За по-добрия свят се воюва, воюва се и за да не те сравняват с кокошка

Такива са си руснаците – мразят другите народи, но не могат да кажат защо?

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов

На този ден преди 10 години Русия нападна независима Грузия. Нападна я официално, защото преди това вече бе я нападнала неофициално. От "неофициалното" нападение се родиха менте държавиците Абхазия и Южна Осетия, които никой на света не признава. Но дали официално или не, истината е, че бе заграбена грузинска земя и осъществена репетиция за агресията срещу Украйна няколко години по-късно. Но защо Русия нападна Грузия на 8 август 2008 г.? Малко ѝ е територията ли? Планини ли си няма, та и трябват кавказките баири? От носталгия по грузинеца Сталин ли я нападна? Нападна я, защото тази малка, но горда страна пожела същото като нас, българите – да бъде заедно 

с нас в нашия Европейски съюз, в нашия отбранителен съюз НАТО

 Нищо повече. Най-обикновено народно желание.
Но нима държава агресор като Русия някога е уважавала желанията на други народи? Кога е било това? Русия винаги е гледала на другите държави и на техните народи, като на врагове. Разбира се, това не пречи на най-крадливите руснаци – все бивши ченгета и комунисти, да се вреждат и уреждат за живот в мразените от Русия държави – като се започне от САЩ, мине се през Великобритания и Франция, та се стигне чак до нашата, дразнеща ги с членството си в НАТО, България. Такива са си руснаците – мразят другите народи. Да ги питаш защо не могат да кажат. В такива случаи ползват опорна точка на Кремъл, но така човешки да кажат, не могат. Знаем отношението им към нас – с кокошка ни сравняват. Да, наистина сравняват нашата древна и велика България, която им е дала при това четмо и писмо, с кокошка. И смятат, че за тях ние не сме чужбина, не сме извън техните граници. Смятат си те България за тяхна. Знаете руската поговорка нали: „Кокошката не е птица и България не е чужбина”. Никой не е обиждал така българския народ, както това са го правили и правят и днес руснаците. Това че са ни грабили, убивали и крали като за последно, си е едно на ръка. Че ни натресоха тъпата си комунистическа система е световноизвестно. Но същото е отношението им и към Грузия – наш съсед в Черно море.
Това е земята на древното Колхидско царство, тук християнската вяра намира прием още през IV век. Но пак тук Русия многократно е отнемала свободата и независимостта на този малък, но горд и достоен народ. Опита се да го направи и през 2008 година. Маса народ загина тогава. Само колко 

много майки загубиха синовете си, колко деца – бащите си

 И тази трагедия стана възможна само защото в руснаците е жива още имперско-комунистическата мегаломания, гадният им мерак да командват и налагат своето на други народи и държави. Завидяха те на Грузия, че иска да се оправи като влезе в ЕС и НАТО. Завидяха на народ, който по численост е по-малко и от половината Москва. Тогава именно управниците в Кремъл измудриха тезата, че НАТО не трябва да се приближава до руските граници, защото това било опасност. Защо да е опасност? Нима Швейцария, която е заобиколена от натовски държави да се чувства в опасност? Русия вече граничи с натовски държави – Латвия и Естония, а на черноморската ѝ граница днес има три натовски държави –Турция, България и Румъния. На север – Финландия иска да стане член на НАТО. На юг –Украйна и Грузия също желаят това. Защото политиците им мислят за доброто на своите народи. И това е нормално. Ненормално би било, ако Сибир поиска да стане член на НАТО. Но и това може да стане, ако Кремъл продължава своята агресивна и глупава политика.
Но защо се разширява НАТО, а старата руска империя се свива непрестанно? Ще отговоря с контра въпрос: а защо толкова много, милиони, руснаци се натискат да живеят в натовски държави? Тук е отговорът: защото в натовските държави се живее по-добре, по-човешки, по-заможно, по-достойно от Русия. Затова дори българите, които уж твърдели, че обичат Русия, не отиват в Русия нито да работят, нито да живеят. Тегли ги нашенците все към натовските държави. Защото нашенецът знае къде е хубавото. Та нали затова и България стана натовска държава!
Ето сега научавам, се провеждало голямо натовско военно учение в България. Разбира се, че ще се провежда. Трябва да се готвят нашите бранители. Защото примерът с нападението на агресивната Русия срещу Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 г. е пред очите ни. И когато искаш мир, трябва да се стягаш и за война. Няма друг начин. Трябва да си пазим нашия европейски и натовски свят, да го пазим от тези, които винаги са ни сторвали зло. И от техните злини си патим и до днес. Та затова нека да тренират българските натовски момчета. Не е лесно в тая горещина да си на „бойното” поле. И на грузинците не им е било лесно на 8 август 2008 г. Но достоен народ, устояха на агресията. И продължават да следват своя път – да бъдат заедно с нас в по-добрия свят.