Путин не може повече да разчита на бившите си телохранители и предани слуги

Отдавна уморен от политическите игри, той е принуден да създава формална система, която няма да зависи от бившите му телохранители и останалите предани слуги (такива хора така или иначе не му достигат). Вместо това Путин се опитва да се възползва от методите на кадровия подбор на големите корпорации, за което говорят и близките до Кремъл коментатори.

Леонид Бершидски, Блумбърг 

След като мълниеносно бързо смени за две седмици 11 от общо 85 регионални губернатори, президентът Владимир Путин след своята практически неизбежна победа на изборите, има намерение да управлява Русия като корпорация.
Действайки по този начин, той се опитва да открие никому неизвестни чиновници, които са способни да работят ефективно и по този начин да реализира смяната във властта.

Това е опит да отстрани недостатъците в путинската система на властта. Става дума за отсъствието на възможности за младите хора, които са ключовите участници в антипутинските протести на опозиционера Алексей Навални. Но тази стратегия едва ли ще постигне набелязаната цел.

Сегашните руски губернатори не са за завиждане. Формално това е изборна длъжност (изборите бяха върнати като отстъпка на протестите срещу фалшифицирането на парламентарните избори през 2011 година), но нито един човек не може да я получи без благословията на Путин.

Президентът има правото да уволнява губернаторите, макар формално Русия да е федерална държава, в която регионите имат значителна автономия.  В резултат на този тип управление губернаторите носят пълната отговорност за управлението на региона, но нямат нито самостоятелност в работата си, нито достъп до лостовете на управлението. По всички важни и „чувствителни теми“ окончателното решение винаги се взима в Кремъл, тоест от Путин. 

Губернаторите са и в първите редици на потенциалните жертви на кремълските „антикорупционни“ кампании. В момента най-малко четирима бивши губернатори лежат в затвора или очакват присъдите си по обвинения в корупция. Във вторник беше уволнен губернаторът на Ивановска област Павел Конков. Причината е, че много от неговите подчинени са обвинени в корупция и са арестувани. 

От една страна, доколкото положението на тези губернатори е несигурно, някои от тях бързат да се „накрадат“, докато са на тази длъжност. А от друга, престижността на тази длъжност, заедно с отсъствието на реална власт често води до това, че кръвожадното ръководство на путинските спуцслужби и правоохранителни органи ги избира за свои мишени.

През годините на избори губернаторите имат допълнителна отговорност пред Кремъл, защото са длъжни да осигурят в регионите си убедителна победа за управляващата партия „Единна Русия или на Путин, ако той е кандидат.

Това означава, че в работата си, губернаторите са принудени да използват фалшификации, когато това се налага, за да бъде осигурена тази „победа“.

Но като се вземе предвид, че в Русия политическата апатия е все по-силна, а немногобройната, но активна антипутинска опозиция набира опит в наблюдението на изборите, тази страна от „работата“ на губернаторите през 2018 година ще бъде особено трудна и опасна.
Затова губернаторският пост е привлекателен вече само в качеството на трамплин за желаещите да попаднат във федералното правителство или да заемат важна длъжност в администрацията на президента.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече новите „филизи“ регионални ръководители „млади и талантливи специалисти с широк профил“. Възрастта на седем от 11-те новоназначени е между 30 и 40 години. (Изключение прави 68 годишният Владимир Василев, който е бивш полицай и, който е назначен в Дагестан, където населението е мюсюлманско). Типичен представител на младото поколение е 41-годишният икономист Станислав Воскресенски. Той е направил кариерата си в министерството на икономиката, в кремълския аналитичен център и в свободната икономическа зона в Калининград. Ако той съумее да се справи с изоставащата и зависеща от правителствени дотации Ивановска област, тя наистина ще се превърне в трамплин към министерски пост.

През тази седмица информационният сайт РБК показа гледната точка на Кремъл към тези хора. В публикуван на сайта видеозапис са показани практическите занятия за бъдещите регионални лидери, които се провеждат от Руската академия за народно стопанство и държавна служба. По някаква причина една от задачите на бъдещите управленци е да скочат в морето от 7-метрова височина. Сред „скачачите“ е и новоназначеният губернатор на Омска област. Много от назначените през октомври нови губернатори също участват в програмата за обучение.

Заместник-шефът на путинската администрация Сергей Кириенко, който отговаря за вътрешната политика и един от преподавателите в тази необичайна програма, скоро обяви за провеждането на открит конкурс „Лидерите на Русия“. Да подаде заявление за участие онлайн може всеки руснак, по-млад от 50 години, с минимум пет години управленски опит.
Участниците ще трябва да решават различни проблеми и да участват в стратегически игри. Всеки от 300-те финалисти ще получи грант от 1 милион рубли, които ще може да похарчи за образование в сферата на управлението. 

„Най-добрите от най-добрите“ ще преминат през програмата, през която са преминали и сегашните новоназначени губернатори.  По думите на Кириенко, това е идея на Путин.

Това не е първият опит за набиране на чиновници чрез открита процедура. Но новата програма трябва да стане отговор на едно от главните обвинения на опозиционера Навални към Путин. Скоро той публикува информация за неизвестно откъде взелото се богатство на сина на Дмитрий Песков-Николай Чоулз, който не се отличава с особени успехи:

„Така работи Русия и така са устроени социалните асансьори. Вие може да имате отлично образование и да сте изключително трудолюбив, но в тази система, нека сме честни, нямате никакъв шанс. А ако живеете в провинцията-съвсем. Затова пък пред някой без образование и с криминално минало за грабеж вратите на асансьора се отварят веднага и го отвеждат на етажа, където наливат шампанско и подаряват „Ферари“. И нищо чудно – щом татенцето е почетен член на крадливата шайка, която охранява копчетата в асансьора“.
Твърде съмнително е, обаче, че Путин и Кириенко ще успеят да убедят младите хора, които ходят на митингите на Навални, че в сегашна Русия съществуват законни „социални асансьори“.

Държавната служба с непривлекателната си заплата и огромни рискове е прославена с дълбоко вкоренената корупция, която не може да бъде отстранена с арести на губернатори. Преди всичко, младите имат нужда от благоприятни възможности в частния сектор, но които са твърде малобройни при путинската система с нейната безжалостна централизация.

Твърденията, че в страната се въвеждат справедливи механизми за подбор в администрацията няма да накара руснаците да забравят губернаторските избори в миналото, когато имаше истинска политическа борба и съперничество, нито губернаторите, които не бяха просто безлични мениджъри.

И дори да приемем, че в следващия президентски мандат на Путин корпорацията „Русия“ ще бъде управлявана по-компетентно, това едва ли ще вдъхнови руснаците.