Ще развалим ли оръжейните сделки с Русия след осветения съветник на военния министър?

Интереси, оръжие, пари, власт, агентура и зависимости провалят евроатлантическия път на България

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Умиращата империя на Путин, която отчаяно е захапала държавата ни като своя врата на Балканите, ще я държи в мъртвата си хватка на хищник до край. И български политици, сервилни пред волята на Москва. Както през времето след преврата на 9-ти септември 1944 г. И държавна администрация, която изглежда пропита от руско влияние. И специални съветници и сиви кардинали, които отговарят само за едно – кранчето с пари към руската военна индустрия никога да не спре. И България да продължава да налива стотици милиони и милиарди в руските бездънни каси. Да останем руският троянски кон в ЕС и НАТО. 

Планът Решетников се изпълнява безотказно!

 Днес стана ясно, че Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е отнела разрешението за достъп до класифицирана информация на Христо Томов, консултант на граждански договор към политическия кабинет на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Разрешението е било отнето поради нерегламентирани контакти на съветника Томов с представители на военно-промишления комплекс на Руската федерация. Това е много сериозна и дори стряскаща информация. Става дума за пряка намеса на Москва в българската отбрана. Ако е така, значи е пробита националната ни сигурност. Няма дим без огън! Казват, че парите не миришат. Интересът и най-вече финансовият - задвижва процесите по необясними пътища. Това важи с особена сила за оръжейните сделки. Този път обаче следите от оръжейните сделките с руснаците явно не могат да изчезнат. Следите остават. Винаги! Стига да има кой да ги търси. И който тръгне по тях, ще разплете много тъмни нишки. А такива тук има много. И предупреждавам – не е безопасно! Личният ми опит сочи, че такъв човек ще бъде подложен на убийствен натиск. Ще го преследват и съдят. Това, че ДАНС към момента се е решила да разплете един от многобройните възли заслужава адмирации, но и съмнение, че партньорски служби са прихванали тези зависимости и са оказали 

натиск върху ДАНС

 Заедно с това остава да видим дали това няма да остане единична акция, изчистване на някакво мистериозно недоразумение, или е сигнал за това, че контраразузнаването ни се е заело сериозно най-накрая с руското проникване в държавната ни администрация. 

Само за тази година, която още не е изтекла, за старо руско оръжие са подготвени сделки за близо 240 милиона лева. Колко още ще бъдат подарени на Москва до края на финансовата година, никой не знае. Още нещо обаче вече е ясно. За тази година сделки за превъоръжаване с нова техника няма да има. А за трите големи проекта за тази година бяха предвидени поне 371 милиона лева от държавния бюджет. По 100 милиона за нови самолети и бойни машини на пехотата и 171 милиона за кораби. Това прави близо 400 милиона. Въпросът е сега колко от тези пари ще потънат отново в руските джобове. Защото вече има достатъчно сигнали, че тези пари ще бъдат пренасочени именно към ремонта на старата руска техника. Ударно, до края на годината. По старата изпитана рецепта. Сега е ред да зададем най-съществения въпрос. След като съветник на министъра на отбраната вече е с отнет допуск до класифицирана информация заради нерегламентирани контакти с руски оръжейни фирми, тогава как може да се гарантира, че вече сключените сделки с руснаците, а също и подготвяните такива, вече не са компрометирани? С други думи, след като ключов съветник на министъра на отбраната, който по всичко личи отговаря за сделките с руските оръжейни компании, е с такава наложена тежка мярка, как да сме сигурни, че в работата си до момента той е 

защитавал именно българския, а не руския интерес

 Който е разумен ще размисли и ще си направи изводите. Затова настоявам: 
1. Министърът на отбраната като работодател на съветника си Христо Томов незабавно да даде пълна и изчерпателна информация по случая!
 2. ДАНС и Прокуратурата да започнат незабавна проверка на всички оръжейни сделки с Русия, по който Христо Томов е работил в качеството си на консултант на министъра на отбраната. 
3. Веднага да бъде развален сключеният по-рано тази година договор с РСК МиГ за близо 100 милиона лева с ДДС, като се направи пълна проверка по него и евентуалното участие на Христо Томов в подготовката му.
 4. Да бъдат спрени незабавно обявените процедури за ремонта на самолетите СУ25, хеликоптерите Ми17 и Ми24 и танковете Т72. 5. Министърът на отбраната да отговори, има ли още подготвени договори с Русия до края на годината, за каква бойна техника са те, на каква стойност са и Христо Томов работил ли е по тях?