Паднаха ли маските на Румен Радев и Георге Иванов?

Българският държавен глава сякаш изобщо не си дава сметка какво направи

Светослав Пинтев 

Скандалът около македонския президент Георге Иванов  се прехвърли с лекота на българска територия. Не без любезното съдействие на българския му колега Румен Радев, разбира се.  И заплашва да свали маската и на нашия президент, след като тази на Георге Иванов вече падна с трясък.  Дано такава маска да няма,  дано да бъркаме, но…

Българският държавен глава сякаш изобщо не си дава сметка какво направи, приемайки вчера  окончателно компрометиралия се негов колега, колкото и евроатлантически думи да каза след срещата.  
При това беше анонсирано, че между двамата ще има

разговор „на четири очи“ 

Както и стана.  Какво да си помислиш освен, че  кроят планове да  отдалечат от Европа Македония, та нали  Георге Иванов  преди ден направи толкова ясна и недвусмислена  стъпка в тази посока. 
 Навярно  Радев наистина не си дава ясна сметка за действията си, подведен от своите прословути  съветници, навярно не разбира,  че така взема страна в спора и застава  на пътя на приемането на братската ни държава в ЕС и НАТО. Човекът долетя на този пост направо от ВВС все пак, трябва му време… Поне така се надявам и се убеждавам сам, защото иначе изводите са страховити.

Но е по-вероятно Радев чудесно да си дава сметка за символичната стойност на тази среща,  което  вече граничи с категории, които по-добре да не назоваваме.    
 И в двата случая е налице 

тежък политически гаф

 Във втория  случай не е само гаф, а нещо много, много сериозно…  
 Президентът на Република Македония Георге Иванов пристигна вчера  на посещение в България и  по програма трябваше да има срещи с президента,  премиера и външния министър на нашата страна, за да бъде обсъдена именно темата за решението на спора за името с Гърция.
Държавният глава на съседите обаче  демонстративно опита да провали всички усилия този спор да бъде решен и така да се открие път на страната му към ЕС и НАТО, един въпрос, който е от интерес на само на Македония, а е първостепенен интерес и за България.
 И не  е само това… Споразумението слага край на така наречения югославски проект на Балканите, като отбеляза колегата Любчо Нешков  в студиото на БНТ. Един проект, който донесе неизброими беди на двете български държави. 

Действията на македонския президент обезсмисли всякакви разговори по темата за "решението на спора за името с Гърция".

Георге Иванов предпочете да каже демонстративно „не“ на европейската интеграция,  да натири страната си в ъгъла. Той не се поколеба да действа войнствено и брутално,  като дори  си позволи на втората минута от срещата им да  изгони от резиденцията си премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които трябваше да го информират за споразумението, постигнато с много усилия.
Иванов вече е бил навит като на пружинка, трябвало е само 

да си каже репликите 

Българският министър-председател Бойко Борисов  отказа срещата си с македонския президент,  разпоредил е и на  външния министър Екатерина Захариева също да не го приема, както се разбра. Което е единствената адекватна реакция за всеки държавник, поставен в това положение, особено, ако страната му председателства Съвета на Европа. 

 "Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие“, заявиха от МВнР.  И ясно посочиха основното:  "Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от българското външнополитическо ведомство.
Министърът на външните работи Екатерина Захариева е информирала по телефона президента Румен Радев за отказаните срещи с македонския държавен глава Георге Иванов,  както се разбра. Интересно е какво е отговорил той. 

Колко маски има Румен Радев? 

Една за пред Европа, една за пред Путин, една за домашно ползване. Или наистина това са триковете на съветниците? 
Да припомним следната новина отпреди седмица: 
 „Президентите на девет източноевропейски страни, сред които и Румен Радев, настояват за по-силно присъствие на НАТО в източната и южната част на Европа. Те се надяват на по-добра защита от тероризъм и от Русия, съобщи "Дойче веле" за резултатите от петъчната среща във Варшава във формата Б9.“
Иначе Радев каза хубави думи на специалния брифинг след срещата си с Георге Иванов. Ето час от тях:
„ С президента Иванов имахме тежък разговор. България е притеснена от скъсването на диалога между институциите в Македония. Призовах президента Иванов да не бъде само участник в този диалог….Обсъдихме и актуалния въпрос за смяната на името на Република Македония. Приветствам усилията за намиране на решение на този казус. Това е важна стъпка за евроатлантическата интеграция на нашите съседи. България е държавата, която най-силно подкрепя евроатлантическата и европейска перспектива на Република Македония. Ние приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес", каза Радев. 
„Приветствам усилията за намиране на решение на този казус“, какво означава, г-н президент? 
Иванов положи всички усилия такова решение да не се намери.  Което означава, че няма никаква работа у нас.