Слави, „операция цар“, офицерите и пешките

Трифонов все пак е един от маркерите на сбъркания преход

Светослав Пинтев 

„Шахмат! — не млъкваше Остап. — Знаете ли вие що е шахмат? Той движи напред не само културата, но и икономиката!“

Сетих се за  този цитат от „Дванадесетте стола“ на Илф и Петров покрай дискусията в едно тв студио.  Просто направих асоциация с една от фигурите в тази древна игра, най-важната фигура.  Тази на царя. Но в предаването за шахмат не се говореше. Говореше се за един тв водещ, а преди това как 

мирният атом движи икономиката

Слави Трифонов е новият цар, разправят ония ден по телевизията едни мастити политолози. Не в смисъл, че ще основава династията на Трифонидите или нещо подобно,  че тепърва ще става монарх и ще си окичи  корона с висулки от бисери. Тя би отивала на идеално гладката му глава, която само ще засилва блясъка й, но въпросните експерти искаха да кажат съвсем друго.
 Обясниха как имат предвид, че и сега можело да стане като през 2001 г., когато отвратени от двете основни политическите сили гражданите масово гласували за Царя. Говореха, разбира се,  за истинския цар, който  като дете е седял на българския трон, който е потомък на

 Бурбоните – от Анри IV до Луи Филип

А също и на рода Сакс Кобурггота, от който е и кралица Елизабет II например. Онзи, чийто чичо принц Кирил е разстрелян от Народния съд,  костите на баща му Борис III са  поругани, а семейството обявено за монархофашистко, каквото и да означава това. Цар, когото българите почти не познаваха преди да им стане премиер. 
Политолозите пропуснаха да споменат, че хората гласуваха за него, защото  вярваха, че това е автентичният носител и пазител на прекъсната и стъпкана в калта от сталинистите традиция на българската държавност, че по право му се пада да продължи 

нишката на Борис Покръстителя и Симеон Велики

Каква заблуда. Вярваха също, че ако някой ще се противопостави на БКП и нейните разклонения, това ще е той, че ще успеят най-после чрез този човек, останал уж далеч от комунистическото блато и козните на ДС,  да строшат робската си орисия. 
Колко горчиво се излъгаха тогава българите. Откъде можеше те да  знаят, че идеята за ход с царя е  точно на едни генерали от ДС и на техните покровители под алената звезда, разиграли комбинацията като своя следобеден бридж, за да запазят мощта и икономическото влияние на Партията си и нейното 

невидимо ядро

Докарвайки за министри хора, повечето, от които им служеха вярно. Откъде българите можеха да знаят колко далеч са достигнали дългите пипала на Хидрата. Когато царят се съюзи с БСП и с турското й крило, за да направят Тройната ламя, пардон Тройната коалиция,  тогава всички разбраха за какво иде реч, но вече беше малко късно. Не и за гнева на избирателя. Царската партия се спихна под 1 %.  И пак поискаха нов човек… Не, защото непременно търсеха Месия или Спасител, както    ги хулят, защото 

имат нужда от чудо 

 Истинско, което да помете ордата. Новото лице, което не е нагазвало в блатото. Поне не до устата. Тогава видяха в огледалото Бойко Борисов, когото също познаваха бегло.
После продължиха да го търсят упорито, сменяйки  лицата. Това беше и една от причините да изберат Румен Радев, за който се надяваха, че ще се еманципира бързо от Столетницата . Един генерал, когото също не познаваха. Има и такива, които твърдят, не всъщност сега той командвал парада, а Корнелия Нинова козирува, което е доста съмнително. А и какво значение има разположението на фигурите на шахматната дъска тук, ако музиката, т.е. ходовете, се поръчват от Кремъл, както изглежда. 
Тогава не е ли все едно кой  тук е цар, кой царица, кой топ, офицер.  Все едно е, разбира се, важното е,  Кашчей Безсмъртни да може да връща фигурите по дъската, без да му дреме за правилата. 
  Партията-майка настъпи мотиката  много пъти, но пак е тук. И пак е същата.  Затова е така вярна… Но поне лицата се сменят чат-пат…
В този смисъл Слави Трифонов 

не е добър заместител

Той умее да влиза в роли наистина, ала е всичко друго освен непознат, който ще се превърне в очите на народа в „новия цар“, т.е. ще гласуват масово за него.  Ивайло или Бърдоква от Трифонов няма да се получи, другари, въпреки, че обяснява как е от село Тодорово и се е трудил на полето с пот на челото. Специално съм ходил да питам родата му….  Не е баш така, но и това няма значение.
  Най-много да се превърне в 

нов Бареков

Като ще отхапе малко повече проценти от бившия си колега, разбира се. От Ники всеки би се справил по-добре, да не говорим за Трифонов.  Той има качества, които не са за подценяване, но се страхувам, че стратезите твърде много надценяват славата му.  Тя не може да го превърне във феномен от типа „цар“.
 Ето защо:
 Слави все пак е един от маркерите на сбъркания преход, макар и да не е навлизал дълбоко в политиката. Изхабяването на телевизионния екран и 

мястото му в паяжината на прехода е достатъчно централно

 За него се знае твърде много, макар и далеч не всичко. Повече от достатъчно, за да не става народен водач от Дългия, колкото и екранната популярност да помага в тази посока. 
 Видимото и известно е другаруването му с Илия Павлов, Васил и Георги  Илиеви, Поли Пантев, все отишли си от куршуми войници на партията, дори не всички да са го осъзнавали. Легенди се разказват за връзката „Газпром“- „Ку-ку“, но и това е тема за друг разговор.  
Той не крие и топлата връзка с някои от големите тузари на прехода, като 

№1 сред тях е  Ахмед Доган

Кой друг бе, джанъм ? Вярно, че той му се ядоса заради писмото на Октай Енимехмедов, но като нищо ще му се отсърди, ако не го е  направил вече. Което би обяснило много неща от активността на Слави.
 Тук е и забележителната фигура на   Георги Гергов, все още шеф в БСП и кандидат за завръщане на бял кон в Политбюро, с когото са изключително близки. Даже в Пловдив се говори, че Трифонов е велик зидар в ложата на Гергов “Слънце ориент”. А това, ако ме разбирате,

не е :“Дай вар, дай тухли“!

  Известна е и крепката дружба на Слави с неговия градски, близкия някога до Андрей Луканов, сега незаобиколим фактор в АБВ, Румен Петков. От там е и доброто „сътрудничество“ с бившия президент Георги Първанов през годините, най-меко и любезно казано.  За това се знае малко, но пък всичко се изяснява във времето. 
Слави Трифонов сега прави кастинг за политици, даже вече бил препитал 2000 страхотни българи  от страната и чужбина, които щели да заменят политическата класа в България. Нещо като юпитата на царя. Дано да не се окажат хора като Милен Велчев и Борислав Цеков например.
Само не разбрахме ще ти обединява ли някаква идея, някаква ценностна система или само 

принципите на „Бушидо“,  в които вярва Слави 

Водещият, който е решил да променя България, влизайки в политиката, сам по никакъв начин не взема отношение към въпросите от дневния ред на обществото. А би трябвало, ако ще се намесва в политиката.
 Не благоволява да каже например дали е за строежа на АЕЦ „Белене“ , как се отнася към хибридната война на Путин срещу България и други европейски страни. Дали изобщо смята, че има такава? Как гледа на ревизията на приватизацията.

Ни дума, ни вопъл…  

В момента слушам по някаква телевизия да говори споменатия току-що Румен Петков, който ни убеждава с типичния си самодоволен вид, че това, което аз и много стотици хиляди други българи смятаме за престъплението на века, а също и на предишния век, е чудодейна манна небесна, на която  трябва да се подложим по най-бързия начин, дори да трябва да платим едни десетки милиарди за нея.  Освен трите милиарда, които вече сме дали. А именно- да строим „АЕЦ „Белене“,  да пази Господ от това безумие. 

Да сложим зловеща бомба да цъка над главите на децата ни

И тя да е в ръцете на човек, който воюва срешу свободния свят. Пък и да плащаме милиарди. … 
 “ Инвеститори има…. По най-бърз начин да отмени мораториума. Плевенският регион е още по заинтересован. 10 000 работни места, 6-7 000 други работни места… Огромна спекулация е да плашим данъкоплатеца, че той ще плаща“ , с настойчивостта на шаман повтаря Румен Петков. И не само той. Цял взвод пешки, коне , топове и офицери атакуват по тази линия.
 Що ли си мисля, че такова  е и политическото виждане на Слави по въпроса.   Затова ли искат пак да повторят „Операция цар“еле плановете са още по-мащабни. Не се хабете, другари. От него нов цар няма да се получи, достатъчен ни е старият. Още повече, че фигурите от вашата войска си имат вече цар, че и самодържец.