Отрова, расо, микрофон

Оперативни проводници на хибридната война срещу България

Капитан I ранг о. з. Васил Данов*, atlantic-council.bg

От неделя, 4 март 2018 г., бившият шпионин и запасен полковник от ГРУ Сергей Скрипал се бори за живота си в британска болница. Отровен е с неизвестно засега вещество, създадено вероятно в лабораториите на бившите му работодатели. Преди да падне от най-страшното оръжие на древните тирани 66-годишният Скрипал е поискал закрила от полицията в графство Уилтшър, тъй като се страхувал за живота си.
Същото назлъндисване и оперативна безпомощност на британската полиция видяхме и през 2006 г. при предизвестеното отравяне с радиоактивен полоний-210 на Александър Литвиненко.
Верен на пословицата „Гузен негонен бяга”, руският депутат Андрей Луговой, обявен от британското правосъдие за участник в убийството на Литвиненко, с типичната за агентите на КГБ наглост заяви, че „Инцидентът със Скрипал може да бъде използван от британските служби за провокации срещу Русия…”
През август 2006 г. Скрипал е осъден на 13 години затвор за държавна измяна. През 2010 г. е разменен срещу руски шпиони, заловени в западни държави и се преселва във Великобритания.
По подобен твърде очебиен начин са избити, отровени, изклани десетки български национални лидери, политици, герои от войните, учени… Кой ли не. Стефан Стамболов, Захари Стоянов, цар Борис Трети, Никола Петков. Даже комунистическият палач Трайчо Костов (Спиридонов), превърнал се в жертва на гилотината, за чийто монтаж хвърля толкова усилия.
В уникалната по своя характер 

хибридна агресия срещу България

 и срещу други държави, избрани за мишена, руската империя с пресметлив цинизъм си служи с различни човешки масиви, съсловия и личности. Във времената на Иван Грозни използва казаците и търговците, пътуващи до и отвъд Урал. По-късно разчита на „православните скотове” (Ботев) като свещеници и монаси. След това славянофили и панслависти се нареждат в ударните ѝ фаланги. Докато дойде ред на сталинския Коминтерн.
Днес руската полуимперия използва два типа носители на хибридна агресия:
тип А – етнически руснаци
тип Б – туземни етноси от колониалната администрация до 1989 г.
Тип А е първият похват за осъществяване на хибридна агресия. Според официални данни, в момента в България живеят, купуват имоти, регистрират фирми, осъществяват търговска или други видове стопанска дейност близо 537 000 граждани на Руската федерация. Според неясни и умишлено замъглявани данни, тези лица притежават повече от 57 000 недвижими имота: промишлени предприятия, хиляди декари земеделска земя, хотели, фирми, нефтена рафинерия, огромни складове за горива и др. стратегически материали.

Социалният произход на собствениците не е олигархичен. Те представляват (или се маскират като) руски граждани от средната класа, като млади или отскоро започнали бизнес предприемачи. Онова, което се набива в очи, е фактът, че възрастта им се движи от 27 до 57 години. Тоест, огромното мнозинство е във военно-мобилизационна и фертилна възраст.
Характерно е социалното и пазарното поведение на тези твърде големи за българските мащаби общности. Чрез системно и целенасочено закупуване на имоти и обособяване на затворени системи те вече са се капсулирали извън българсоко общество и са създали затворени селища и частни квартали, които представляват истински анклави на руската култура и на руската държавност в курорта „Камчия” и в гр. Поморие.
Типичен пример на държава в държавата е бургаската рафинерия, където работният език на охраната е руски. Въпреки сравнително високата избирателна активност на руските граждани у нас, се оказва, че на последните президентски избори са упражнили правото си на глас само 6 % от охранителите и останалите служители на „Лукойл”. Защо ли? Защото са получили разпореждане да не демонстрират интерес към политическия живот в РФ.
Затворените руски общности притежават собствени кабелни телевизии. Правят опити да се обособят и като отделни административни единици със свои кметства или поне с кметски наместници. С помощта на (не)българския Свети Синод обсъждат варианти за обособяване на руска православна епархия. Посещението на патриарх Кирил (генерал от КГБ Василий Гундяев) и този процес вероятно ще бъде ускорен.
Втора подгрупа в първия тип носители на хибридна агресия са мобилни формирования, олицетворяващи модерното казачество, като „Нощни вълци”. За тях се писа и говори доста изобилно, без да бъдат предприети никакви действени мерки от страна на българската държава. Храм-паметникът „Рождество Христово” в с. Шипка е 

координационен център на религиозната агентура на Путиновия режим, 

на „Нощните вълци” и на българските „опълченци” от „Шипка”.

Предстои да бъдат реактивирани доскоро забравени социални групи като децата от смесени бракове на руски граждани. Фанатичната последователка на президента Путин Валентина Матвиенко (Валя Полстакан) внесе в Държавната дума законопроект, който признава за руски граждани всички деца, родени от смесени бракове на руснаци и рускини. Приемането на този закон бе проспано от Министерството на външните работи, чийто посланик Бойко Коцев (агент на ДС) се занимава с укрепване на „вечната дружба” с Путиновия режим.
Към тип Б от хибридните руски кадри спадат водещите офицери от ДС (КГБ), опериращи с преминала в полулегално състояние агентура. В края на развития социализъм вербуващите офицери от ДС преобладаващо са по-млади от доносниците, които вербуват. След като архивът на ДС е пренесен в руския град Иваново-Вознесенск, там веднага е формиран масив от имена на водещи офицери, потенциално готови да служат на руските интереси в ущърб на истинската си родина. Вербуването им минава гладко.
Припомнят им „крилатите” слова на бившия министър на вътрешните работи и член на Политбюро на ЦК на БКП Димитър Стоянов, че от времето на Андропов ДС е „органична част” от КГБ. И те всъщност са воини на Дзержински, които само са се подписвали в българска ведомост за заплати.
Следпенсионната възраст на значителна част от водещите офицери не се взима под внимание, тъй като според конспиративните канони за чекистите с „хладен ум, чисти ръце и горещо сърце” биологичната възраст няма значение.
Част от този агентурен апарат се използва за икономически диверсии. Когато пламват пожари в гъсти и трудно достъпни гори, когато пролетни води пробиват доскоро надеждни язовирни стени и диги, когато ни стряскат железопътни аварии, гръмват боеприпаси във военни заводи или избухва шапна епидемия в животновъдни ферми, сертифицирани по стандартите на ЕС, няма как да не помислим за контингента от запасни милиционери и офицери от БНА, за стопанската номенклатура на БКП, за спящите клетки на КГБ и ГРУ, които ежегодно 

горят знамената на НАТО и на ЕС в сборищата край яз. „Копринка”.
Трета подгрупа са формациите за отвличане на вниманието като „Шипка” и „Васил Левски” с бастион в Старозагорско, както и криминализираните платени волен-югенд около „Атака”. С помпозни акции полуобразовани запасни фатмаци и динковци привличат общественото внимание, за да дадат повече време и оперативен простор за „умерените” русофили.
С българските екстремисти в униформи кореспондират руските клубове за бойни изкуства, разположени в столицата и известни на МВР. Техният максимализъм е изразен в лозунга: „От тренировка можеш да отсъстваш, само ако си убит”. За какви състезания и битки се готвят техните богатири, засега остава тайна, известна само на ръководителите и на спонсорите на клубовете.

Най-опасни остават „къртиците” на КГБ и ГРУ,

 останали от близкото минало или внедрени наскоро в структурите на МВР, ДАНС и др. държавни служби, институции и НПО.
Не е чист косъмът и на някои от полицейските синдикати, които въпреки отстъпките, доброжелателния тон и постоянните контакти с ръководството на МВР, проявяват неотстъпчивост, излизат с екстремистки изявления или заплашват с публични протести дори след постигане на исканията си.
Тук е мястото на рицарите на хибридната информация. На 18 февруари БТА съобщи, че „Ескадреният миноносец от ВМС на САЩ „Карни“ вчера е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, присъединявайки се към есминеца „Рос“. Така беше. Но националната агенция не се позова на български или на американски източник, не цитира пресцентъра на Шести флот или на нашето МО, а посочи като надежден източник… руската ТАСС. Щом държавната БТА си позволява да се превръща във филиал на ТАСС – преден отряд на Путиновите пропагандни войски, какво остава за другите?
Денонощно частни и държавни телевизии, вестници, радиа и електронни издания в „евроатлантическа” България масово участват в информационната война на Кремъл срещу българската държава, срещу българската история, срещу българското бъдеще.
От екрани и от социални мрежи ни заливат с претоплени съветски манджи, с фалшиви и нагли съветски митове, пуцат по мозъка ни със сензационни  шрапнели за „свръхново руско оръжие”, което щяло да вцепени американците, пред което цялата мощ на НАТО щяла да се изпари, с което Путин категорично и неотвратимо щял да придобие вселенско могъщество.
Мастити учЕни от АОНСУ, от институти за изследване на Нищото към ЦК на БСП и пръскащи слюнки атакаджии убеждават драгия зрител, че членството ни в ЕС и НАТО е икономически и военен крах, че ако избягаме от ноктите на хищните европейци и сами си копаем стотиците тонове злато, които ежегодно изнася някаква канадска фирма, ще заживеем по-богато от швейцарци, шведи и лихтенщайнци, взети заедно.

Напоследък стратезите на хибридната агресия обръщат повишено внимание към т. нар. обществени министруктури: квартални кафенета, махленски барчета и доскорошни интернет клубове, където се събират и общуват пенсионери, безработни, млади и стари хора. Социални аутсайдери, разочаровани от „прехода”, начеващи или напреднали алкохолици, дилъри и клиенти на наркомрежи стават благодатна аудитория на школувани доктори по лоботомия от апаратите на БСП, ВМРО, „Атака” и др. популисти, на леви радикали или пропутински носталгични трубадури, заменили бившите отечественофронтовци и лекторите от дружество „Георги Кирков”.
Към тях спадат и активистите на някои съюзи на запасните офицери и сержанти, изразили публично умиление към севернокорейската тирания на Ким Чен Ун. На срещи на випуските, на национални чествания и къде ли не подобни другари леят сълзи за „развития” социализъм и за „могъщата стохилядна БНА”, където нявга са изтекли и младостта, и илюзиите им за смислено и прилично съществуване.

Визитата на московския и на всея КГБ патриарх бе използвана за

 активиране на изброените гвардейци на хибридната война срещу България

Остава да видим дали държавата, компетентните служби и крехките елементи на гражданското общество са направили някакви изводи и дали ще последват адекватни мерки срещу вековните врагове на българския род и дух.
 
 * Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,  координатор на Медийния съвет към Атлантическия съвет на България