не се случило. Реформацията довела до вълна от религиозни въстания против авторитета на Римо-католическата църква. Доколкото протестантизма бил разпространяван от свещенослужители и учени от градския елит към неграмотните селяни, той хвърля, първо Германия, а след това и цяла северозападна Европа в смут.
През 1524 година избухва Всенощното селско въстание. Към 1531 година вече има достатъчно протестантски князе, за да формират съюз (Шмалкалдическата лига) против императора на Свещената Римска империя Карл V. Макар и победени, протестантите са достатъчно силни, за да запазят Реформацията в разпокъсаните територии.
Религиозният конфликт пламва отново чрез Трийсетгодишната война. 
Глобалното влияние на Интернет няма друг аналог, толкова подобен на книгопечатането в Европа през 16 век. 
Действително, траекторията на производството и цените на компютрите в САЩ в периода от  1977 до 2004 година удивително прилича на траекторията на производството и цените на книгите в Англия  траектории от 1490 до 1630 година.
Има, разбира се, 

три основни разлики

 между епохата след появата на европейското книгопечатане и епохата на интернет-мрежите. 
Първо, мрежовата революция е много по-бърза и географски обширна. През 1998 година едва 2% от населението на света е в мрежата. Сега този дял е двама от петима. Google започва своя живот в гараж през 1998 година, а днес обработва 4,2 млрд. заявки всеки ден. През 2005 година YouTube е стартъп компания над пицерия в Сан-Матео. Днес платформата позволява да бъдат гледани 8,8 млрд. видеа на ден.  Преди десет години Facebook е не повече от мечта, днес има 2 млрд. ползователи.
Мащабите на Facebook наистина са зашеметяващи. Две трети от възрастните американци са ползватели на Facebook. Почти половината научават новините от Facebook. Всички ние сме приятели на нашите приятели и светът действително е свързан, както никога преди. 
Второ, почти никой не беше предвидил колко независими ще бъдат социалните мрежи. Интернет не просто се намеси в обществените връзки и търговията. Съвсем отскоро те започнаха да се намесват в политиката. 
Политическият разрив достигна кулминацията през миналата година, когато социалните мрежи помогнаха да бъде свален Дейвид Камерън с референдума за Брекзит и да бъде провалена на президентските избори Хилари Клинтън.
В американския случай работеха повече от една социална мрежа. Имаше мрежа за подкрепа на местно ниво, която създаде кампанията "Тръмп" - и която беше изградена чрез платформите на Facebook и Twitter.  Това бяха «забравените мъже и жени», които на 8 ноември получиха победа над «проваления и корумпиран политически истаблишмент», който, според тях олицетворяваше опонента на Тръмп – Хилари Клинтън.
Роля изигра и мрежата на джихадистите, доколкото свързаните с ИД терористичнти атаки в годината на изборите придаваха достоверност на обещанията на Тръмп да "премахне мрежите за подкрепа на радикалния ислям" и да забрани мюсюлманската имиграция.
Както и печатарската преса, съвременните информационни технологии трансформираха не само пазара, но и обществената сфера.  Никога досега толкова много хора не са били свързани в една мигновено реагираща мрежа, чрез която «мем-овете» се разпространяват по-бързо от естествените вируси. 
Но представата, че обхващането на целия свят в Интернет ще създаде утопия, в окято всички ползватели на мрежата ще са равни в киберпространството, винаги е била 

фантазия – толкова илюзорна, колкото и видението на Лутер за «свещеничество на всички вярващи»

Реалността е, че глобалната мрежа се превърна в механизъм за разпространение на всички видове мании и паника. 
През XXI век станахме свидетели на аналогичен на Реформацията на Лутер феномен на ескалация на намеса във вътрешните работи на суверенни държави.
В изборите в САЩ участва още една мрежа, участваща в изборите в САЩ през 2016 година и това е разузнавателната мрежа на Русия. Ясно е, че руското правителство е направило всичко възможно, за да нанесе максимален ущърб на репутацията на Клинтън: заради неаната небрежност по отношение на сгурността, когато е ползвала лична електронна поща, използвайки WikiLeaks като канал, чрез който откраднатите документи бяха предадени на западните медии. 
Руските хакери и тролове през миналата година представляваха за американската демокрация също такава заплаха, както свещениците-иезуити за английската реформация: 

заплаха отвъртре, финансирана отвън

Оставете настрани въпроса дали руската намеса е решила изборите в ползна на Тръмп; достатъчно е да кажем, че тя му е помогнала, макар че и фалшиви, и истински новини, във вреда на Клинтън, се разпространяваха и без участието на Русия.
Оставете настрани и още нерешените въпроси за това, колко от членовете на кампанията на Тръмп са били съучастници в руската операция и колко са знаели. 
Критичният момент е в това, че Facebook, може би, е решил изхода на изборите, които биха тръгнали по друг път, ако само 40 000 избиратели само в три щата бяха избрали Клинтън пред Тръмп.
Да, всичко би трябвало да бъде различно. Това не е, което създателите на мрежата са имали предвид, когато са се готвели да посторят «планета, където всичко е свързано». 
Но и Лутер не е имал намерение да предизвика 130-годишна кървата религиозна война.

Превод: Faktor.bg