Путин Последни - психопатът

Той мечтае за покорения Киев, така както Хитлер е мечтал за Париж

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдман, kasparov.ru

"Когато човек остане повече от 15 години във властта се побърква, развива мания за величие и преследване"
                    Владимир Войнович

През последните 17 години виждахме различен Путин:

2000 година. Путин Първи. Охранителят 
Той дойде на власт като охранител на капиталите и сигурността на елциновото "семейство" и достатъчно дълго последователно спазваше договорката си с тях. Преструваше се на просто "момче от покрайнините". Само леката искрица маниакалност в очите му издаваше, че в него се кнрие патологично амбициозен и жесток човек. 

2004 година. Путин Втори. Диктаторът
През втория си президентски мандат той се отърва от хората на "семейството" в своето обкръжение, взе под контрол телевизията, фактически унищожи изборите, създаде "вертикалата на властта" и стана диктатор. Появиха се самоувереност и самомнение, вяра в собствената изключителност и непогрешимост. 

2008 година. Путин Трети. Диктаторът-кукловод
Отстъпвайки президентското кресло на Медведев, Путин остана фактически диктатор, управляващ като кукловод фиктивния президент. Едновременно с това той продължи да създава чудовищната си бизнес-империя.

2012 година. Путин Четвърти. Агресорът
На Путин му отесня диктаторската власт в Русия. Той започна да развива някакви наполоеновски комплекси. Той реши да влезе в историята като "великият господар-император – обединител на руските земи". Започна да проявява признаци на прогресираща паранойа. 
Още на предизборните митинги в Лужники през 2012 година той призоваваше слушателите да "умрат под Москва" и дрънкаше някакви глупости за "народа победител, който е в генетичния ни код". 
След като стана за пореден път президент, Путин се опита да реализира своите болезнени фантазии – окупира Крим, започна агресията в Украйна и хибридната война срещу Запада.

2018 година. Путин Последни. Психопатът
Новият президентски мандат на Путин е практически неизбежен. Но на него отдавна вече му е скучно просто да управлява и да се обогатява. Своите властови амбиции и алчност той реализира напълно. Вместо тях на преден план излиза параноята му. Нали си спомняте за последното му изявление за коварните врагове, тойно събиращи "биоматериал" от доверчивите руснаци. 
Явно именно тази параноя ще определя целите на поредния путиннов мандат във властта.
Хората страдащи от мания за величие приличат на наркомани. Те се нуждаят постоянно да повишават "дозата слава". Също като наркоманите, те се нуждаят от постоянни триумфи, възхвали, възторзи по повод победите им.
Затова и Хитлер след успешната окупация на Чехия не спира, а напада Полша и провокира гибелната за него световна война. Садам Хюсеин предприе самоубийствени опит да анексира Кувейт. 
И за собствения душевен комфорт на Путин вече е нужно нещо по-мащабно от кримската епопея. Затова той започна и хибридната война – първият след краха на комунизма 

опит за световна военно-политическа експанзия

На руския президент, който вече има всичко което може да си пожелае един автократ (абсолютна власт и многомилиардни капитали), сега са му интересни само параноидните му наполеоновски планове. А новият президентски мандат-шанс да ги реализира. 
Той мечтае за покорения Киев, така както Хитлер е мечтал за Париж. 
Но Украйна и бившите съветски републики са само най-близката му цел. По всичко личи, че новият мандат на Путин в Кремъл ще донесе ескалация на хибридната война против Запада.
Диктаторът може дълго и безопасно да се побърква докато седи на собствения си трон. Но той е обречен на скорошен крах, ако безумието му се прпевърне в проблем за света и води до сблъсък с по-могъщи държави.  
Затова има всички основания да предполагаме, че следващият президентски мандат на Путин ще завърши преждевременно и ще бъде последен.

Превод: Faktor.bg