След пиянството със СИРИЗА, на Гърция и остава да потропа на кремълските порти за рубли

Ако Ципрас извади съседите от батака, без да вкара ЕС в него; ако Путин подкара онази песен на Висоцки - все не так, ребята; ако ИД вземе кредити от Израел, САЩ и Световната банка, за да финансира програмата си за разпространяване на разума и знанието по света, а после чинно си ги върне….

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Още утре ще развея червено знаме пред банката, дето ми даде пари за апартамента, а жената и децата ще пратя да веят пред другите ми кредитори. Нереалистично е някой да си помисли, че ще платя дълговете си към тях по няколко причини:

1. Те са лихвари-изедници, подмамиха ме да взема пари, без и дума да обелят за някакво си връщане.

2. А сега искат да връщам.

3. Аз нямам никакви пари, защото съм беден.

4. Парите, които нямам, искам да си ги харча от мъка по кръчмите, а не с тях да пълня гушите на гадните капиталисти.

5. Всеки има право на щастие, а според мен човек е по-щастлив, когато не си плаща дълговете, отколкото когато си ги плаща.

А ако някой се чуди как ще се отнесат самите кредитори към мен, какво ще последва от развяването на червени знамена и издигането на човеколюбиви лозунги – лесно е:

1. Те са разумни и ще искат да преговарят.

2. И аз съм разумен, затова ще искам да ми платят, за да преговарям.

3. Но аз съм много по-разумен - ще преговарям да ми опростят изцяло дълговете, а ако те искат да преговарят само за частично опрощаване, няма да преговарям.

4. Обаче и като не преговарям, пак ще искам да ми платят, защото с ината си не ми дават възможност да преговарям.

5. А накрая ще ги накарам да се червят пред лявата и прогресивна общественост, защото аз съм горд демократ, а те са жалки глобалисти и диктатори.

Както се сещате, цялата тази смела и новаторска идея ми хрумна от нещо съвършено просто – изявлението пред ВВС Евклидес Цакалотос, говорител на управляващата в Гърция партия СЕРИЗА, в което той каза: „Нереалистично е да се очаква, че Гърция ще изплати изцяло своите дългове”.

Това поражда много въпроси. Чудя се например дали и доколко е било реалистично Гърция тогава, когато е получавала кредитите, да очаква, че изобщо ще ги получи, ако и в онзи момент е било чак толкова нереалистично да се очаква, че ще си ги плати изцяло. Или ако гърците още тогава са го казали пред кредиторите ясно.

Чудя се също какво ще се случи, ако кредиторите, както е нормално да се очаква, сега кажат – ами ние вече преговаряхме, постигнахме споразумения максимално изгодни за вас, не за нас, имаме подписани договори, така че повече отстъпки няма.

Тогава Гърция, начело с партията, която си избра, ще има само две опции – да завърти печатницата за пари и да се докара до просешка тояга за броени месеци или 

да похлопа на кремълските порти

Да, руснаците сега също са в тежка криза, която ще става още по-тежка. Но кинти за да пазарят такъв изгоден лапнишаран, който може най-после да им осигури отдавна бленуваното трайно военно присъствие в Средиземно море, те винаги ще намерят. Ако трябва, Путин ще бръкне в личните сметки на някои назначени руски милиардери и пак ще даде, колко му е.

При всички случаи обаче е ясно, че ако СИРИЗА продължи да се пъчи, а не заеме нормална, разумна позиция, кризата в Гърция ще доведе до сътресения в Европейския съюз, от които той няма нужда в момента, пък и изобщо. Те ще засегнат силно и България, доколкото имаме доста бизнес с гърците.

Обаче ясно е също, че ЕС дори без Гърция криво ляво ще оцелее, докато обратното няма как да стане.

Не искам да гадая повече. Не съм икономист, така че - не знам, може утре някой патриот от СИРИЗА да измисли вечен двигател и да го подари на любимия си народ, който пък оттам нататък по цял ден ще му пее благодарствени сиртакита с бузукита. Или може самият Зевс да се събуди и по някакви небесни сметки да преведе на Гърция от онези вълшебни парички, дето няма нужда никога да се връщат.

„Гръцкият народ страда много от кризата и вотът му представлява ясен и категоричен протест срещу Тройката и мерките за строги ограничения, наложени от консервативна Европа” обяви като 

бог от самия брюкселски Олимп

не друг, а един не-знам-как-да-го-нарека-за-по-точно, на име Сергей Станишев.

Ако са умни пичовете от СЕРИЗА, след такова одобрение те веднага ще се откажат от намисленото. Поне така бих постъпил аз, ако за някое мое решение получа одобрение от този човек. А ако не знаят, да им припомня. Сергей Станишев е много неуспешен български премиер, който докара страната до просешка тояга и беше на път да вкара тоягата на едно неприлично място - още по-неприлично от гръцкото - ако не беше паднал от власт през 2009-та. Известен е също като партиен лидер, който загуби всички избори, в които участва и докара партията си до политическата просешка тояга. После избяга в Брюксел да си гледа кефа и като евродепутат е напълно неизвестен с каквото и да било. Единственото, с което се кичи, е, че е лидер на ПЕС. Но, както се знае, това е, защото в ПЕС просто няма по-некадърен политик от него, та да го смени.

Така че одобрението на Сергей Станишев наистина е смърт за добрите идеи. А дори и за лошите.

Като споменах добри идеи, да припомня две, за да не сме валат и днес. Например добра ми изглежда идеята да се изгради център на НАТО в София, лансирана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Така ще се избегнат всички възможни недоразумения, имам предвид – способността на Русия да се обърква и да смята някои чужди земи за свои. Или да живее в миналия век, като брои членове на НАТО за членове на Варшавския договор.

Хареса ми също как Столтенберг дипломатично нарече „глупости” приказките на Путин, че украинската армия е „чуждестранен легион на Алианса, който работи против интересите на страната си, като се опитва да сдържа Русия”. Да, разбирам, тази мисъл на императора Путин е твърде сложна, за да се схване от първия път. Така де, нали няма никаква руска намеса в Украйна, как тогава украинската армия „сдържа Русия”. И разбирам също, че за невинния читател, дори когато схване за какво иде реч, е трудно да повярва, че някой може да плещи такива простотии с идеята друг да му повярва. Но пък нали тъкмо затова недвусмислено откроявам определението на Столтенберг.

Съжалявам, обаче с това ми се изчерпаха примерите за добри идеи. Останалите са лоши. Дори отвратителни.

В Русия спряха концерт в памет на Владимир Висоцки по политически съображения. "Ние смятаме, че културата е извън политиката. И всеки уважаващ себе си и творческата общност деец на културата няма право да я използва в подкрепа на една или друга политическа позиция, още повече с непристоен или груб маниер, дори когато е изразена в тънка семантична форма.” – пишат по този повод самите организатори.

Това за тънката семантична форма направо ме разби. А също и как руснаците напълно са забравили 

учението на бащицата Сталин,

пряк предходник на бащицата Путин – че няма култура извън политиката.

Както и да е. Важно е обаче да се попита – защо организаторите изобщо тръгнаха да организират концерта. Нима те не знаеха за „непристойния и груб маниер” на Висоцки отпреди да им текне идеята? Или някой насред път, чрез тънка семантична форма, им подсказа колко политически неправилно би било това?

Лесно мога да се сетя кой е този някой. Но ще ви кажа само, че идиотите са си идиоти навсякъде, а именно заради тяхното изобилие в любимата му родина, маниерът на Висоцки беше непристоен и груб.

Беше му писнало.

Обаче спирането на концерта е лоша новина за идиотите и в нашата любима родина. Българските русофили…. русо-ляви….. абе, блондинки ги наречи, сега са длъжни да разберат намека и да престанат да слушат Висоцки, когото отдавна се опитват да си присвоят. Винаги съм се питал как тези типове успяват да превърнат липсата си на съвест в дъждобран. Така де, Висоцки ругае техния светоглед и техния манталитет, а те викат, че пролетен дъждец вали…..

Но знайно е, че русо-лявите са способни на какви ли не.

Макар че колкото и да сме видели от тях, още нищо не сме видели – ако вярваме на едно предупреждение от самия говорител на „Ислямска държава” Абу Мохамед ал Аднани.

Този няма още дълго да бъде говорител. Макар че в случая е прав, така си е, нищо още не сме видели.

Но ще видим, де – ако СИРИЗА извади Гърция от батака, без да вкара ЕС в него; ако на следващия прием в Кремъл Путин вземе китарата и подкара онази песен на Висоцки - все не так, ребята; ако ИД вземе кредити от Израел, САЩ и Световната банка, за да финансира програмата си за разпространяване на разума и знанието по света, а после чинно си ги върне…..

Те тогава ще видим ние онова, което още никога не сме видели!