Пелов, Съдбата и Дивия Изток, в който живеем

Властите, разбира се, са разполагали с оперативна информация, търсеха го жив или мъртъв

Разстреляния затворник Владимир Пелов, снимка bТВ

Разстреляния затворник Владимир Пелов, снимка bТВ

Светослав Пинтев 

Каубойска престрелка в  центъра на Ботевград  изясни на полицията къде точно е избягалият затворник Владимир Пелов.  Търсеха го жив или мъртъв, 

откриха го мъртъв

 Както се и очакваше... 
Всичко се е развило напълно в стила на  Дивия Изток, в който живеем. И там ще си живеем, ако търпим всичко това. 
Разликата с Дивия Запад е, че няма шерифи, които да преследват бандитите чат-пат.
  Властите, разбира се, са разполагали с оперативна информация, че от около месец избягалият затворник Владимир Пелов се намира на територията на Ботевград, както и разполагаха с такава, че ще избяга. Което никак не му попречи да мине като на парад през централния вход на Централния затвор и само чистачката да застраши плановете му.   Другите нямат право да напускат поста си...
Не се съмнявам, че блюстителите на закона щяха да го хванат някой ден, може би минути преди да навърши 100 години, ако три куршума на неговия стар приятел, впоследствие и враг, Марио Панчев  не бяха го пратили към Отвъдното. 
 И ако не е бил 

подло дегизиран, с вънкашност нова

Даже взел, че пуснал брада, облечен бил със суичер, с качулка и шапка. Много ясно, че това е бил класически случай на шапка-невидимка, която го е скрила от очите на властите. Виждали са го само престъпниците, та възмездието е дошло от тях. Истинска антична трагедия, съвременна всъщност.
А и Ботевград, както е известно, е мегаполис, сравним с Ню Йорк, Калкута, Бомбай и Пекин. Да не говорим, че беглецът бил с планинарски обувки, което говори, че е излизал на излети, а това го прави беглец-призрак, 

неуловим зъл дух

 Предполагам, че са очаквали да се скита със затворническите дрехи на райета, гладко избръснат, евентуално и да попита кварталния дали може да се предаде.  
       Пиша тези редове в едно кафене, което наричам и кварталния парламент, а хората на съседните маси само за това говорят. Коментират, между другото, че една Холандия има 20 000 полицаи, а България над 60 000, като значителна част от тях е административен апарат. 
Във Фейсбук пък спорят за спазването на закона у нас, присмиват се, струва ми се с голяма доза  спотаен ужас, на брифинга на прокуратурата и уверяват, че братя Галеви най-вероятно си живеят кротко край Дупница, както твърдят слуховете.
Чудя се само едно....

Да не се окаже прав Пелов, че е невинен за престъплението, за което е лежал в затвора, както заяви в писмото си до правосъдния министър Цецка Цачева. Започвам да му вярвам.

 На кого да вярваш в такава държава?  

На тези, които го гонят ли?  Няма да се изненадам изобщо, ако стане ясно, че Пелов наистина е осъден несправедливо.
И като един Зоро, не, като граф Монте Кристо,  просто е раздавал справедливост, която му е отказана от държавата. И да вземе да се окаже, че престъплението, за което е лежал, е извършено от Марио, да кажем. Ала хитрият извършител е успял да се откупи и да хлъзне към пандиза „колегата“. Не е невъзможно, нали?  А и какви други сметки толкова имат да оправят?
„В България всичко е възможно, невъзможно е само да си обуеш панталона през главата“, казваше още през социализма учителката ми по рисуване Сузи Аронова.
И в такава държава искаме да строим втора „АЕЦ“ с реактори чернобилчета, а?  Това си е ритуално самоубийство, както и да го погледнеш и е време всички да го разберем. В нея снощи кой заяви, че ще се бори до край с българските олигарси чрез свободните си медии. Какво повече да ви кажа. 
Сещам се за трите богини на Съдбата от   митологията...Те били дъщери на Зевс и Темида, а при нашите условия напълно са иззели функциите на майка си.