Партия на Храбрата чистачка му е майката

Тази от Централния затвор, нали се сещате?

Тя е новата Жана Д’Арк, митологичен пласт обви нейната светла личност

Светослав Пинтев 

Тя изгря за минути, стана пътеводна звезда на цял един народ, вече напълно ошашавен от нашествието на месии, които го полазват периодически … 
Не говоря за Мадона,  Майка Тереза, нито за Мария Кюри, а за Нея… Така се раждат водачите, така навярно е изгряла звездата на самата Жана Д’Арк .
Чистачката в Централния софийски затвор Христина Александрова се превърна я в новия ни национален герой, икона, идол, вожд и учител, гуру, Махатма, народен трибун.  Какво още се сетите, няма да сбъркате. 
Нарекоха я също 

чистачката –нинджа

 А до вчера бъдещата героиня познаваха основно роднините й. Това чудесно превъплъщение, пред което Пепеляшка може само да си изяде пантофите,  стана  след като се разбра, че единствено Чистачката е подгонила двамата въоръжени пандизчии-рецидивисти. Онези,  които във вторник избягаха през централния вход на въпросното заведение, наречено Софийски централен затвор. Минаха  като пионерчета на манифестация и си тръгнаха по-живо, по-здраво.   
„Не е така с тая чистачка, всички повтарят една история, но не е вярна“, заяви тази сутрин вътрешният министър Валентин Радев. И продължи, ама все едно изрича откровение:   „Не е била само чистачката, имало е социален работник, който бяга след тях. Пелов обаче стреля срещу него и той се крие зад дърво, какво повече да направи. Чистачката не осъзнава какво й се случва и е бягала по пътя“. Това ми прилича на опит да се развенчае един родил се тази седмица съвременен мит, за да не изглеждат смешни държавните служители, натоварени с опазването на затворниците. Министър Радев надали е изследвал митовете, би трябвало да знае поне, че те никога не умират.  А за митологичното съзнание на българския род вече няма никакво значение каква точно е истината… 
Детайлът със социалния работник само допълва този мит, показва, че вълшебният герой не е сам. А и нищо не променя фактите, че затворниците са гонени от хора, на които не им е това работа.     
  Родният „Фейсбук” направо полудя по чистачката Христина, възпя я като Румена войвода, превърна я в герой на нашето време, в Супермен. Някой моментално пусна колаж с героинята на Анджелина Джоли – Лара Крофт, като го кръсти „Чистачката”. Абе  - 

 култ към личността направо 

Родиха се хиляди вицове и закачки, за часове се оформи своеобразна митология около нейната светла личност.   Изразено беше горчиво съжаление, че моторната й метла не е запалила. Народният гений вече имаше муза и заработи на пълни обороти. 
Приписаха и думите, доста логични впрочем: „Как да не ги подгоня, тамън бях измила пода, а ония двамата минаа“.  Правилно ги е насмела жената, да се научат да не ходят, където вече е минато с мокър парцал. Някой даже разправяше, че защитила един от надзирателите, да не го очистят  бягащите затворници.  После прочетох, че е направила изявление по въпроса.  „Те пред входа стреляха, а като тръгнаха да бягат, тогава тръгнах по тях. Виках защо стрелят по човека, за да реагират други хора, да видят нещо. Защото аз в страха си нищо почти не видях. Те бяха застанали до някаква кола, но аз вече от уплаха нищо не видях“, коментирала Христина пред Нова телевизия.
Представяте ли си 

колко пък е била уплашена въоръжената охрана

Която изобщо не е реагирала. Да не говорим, че в непосредствена близост е и Главна дирекция на затворите, където всички служители имат патлаци, за красота. Появиха се даже опасения, че Христина е можело да превиши правата си, които не съществуват." Тази чистачка, ако ги беше хванала тия затворници, щеше да ги очисти", написа някой загрижен във „Фейбук“.  
Друг е въпросът за какво е назначена чистачка в затвора, само като лирично отклонение. Очаквах, че сме напреднали, но чак пък толкова. …Затворниците да имат чистачки, за да не се разсейват от творческите си задължения? Ово о стандарт, дето викат братята сърби. 
 Главният редактор на  в. „168 часа“. Слави Ангелов коментира, че чистачката е единственият служител на затвора, реагирал адекватно и сигурно е щяла да залови бегълците, ако на входа не ги е чакала кола със съучастници. И констатира: „Респект към най-борбения и професионален служител в Софийския затвор”.
 Което си е безспорно, безспорно си е. Но вече е ясно, че борбените професионалисти там са двама- чистачка и социален работник. Появи се и обява за работа: Търсим чистачка, владееща кунг фу или други бойни изкуства. 
Но има и по-добри оферти. 
Колежката Вилдан Байрямова предложи: „Чистачката да бъде удостоена с правителствена награда и огнестрелна метла, а също и с министерски пост. Незабавно!“ 
И то си е редно. 
Цецка Цачева и министерството й знаели от една година, че затворниците ще бягат, знаели и от не’нам кое си друго министерство, МВР навярно, ама не могли да реагират. Представяте ли си, ако чистачката знаеше. Щеше да рита бегълците из целия затвор докато лъсне пода като огледало.  
Венци Мицов  написа следното:

„България има една надежда – ЧИСТАЧКАТА!

Чистачката може да се справи с всяка ситуация. Чистачката знае две и двеста...Всъщност знае предимно две и по – малко двеста (освен, ако не вземе бърз кредит). Чистачката може да се оправя с налични средства и не се свени да размаха метлата и да изчисти всичко около себе си. Тя ще замете всичко, което не трябва да стои на пътя ни, докато ние вървим напред и нагоре.
Назначете чистачката за президент!
Тя няма да се уплаши от някакви зли чичовци, които тропат с крак и поставят разни условия на страната ни. Тя ще ги погледне, ще тегли една благословия, ще яхне метлата и ще започне да мете, хвърляйки прах в очите на геополитическите чички, докато същите не разберат, че с политика, дипломация и имономически натиск може и да постигат успехи...
Но тези успехи не касаят обикновената чистачка, която иска да изчисти поверената и територия.
Назначете чистачката за министър! На каквото си решите!
Назначете я за министър на вътрешните работи и тя лично ще гони престъпниците до дупка. Назначете я за министър на културата и тя ще помете всякакви безумни комисии, които финансират продукция, подходяща за чистене, разделно събиране и рециклиране.
Назначете я за министър и хич не се колебайте. Тя може да не разбира нищо от материята. Но я си сложете ръка на сърцето и кажете честно - да не би пък сегашни министри да разбират от материята? А предишните разбираха ли? А следващите?“
Много ясно, че не. Партия на Храбрата чистачка му е майката. Сещам се и за един горски, който веднъж глоби солено президента, но за него ще ви разкажа в някоя следваща приказка.  Не е Горския, истински лесничей е.