Защо Москва е силно разтревожена, че у нас не спада подкрепата за ЕС и НАТО?

Пропагандните клишета на Кремъл блестят единствено с посредствеността си

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Някой в Москва е силно разтревожен, че у нас не спада подкрепата за ЕС и НАТО и бърза да пропагандира фейк тези. Моите срещи с РИА „Новости“ са отдавна и не за пръв път ги хващам в манипулации. Уважението към тази агенция загубих преди седемнадесет години, когато излъгаха много хора, че българската Емилия Узунова е жива, в компания на приятелки, когато лежеше в моргата на една московска болница, убита от нервно-паралитечен газ в Норд-Ост. Всеки служи така както намери за добре, но винаги има граници.
И този път, в материал, озаглавен „България буквално умира – защо Русия не се зарази“ РИА „Новости“ буквално 

разпъва истината като ластик

Ако има една едничка страна, спрямо която демографската ситуация в България да не изглежда по-зле, това е Русия. Действително нещата у нас не стоят добре, но основната част от срива на населението се дължи на емиграцията, т.е. на новите свободи, които българите получиха. Хората ги има, просто не са у нас, докато в Русия сривът се дължи на вътрешни проблеми, т..е руснаците просто ги няма. 
Путин дойде на власт с Русия от близо 149 милиона души,, сега са под 145 милиона. При това без особено силни емиграционните вълни, макар че напоследък и те се засилват. Да не говорим, че демографските баланси в Русия се променят в ущърб на районите с православно население.
И сега с тази откровено неумна опорна точка на Кремъл, че видите ли щом излезем от ЕС и НАТО и ще се оправим, могат да се хвалят в офисите на пропагандния отдел в РИА Новости. В Москва това може и да минава за "анализи" или инфоудар. В България, а и в повечето страни на ЕС, тези напъни си остават такива каквито са – 

пропагандни клишета, които блестят с посредствеността си

Първо, преди който и да в Кремъл да проявява загриженост за съдбата ни, да бъде така добър да ни върне парите, които ежегодно отнема от България чрез по-високи цени на вносните енергийни суровини, чрез неплатени данъци, чрез извлечена печалба на руски компании, които оперират у нас, чрез схеми за „братска“ корупция – което прави съвокупни щети между 3-5 милиарда долара всяка година пък след това да прави забележка. С тези пари ви гарантирам, че българите ще останат да си раждат децата тук и няма да имаме тази демографска криза.

Второ, не зная дали Русия се е заразила от България, но моята страна никога не би допуснала да губи толкова много хора в безмислени войни, в злоупотреба с алкохол и безсмислени вътрешни конфликти, да не говорим в преследвания и убийства на политици и журналисти. В РИА „Новости“ само да сметнат загубите на страната в хора, благодарение на агресиите на Путин зад граница. Подобно пренебрежение към стойността на човешкия живот е напълно непоятно в Европа и в България. Независимо от това какво  българско правителство има в София, няма сила, която да прати хиляди българи да загиват заради амбициите на българския еквивалент на Путин.
Трето, доказателство за по-високия жизнен стандарт у нас е посоката на миграционните 

потоци - от Русия към България, 

е не обратно. Не само не спират, усилват се и май-вече ще трябва да ги ограничаваме.

Четвърто, българите смятат за изключително постижение правото си да се движат свободни в ЕС, да работят и да се учат. Защото философията на нашата държава стъпва върху принципа за върховенството на личните права пред колективните. Това, че руските граждани нямат подобно право е функция единствено на руската въшна политика при Путин. Това не означава, че няма бягство на интелект и квалификация от Русия, напротив и част от тези хора са добре дошли у нас. 
Каквото и да говорят РИА "Новости" не могат да променят ситуацията.

И последно, този агитпроп е част от кризисното реагиране на Кремъл след като народът избра Владимир Владимирович и веднага след това бе удостоен с радикално вдигане на възрастта за пенсиониране - от 60 на 65 година за мъжете /при 67,5 години средна продължителност/ и от 55 на 63 години за жените. 
Да не говорим, че има райони със средна продължителност около 60 години. 
Тези стъпки на руското правителство означават само едно – резервните фондове са изчерпани, в пенсионните пари няма, докато олигарсите не трябва да се пипат, и сега обикновените руснаци трябва да платят сметката с по--късното пенсиониране. 
Русия в този вид не може да даде нищо на България, освен да вземе. 

Безполезна и вредна

 и на себе си и на другите.
Най-добрата политика е - „на една ръка разстояние“. За всеки случай. Ни меда, ни жилото. Докато дойдат нормални хора на власт.