Рев на ярост срещу Кремъл - шамани от Амазония пазят свитата на Путин

Кремъл пося ветрове, сега ще жъне бури, категорични са независимите анализатори

Бунтът набира скорост

Бунтът набира скорост

Светослав Пинтев

Регионите се координират за борба срещу центъра е заглавието на едно от клипчетата от РФ, разпространявани в каналите за видеосподеляне.  Русия е на път истински да се разгневи. 
  Страната постепенно, но с нарастваща мощ и яростен рев, се надига срещу президента си Владимир Путин и свитата му, които я управлява от 19 години , като почти я докараха до 

ръба на пропастта

 Стадион «Динамо» освирка като един вицеремиера Олга Голодец, която тръгна да обяснява по микрофона какво прави правителството за хората. Разнесе се яростен рев от хиляди гърла, 

рев на ярост срещу Кремъл

В различни точки на Русия огромни тълпи искат оставка и съд за властта, в тях заедно са комунисти, либерали, всякакви. Не наричат управниците си иначе освен 

„мошеници, разбойници и крадци”

Това повтарят и гостите в малкото останали опозиционни радиостанции, въпреки че наскоро бяха приети драконовски закони и наказания за обиди срещу властта.   
Протести горят от Архангелск до Якутск. А в истински пламъци гори половин Сибир, но пожарите там са последната грижа на Кремъл.. Телевизиите в Русия си затварят очите за всичко това, затова го няма и в световните новини или почти го няма. Ала в каналите за видеосподеляне се показва истинската картинка на многочислени масови протести, поддържани от почти всички във виртуалното пространство, където  милиони 

свирепо ругаят „царя си”

Най-меко и любезно казано.
 Затова и сега правителството на Медведев подготвя законови промени, които трябва да въведат „суверенен руски интернет”, т.е. откъснат от останалия свят. По-голяма глупост, разбира се, е трудно да се измисли. 
Кове се

„нова държавна идеология”

 Която малко се различава от тази на СССР, но е в православни одежди. Ала и това вече вбесява.
В Екатеринбург хората казаха „не” на желанието на олигарси близки до Путин да строят православен храм в парка на драматичния театър, като така показаха отношението си и към лицемерното православие, родено в недрата на КГБ. 
Борбата за градска градина в уралския град Екатеринбург показва, че руската политика навлиза в нов етап, писа руският вестник "Новая газета". Граждански конфликти покрай корупционните схеми за "овладяване на градски територии" е имало и преди. През последните години обаче те винаги бяха засенчвани от основополагащия въпрос "Чий е Крим" и от "великото геополитическо противопоставяне", твърди вестникът.

Тази наркоза вече не действа 

А и във всички тези случаи властта няма политически инструменти, за да промени ситуацията в своя полза, както отбелязва изданието. Протестиращите в Русия хора навсякъде се борят за решаване на местните  проблеми, но вече всички разбират, че в основата им винаги са Путин и хората около него, огромната корупция, генерирана от тях. Тя е обхванала като октопод страната с пипалата си. Вече никой не се съмнява, че главата й е в Кремъл.
В Архангелск не искат гигантския боклук на Москва, който опитаха да им натрапят, дори без да им кажат.  Просто започнаха да строят комбинат, обяснявайки, че абсолютно нищо не се прави. Това безочие възпламени искрата върху сухия барут на търпението.
Боклукът отравя подпочвените води и води областта към 

екзистенциална катастрофа

И това съвсем не е метафора. 
„Те се борят за живота си”, там онкологичните заболявания са норма”, казва писателят Виктор Шендерович в Радио „Ехото на Москва”. Ето част от думите му:
„Не знам конкретно как ще свърши всеки от тези сюжети-, Волоколамск, Архангелск, Екатеринбург, но това са симптоми на 
раздразнението, което вече излиза наяве.  То вече не бълбука глухо, а е на повърхността, ясно раздразнение от властта. Тук има две теми - раздразнение в низините и Фрондата. Това са съвсем различни неща. Каква е разликата с протестите от 2011-2012 г.? Ние тогава излизахме с искания за честни избори. Това беше протест интелектуален, политически и етичен. Сега ножът е опрял в кокала. 

В Архангелск хората просто се борят за живота си

 Там многократно са увеличени случаите на онкологични заболявания при децата, аз бях наскоро в града и ми показаха статистиката…. Онкологичното заболяване вече  е просто типова диагноза за Архангелска област. Хората не се борят за честни избори, а за оцеляване. Това не са професор Левантин и академик Василев, които стояха до мен на протестите през 2012 г.. Тогава на целия проспект „Сахаров нямаше 

нито един човек без висше образование

Сега е различно. Това сега наистина са всички хора, които се борят за живота си. Нашият народ, който е исторически изостанал, за съжаление,  по-скоро уморен всъщност,  не вижда пряката връзка между честните избори и онкологичните заболявания. Тази връзка трябва да я обяснява някой. Затова първото, което направи Путин, когато дойде на власт, беше да унищожи по-големите свободни медии, за да няма кой да го обяснява“.     
Протестиращите от тези градове се обединяват, няма партия която може да ги обедини, защото нямаме партии.  Енергията няма друг изход, тя избива на слабото място”, смята Шендерович. Той коментира така повсеместните лозунги: „Путин е крадец”:
"Това не е оскърбление, това е констатация”.
 Главоломното падение на рейтинга на руския президент е само един от симптомите на дълъг процес, който сега се ускорява. Той набира сила и вече трудно може да бъде удържан. Дори пропагандаторите в държаните на каишка медии се пропукват.
В Русия наскоро се случи 

нещо нечувано

 Дмитрий Дибиров, един от най-известните тв журналисти, който в момента работи за държавния канал Россия 1 и тв канала ”Звезда” към Министерството на отбраната, се разкрещя в ефир, че иска цветна революция в Русия, революция на Дон. Трябвало да обясни на зрителите колко лошо нещо са цветните революции, както обикновено,  но той побеснял и започнал да вика неистово срещу властта. Може да се чуе в интернет. И си е тема за отделен коментар, както и да го погледнеш.
И това се случва в телевизия „Звезда”, кротнала се под фуражката на военния министър Сергай Шойгу, медия, която опозиционният лидер Алексей Навални нарича 

„помийна пропагандна  яма”

 Той дори се шегува, че „журналистите” там подписват договор, с който се задължават да пуснат в ефир 7 лъжи за ден.
В Телевизията на МО на Русия  това е нещо действително невиждано и нечувано. Но се случи. 

Всички приказки за върхови технологии, супероръжия и пр. са само камуфлаж, повод да се отпуснат и откраднат нови милиарди.. Това вече също е ясно на всички.
 На практика не се прави абсолютно нищо, категорични са анализаторите. Освен да се краде като за световно, разбира се.
В Русия правят опит да навлекат модерен 

технологичен кафтан на страна, която живее в миналото

Тя се архаизира, в социален, в политически и културен план, като това е ясно забележимо, смята  професорът от МГИМО Валери Соловей,   историк  и политолог. Той заяви това в предаването на Михаил Соколов "Лицом к событию" по Радио „Свобода” . 
„Достатъчно е да погледнем езотеричните залитания на руските чиновници. Има такива публикации, а и аз знам доста неща по въпроса. Практически няма нито един чиновник от категория „А”, който да няма лична 

гадателка, старец, маг, шаман

 Стигат до там, че водят от Амазония шамани със самолетите и яхтите си, срещат се там с тях, а те им тълкуват бъдещето. Това съвременна страна ли е?”, пита Соловей. И допълва, че езотеричната мания по върховете говори за катастрофичната неувереност на руския елит в собствения му статус, във визиите му, за

страх пред близкото бъдеще

Което неумолимо настъпва от всички страни. 
Във връзка с новите технологии, той цитира свой колега. "Най-точната характеристика даде известният политически експерт Константин Колачов: "Кремъл има проблем с обикновения интелект, какво да говорим за изкуствения". Чиста истина. По-точно няма как да го кажеш". Това  Валери Соловей заяви, коментирайки думите на Путин за ролята на изкуствения интелект за владеенето на  света на конференция от 30 май, както писахме 
Главният инструмент, който остана на Русия е 

дързостта на геополитическото мислене

и способността да запълва празните пространства. Там където има дефицит на присъствието на други страни, веднага се появява Руската федерация. На тези празни места, разбира се, трябва да има някакви ресурси, смята Соловей. Това добре знаем и в България.
Беше време, когато в Русия имаше много пари. Тогава беше възможно да заливат проблемите с пари, сега това не е възможно, твърди Владислав Иноземцев, автор на книгата 

"Несъвременната държава. Русия в света на 21-ви век"

Той смята, че в един свят, който непрекъснато се променя геополитически и технологически Русия се е превърнала във второразрядна авторитарна държава, наподобяваща най-лошите страни на Италия от времето на Мусолини. Казва също, че Русия е на път да се превърне в огромно блато, от което няма измъкване. Той смята, че единственият изход на страната е да намали безумното геополитичесто напрежение, което сама нагнети, да се откаже от нелепите си идеи за световна доминация. 6 поредни  години реално снижение на доходите е твърде много, за да могат хората да го издържат още дълго , по думите му.
„Теоретично е възможно властта да погледне с едното око към хората, много бихме искали такова вегетарианско изменение, но се боя, че 

един леопард не е в състояния да остави плячката си

 Безпрецедентно е една страна да е 6 години в икономическа криза и правителството да си остане същото. Посочете ми страна, в която правителството би съхранило позициите си при такава криза”, казва той. 
Прочутият руски писател, философ и историк Михаил Велер начерта няколко сценария пред Русия. Един е особено интервесен.
„Керенски, успя да избяга от Русия, 

Николай Втори не успя

 Мисля, че правителството ще избяга от Русия само в краен случай. Това е отработено отдавна. Самолетите чакат да излетят, сметките в банките са приготвени”, казва той.  
Шендерович още през 2017 г. беше заявил, че Путин съществува успешно като политик само във война. Нищо лично, чиста технология: в мирно време той е губещ, лузер. 
Не говорим за началото на президентсвото му- годините след 2000-та, когато Русия имаше растяща икономика заради петрола, който поскъпна десет пъти. Това беше луд късмет за управлението и то можеше да изведе страната си към просперитет и истински пробив във високите технологии, но предпочете войната, пося ветрове и сега ще жъне бури.
„Не можем да предложим нито iPhone, нито автомобили, нито панталони, зашити правилно, нито обувки, не можем да предложим нищо за износ, освен в ада. Но този ад можем да го изнесем. И ние казваме - искате, не искате, изнасяме ада? Съобразявайте се с нас”  каза тогава  Шендерович.