Проклятието на БСП е синдромът „Лъжливо овчарче“, вече от третия пол

Спасението им беше катарзис в Аристотелов смисъл, не в този на Пеевски и Станишев

Светослав Пинтев 

Според  прочутия  френски етносоциолог, философ, етнограф и създател на структурната антропология Клод Леви Строс митът може да се разглежда на две равнища: диахронно и синхронно. Митът съдържа в себе си модела за обяснение на света, смята той. Почти 

същото е и с приказките

 Бихме препоръчали горещо на партийните вождове у нас да вкарат историята на формацията си в най-подходящата за нея приказка, за да разберат най-правилно природата й. Ще им бъде безкрайно полезно…  
Всички знаем чудесно приказката за лъжливото овчарче, която сякаш е най-добрата метафора на БСП. Нагледен урок защо по никакъв начин тази партия  не може да се бори с корупцията, с авторитарните залитания, с борбата срещу родната мафия, която видни социалисти  казват, че сама е създала. Няма как точно БСП да клейми всичко онова, което е белязало миналото й, включително и недалечното,  при положение, че партията отказва да се покае за каквото и да било, да посочи престъпниците в редиците си. Така всички българи знаят, че е неразривно свързана с това, с което уж се бори.
 Различните  ръководства на БСП през годините така й не се осмелиха да потърсят спасителния катарзис, който единствен може да я промени. Той е болезнен, но е неизбежен, ако искат да оцелеят и да са наистина българска партия.
Спасението беше катарзис в Аристотелов смисъл, не в този на Пеевски и Станишев. Още по-малко катарзис в краката на Путин.  А точно той взе да става като 

пътеводна звезда на партията 
  
   Сега се стигна и до комедията със залъгалката за третия пол, напълно в стила на  путинистката пропаганда за гейЕвропа, опакована с панделки и продавана на неонацистите от различни точки на Стария континент. Нейното логично продължение е щуротията с третия пол. 
БСП изобщо не се посвени да запълни освободеното от Волен Сидеров и „Атака“ „борческо“ пространство и да насочи цялата си ярост срещу подобни явления. Може би това е причината в четвъртък Сидеров в качеството си на председател на парламентарната грума на „ОП“  да реагира така остро срещу Истанбулската конвенция, въпреки     че преди това колегата му Ячев  да обяви как ще я приемат, ако се преведе добре. Това изригване воленово 

силно напомня за ревност, нали...

Синдромът “Лъжливо овчарче"  прави БСП абсолютно негодна като опозиция, да не говорим за управление. Борбата срещу корупцията е последното, което БСП може да прави, колкото и да е огромна корупцията. А тя не е малка. Точно това е и една от драмите пред България, основната и опозиционна сила е импотентна, когато трябва да критикува. Не, че никой не й вярва, но всеки е поразен от безочието, че точно тази партия го прави. Което е изключително удобно за управляващите.  
 Каквото и да се случва във властта, в очите на повечето хора БСП  има още по-тежки грехове и няма  как да го осъжда. А определено трябва да има кой да държи в напрежение властта, иначе за каква демокрация говорим? 
 Синдромът „Лъжливото овчарче“ вече е нюансиран и с третия пол, като сюжетът рискува да се превърне в пастирски любовен роман, подобен на античния „Дафнис и Хлоя“, но само с момченца.
Лъжливото овчарче се превръща в символ, който блести

 по-ярко, от която и да е петолъчка  
 
А царуването на Корнелия Нинова в БСП е закономерност в този смисъл,  не някаква игра на случая.    
В психологията е известен т.нар. Мюнхаузен синдром. При него пациентите се преструват изключително убедително на болни, стремейки се да привлекат внимание. Реално нямат никакви физически оплаквания, но изключително добре имитират такива. Синдромът „Лъжливото овчарче“ е точно обратното, но примесено с конска доза от синдрома на Диоген, при който „болните губят всякакво чувство за свян и срам. Самокритичността напълно липсва, могат да направят всичко пред всеки.“
„Има усещане за мръсен въздух в БСП и проветрението е необходимо! заяви пред телевизия "България он еър" бившият лидер на социалистите Михаил Миков. За да го забележи той, положението явно е много сериозно.   Миков коментира  остро решението на пленума на партията да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция. 
"Последните две години БСП подкрепя конвенцията срещу насилието над жените и децата - последователно, без резерви, без забележки. Не може третият пол да бъде основна тема на БСП. Може ли БСП да продължава с такива люшкания на политиката?", заяви Миков . 
Рискът е БСП да бъде 

изолирана от европейското ляво семейство,

опасява се бившият лидер. И тя най-вероятно ще бъде изолирана, ако съдим по реакциите на европейската левица.
 Не някой друг, а първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, излъчен от Партията на труда в Нидерландия, заяви в четвъртък, че партиите от европейската левица трябва да подкрепят Истанбулската конвенция. Това беше индиректен удар към БСП, която той просто попиля, без да я споменава, както писахме.
„Ратификацията на Истанбулската конвенция е основен приоритет за левите в Европа. Европа е единствената противоотрова срещу шовинизма, а с шовинизма и национализма идват расизмът, сексизмът, ксенофобията и хомофобията", изтъкнал Тимерманс, цитиран в Туитър профила на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП. Той заел твърда позиция по този въпрос на заседанието на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент . Пред съпартийците си в Европарламента Тимерманс подчертал, че комформисткото поведение няма да донесе повече гласове на левицата. "Хората ще се върнат при нас, ако им дадем гаранции за тяхното бъдеще“, изтъкнал той.
Което БСП, разбира се, нямат намерение да правят. Те искат гаранция за собственото си бъдеще. И май вярват, че само Путин може да им го осигури. Изобщо не им дреме за някаква европейска левица.