Защо Путин презря комунизма и "прозря" за християнството

За господаря на Кремъл е жизнено важно народът да отиде до урните и да създаде алибито, че е избран всенародно, че той е желаният, обичаният, обожествяваният

Бащицата сред руските деца
Анелия Димитрова

"Може би сега ще кажа нещо, което на някого няма да се понрави, но все пак ще го кажа така както го мисля. Най-напред вярата нас винаги ни е съпровождала, тя е укрепвала, когато в нашата страна на нашия народ е било особено тежко. Имало е и сурови богоборчески години, когато са убивали свещеници, разрушавани са били храмове. 

Но едновременно бе създавана нова религия. Комунистическата идеология фактически е много сродна с християнството – свобода, братство, справедливост – всичко това е заложено в Светото писание, там всичко има. 

А кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е толкова примитивна извадка от Библията – нищо ново не са измислили. 

Вижте, Ленин го положиха в мавзолей. По какво се отличава той от мощите на светците за православните или просто за християните? Когато ми казват, че в християнството няма такава традиция, а как да няма – идете в Атон, вижте там има мощи на светци, а и у нас също има свети мощи", твърди Путин. 

Дали това е изненадващо? 

Не, то се вписва напълно в старателно изгражданият образ на Путин първоначално като "силната ръка", с чиято помощ руският народ и империя ще се изправят от колене. В следващия етап на Путин беше изграден образ на самодържец, беше сравняван с великия княз Владимир и сега - след като фигурата на свръхчовека, явно дотежа, а за младото поколение вече не работи,  дойде ред едновременно на "смирения християнин", но и на

 "Пазителят на православието"

Тази кандидат президентска кампания ще бъде тежка за Путин, не защото ще гласуват против него, а защото няма да има кой изобщо да гласува. Разбира се, не така радикално, но "избирателната стачка" ще подкопае мита за "всенародната подкрепа", с която се ползва режимът на Путин, ще покаже, че голяма част от руснаците не гласуват, а щом не гласуват масово, всенародно - къде е тогава многомилионната любов и преданост към него.

Затова и Путин прибягна до нова концепция, измислена от политтехнолозите на Кремъл - православието и позиционирането му като кандидат за президент "на християнското мнозинство", ерго, "президент на целия руски народ". 

И как тогава някой би могъл да оспори неговата легитимност - руският народ е православен, руският президент е защитник на православието!

"В голяма степен популярността на Путин като политик се дължи на неговата преданост към православието и повишеното внимание към съхраняването и развитието на руската духовна традиция", пише в статия в Царьград епископ Тихон Шевкунов, личният духовник на Путин, негов не само изповедник, но и, човек, който внушава на президента

идеи за Русия като "Третия Рим",

 "наследник на Византия", "Царица на православието". 

Интересен факт е, че в сегашната на пръв поглед нетипична президентска кампания на Путин, се появяват имената на няколко личности, които от години развиват тази великодържавна истерия в Русия, нещо повече, които не на шега настояват в Русия да се завърне монархията, а "самият" Путин да бъде избран за основател на нова империя и монархия, "блюстител на престола". Патриарх Кирил, Епископ Тихон, Леонид Решетников, Александър Дугин...Путин. Сещате ли се какво ги обединява? Мдааа – КГБ!

И не че тези хора вярват във възраждането на Руската империя наистина, или че Путин би бил богоизбарният самодържец. Просто тези символи им помагат да създадат и подсилят образа на "единствения", "несменяемия", суровия към враговете и ласкав към народа си "цар-император". Великоруската митология се използва единствено, за да обслужи стемежа на режима

 да остане да "царува" в Кремълските дворци

Показателен факт е, че тази година и не кога да е, а преди Рождество (в Русия то е на 6 януари), лично руският патриарх Кирил призова руснаците да отидат да гласуват на президентските избори и така да изпълнят "гражданския си дълг".

"Аз бих искал да призова всеки, който понякога изпитва сдържано отношение към изборите, да гласува. Ние непременно сме задължени да вземем участие, за да направим принос към формирането на бъдещето на Русия. Надявам се, че всички архипастири и пастири на нашата църква ще ме подкрепят и ще се обърнат със същия призив към паствата си да бъдат активни при избирането на президент на Русия", каза той в обръщението си.

Това изявление демонстрира явната трансформация в мирогледа на "православното мнозинство" в Русия. 

Анатолий Широков, член на Съвета на федерациите е убеден, че "привързаността на Путин към православието е залог за стабилност на руското общество и държава": 

"Владимир Путин се показа като национален лидер, защитаващ интересите на всички руснаци, затова издигането му от Епископ Тихон е стремеж към обединението и укрепването на Русия като суверенна държава. Същите ценности споделят мнозинството от жителите на Русия, за които Владимир Путин е олицетворение на единението на нацията пред предизвикателствата на съвременността, единение не моментно, а вековно, можем да кажем дори - съборно".
 
"Това е възможно само ако познаваме добре духовната си култура, подражавайки в това на главата на руската държава. Путин е практическо олицетворение на истинския руски човек във властта. Той обича и съхранява традицията, но в същото време руският човек не може да не бъде вярващ, дълбоко вярващ.", казва и генерал-лейтенантът в оставка, председател на Обеществото за развитие на руското просвещение "Двуглав орел" и "силно вярващ" КГБ-ист Леонид Решетников.

С това мнение е съгласен и координаторът на движението "Сорок сороков" Андрей Кормухин, който е убеден, че военно-политическите успехи на Русия са обусловени от връщането към разбирането за "Русия като хилядагодишна държава-наследница на Византия".

Ето тук се крие 

внезапното презрение на Путин към комунистите

 и прозрението му, че в основата на всичко е християнството и неговата философия и морал.

И всъщност, този образ на смирения християнин, който никак не се връзва с всичко, което знаем за Путин, не започва своето внезапно съществуване сега. Нека си спомним как президентът, облечен в домашно плетен пуловер, се черкуваше на Рождество и Великден в малки селски църквици в руската провинция, заобиколен от руси дечица с бели забрадки, картинки, които трябва да внушат бащинската доброта и грижа за руския народ от техния "истинно руски бащица".

Нека не забравяме и облъчването на народите от Източна Европа, напоследък и от Балканите с теориите на Дугин, че щом сме славяни, сме един народ, щом сме християни сме един народ, щом Паисий е православен значи е руски, а щом България е православна, християнска - няма начин да не е едно с Русия.

Затова и явно в тази кампания Путин (или както твърдят - негови двойници) ще обикаля руската "глубина", ще се кръсти по църкви и площади, ще пали свещи, ще целува ръка на свещениците, все по-често ще си облича я домашно плетен пуловер, я ботуши и ушанка - за да се "слее" с народа.

Вероятно все по-често ще виждаме златни епатрахили в обкръжението му и народни шествия с неговата "икона" (прости, Боже) начело.

Защото този народ му трябва за нещо жизнено важно - за да отиде до урните и да създаде алибито, че е избран всенародно, че той е желаният, обичаният, обожествяваният!

Този път играта е такава!