С парите на Европа директно се финансира полицейската държава на Путин

Съветът на Европа само укрепват властта на диктатора, дава му зелена светлина за нови злоупотреби с власт

Гари Каспаров

Гари Каспаров

Отворено писмо до министъра на външните работи на Германия Хайко Маас 

Гари Каспаров

На 25 юни Съветът на Европа възстанови правото на глас на Русия, замразено след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. и последвалото нахлуване в Източна Украйна. Вие бяхте категоричен поддръжник на това решение, което с оглед на огромното влияние на Германия в Европа практически гарантира приемането му. Когато решението беше обявено, Вие казахте: „Това е добра новина за руското гражданско общество. Руснаците трябва и в бъдеще да имат възможност да търсят справедливост в Европейския съд”.
Бях шокиран и не можах да се въздържа да не Ви дам нецензурен отговор в Туитър, говорейки от името на хилядите изгнаници – представители на руското гражданско общество, принудени да напуснат страната под заплаха от съдебно преследване и насилие, заплаха срещу много мои колеги и съотечественици.
Макар и да Ви моля да разберете остротата на моите думи, не съжалявам и не се отказвам от тях. След двадесет години все по-жестоко и по-жестоко управление на Владимир Путин 

руското гражданско общество практически престана да съществува

 Да бъде използвано то като предлог за умиротворяване на Путин – това е отвратително.
На 27 юли, месец след Вашето изявление, мирните руски протести срещу недопускането на опозиционните кандидати до предстоящите избори доведоха до най-масовите арести и полицейско насилие след разпадането на СССР. Десетки хора бяха пребити от силите за сигурност само защото са се опитвали да преминат край протеста. Над хиляда души бяха задържани. Изявленията на путинските чиновници и силите за сигурност показаха, че не смятат това за прекомерна употреба на сила. Кметът на Москва Сергей Собянин похвали полицаите, въпреки че упражненото от тях насилие беше заснето на видео. Главният прокурор Юрий Чайка призова прокурорите да направят всичко необходимо за „гарантиране на обществения ред”. Шефът на Следствената комисия Александър Бастрикин заяви, че е заведено наказателно дело за „масовите безредици”. Обвиняемите са 

застрашени от присъди до 15 години лишаване от свобода

 Очевидно е, че за да не се допусне и намек за честни избори, ще бъдат предприемани най-сурови мерки.
Какво подтикна Съвета на Европа да подкрепи връщането на правото на глас на путинския режим? Нима Русия прекрати агресията си в Украйна? Върна ли й Крим, както изисква международната общност? Нима бяха освободени 24-мата украински моряци, похитени в международни води? Или може би в путинска Русия настъпи либерализация по отношение на човешките права и демократичните стандарти, както изисква Съветът?
Не, не, не и не. Затова реалните мотиви на Съвета си остават тайна, покрита с мрак. Възможността някои руснаци да търсят „справедливост” в Европейския съд по правата на човека е жестока измама. Каква справедливост остава за десетките милиони руски граждани? Те няма на какво да се надяват докато Путин управлява Русия. Действията на Съвета и изявления като вашите само укрепват властта на Путин. И което е по-лошо, дават му зелена светлина за по-нататъшни злоупотреби с власт, защото той знае, че има за съюзници безпринципни колаборационисти като вас, които са готови да го подкрепят във всяка ситуация.
Зад желанието на Путин да участва в работата на Съвета стои 

жаждата за реванш

 заради изгубената битка за разрушаване на авторитета на европейските институции. Присъствието на Русия е подигравка със стандартите на Съвета в сферата на човешките права - към това и се стреми Путин. То излага европейските политици като лицемери, говорещи за справедливост и демокрация само дотогава, докато не се появи нов газопровод.
За Путин е необходимо да си купи лоялност и той намери услужливи партньори като вас в Германия и в други части на Европа. Той използва този политически капитал в институции като ПАСЕ, точно както и реалния капитал в проекти като „Северен поток 2”, който се реализира заедно с Германия. 

С вашите пари директно се финансира полицейската държава на Путин

 Политическото и икономическото участие, използвано от Вас като предлог за сключване на изгодни сделки с Русия, не модернизира и не либерализира Русия; потокът отива в друга посока. Русия не изнася най-много газ или нефт, а корупция.
Единственият реален натиск срещу Путин е заплахата за властта му в Русия. Единствената истинска реформа е Путин да си отиде. На 25 юни Ви отговорих от името на руското гражданско общество в изгнание. Сега Ви отговаря гражданското общество от самата Русия – от хиляди затворнически килии, построени с Ваша помощ. В една от тях гние лидерът на опозицията Алексей Навални, страдащ от внезапна „алергия”, която го порази след ареста.
Жалкото бърборене на Съвета на Европа за протести, арести и избори е само още думи, хвърлени на вятъра, след като дадохте на Путин всичко, което искаше. Изявлението Ви от 25 юни продължи така: „Сега е важно да разработим механизъм, позволяващ налагането на санкции на страните в съответствие с Устава, ако те нарушават ангажиментите си”. 

Путин лесно прозря Вашия блъф, та нали самият той постоянно използва блъфа като инструмент на международната политика.
Путин получи добри новини. Сега и аз бих искал да получа такива от Вас.

Превод: Илиана Славова