RAND Corporation: НАТО и Русия ще бъдат в състояние на студена война дълго време

Кремъл смята, че Алиансът и Вашингтон искат смяна на режима в Москва, а това усилва вероятността от въоръжен конфликт в Европа

Американският стратегически изследователски център RAND Corporation публикува нов доклад, в който предупреждава, че заплахата от нападение на Русия срещу Балтийските страни, независимо от усилията на НАТО за сдържане на Москва, се запазва.
«Независимо от общите военни предимства, НАТО се сблъсква с дисбаланс в областта на обикновените въоръжения в регионите граничещи с Русия, като страните от Балтийския регион», се казва в доклада.
За да бъде отстранен този локален дисбаланс, анализаторите и военните стратези са разработили предложения, насочени към увеличение на неизбежните разходи и намаляване на вероятността от успех на всяко нападение срещу някоя от страните, влизащи в състава на НАТО, каквото Русия може да възнамерява да извърши.
Целта на споменатите действия се състои в това да промени поведението на Русия в изгодна за алианса насока, затова НАТО трябва да проявява предпазливост, за да не провокира нежелана реакция от Москва.
Така първостепенна важност за НАТО има точното знание за това, 

колко силен натиск е допустим спрямо Русия

Независимо от това какви мерки за усилване на военната мощ на източния фланг имат намерение да предприемат САЩ и НАТО, тяхната цел е промяна в поведението на Русия. Затова целесъобразността на всякакви действия, които има намерение да предприеме НАТО, ще се определя от характера на реакцията и ответните действия на Русия.
Броят на тези ответни действия е доста голям. Руснаците може и изобщо да не реагират, а могат и да отговорят с мерки от военен характер, така че за НАТО е крайно важно правилно да оценят потенциалната реакция на Москва.
Потенциалната реакция от страна на Русия може да обхваща целия спектър от варианти – от мълчаливо възприемане на действията на САЩ и НАТО и снижаване на готовността да разглежда възможно нападение срещу НАТО, до рязко нарастване на военния контингент в прилежащите райони, насочено към противодействие на мерките, предприети от САЩ и НАТО, или даже мигновена ескалация на директен въоръжен конфликт.
Освен това Русия може да реагира на военните мерки на САЩ и НАТО с опит да използва уязвимости от невоенен характер в Съединените щати или в други страни от НАТО.
В настоящия момент НАТО притежава надежден потенциал за сдържане на руснаците на Изток.
Нашият анализ показва, че сдържащият фактор на НАТО по отношение на потенциално нападение на Русия срещу някой от страните-членки с конвенционални военни сили в настоящият момент е 

достатъчно силен

 Реализацията на вече обявените мерки по увеличаване на военния потенциал на САЩ и НАТО в Източна Европа, най-вероятно, още повече ще намали и без това малкия риск от нападение.
Силата на сдържащия фактор на НАТО е свързана с голямото предимство на алианса в областта на конвенционалните средства за водене на война и ясните сигнали, подкрепени от недвусмислени изявления и действия в продължение на няколко години, започвайки от 2014 година. Тяхната цел беше убедителен сигнал за това, че НАТО и Съединените щати ще реагират с мерки от военен характер на всяка възможна агресия против страните от балтийския регион или други членове на алианса в Източна Европа.
В този регион са предприети редица мерки по нарастване на военния потенциал на НАТО. Затова, много е вероятно, че Русия осъзнава, че всяко агресивно действие ще бъде достатъчно да бъде приведен в действие член 5 от Североатлантическия договор, ще доведет до директен военен конфликт, като минимум с няколко от ключовите членове на НАТО.
Така че руснаците нямат намерение да нападат някоя от държавите-членки на НАТО, във всеки случай, в най-близка перспектива.
Макар, че според нашата оценка в краткосрочна перспектива нападение на Русия срещу НАТО е малко вероятно, е напълно възможно Русия да търси други възможности да изрази своето неудовлетворение от продължаващото засилване на присъствието на САЩ и НАТО в близост до границите си. 
Русия вече заяви, че има намерение да коригира количеството и състава на совите въоръжени сили на западните и граници, за да компенсира засиленото присъствие на НАТО.
В миналото Русия използваше различни механизми за реагиране на действия на САЩ и НАТО, които Москва смяташе за заплаха. Става дума, включително, за излизане от многостранните договори в сферата на сигурността, разполагане на сили и средства извън пунктовете на постоянната им дислокация, заплаха за разполагане на ракетни комплекси «Искандер» в Калининград и други.
Според нашата оценка, НАТО и Русия ще остават 

в състояние на студена война

 в продължение на дълго време. 
Руският елит все по-често стига до извода, че дългосрочните цели на САЩ и НАТО са несъвместими с безопасността на сегашния режим в Москва.
Руските лидери с тревога отбелязват устойчиво нарастване на неядрения военен потенциал на НАТО в Източна Европа, включително територията на страните от бившия Съветски съюз, разгръщане на системи за противоракетна отбрана и промяна на стратегическата ориентация на страни, които Русия явно смята за своя сфера на влияние.
Същината на проблема е в това, че макар руснаците да са способни да сдържат военно нападение, Кремъл смята, че НАТО и Вашингтон се стремят да постигнат смяна на режима в Москва отвътре.
Макар заплахата от ответен удар от страна на руските стратегически ядрени сили да е способна да предотврати нападение срещу Русия, останалите заплахи за сигурността на страната, които тревожат Кремъл, включително политическите рискове за действащия политически режим, не се признават за основателни от страна на САЩ и НАТО. 
Докато ситуацията не се промени това възприятие на заплахите в Кремъл ще усилва вероятността от възникване на въоръжен конфликт в Европа.