Нинова и Радев водят БСП към нейното Ватерло

Корнелия може да избира между Ватерло за БСП и личното

Ватерло на "Позитано" 20

Ватерло на "Позитано" 20

Светослав Пинтев

„Ако спечелим евровота, ще поискаме предсрочни избори. На Бойко Борисов му става все по-трудно да устиска властта. До изборите няма да се върнем в парламента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на в предаването ''ЕвроДикоФ'' почти по същото време на петъчната вечер, в което президентът Румен Радев говори пред „Панорама“ с откровен предизборен патос, който толкова малко отива на един държавен глава.  Една мисъл, която Корнелия Нинова трябваше да задържи в себе си, но не устиска, както се изразява.
Интересно е дали лидерът на БСП наистина не си дава сметка, че с неистовия си , често съвсем неприкрит стремеж към власт, отблъсква, а не печели избиратели. Друг е въпросът, ако ГЕРБ губи такива. 
Нинова отблъсква и мнозина в собствената си партия.  Не, защото не искат власт, разбира се, а защото знаят колко преходна е тя, ако бъде изтръгната с характерните за ръководството на БСП 

ярост и груби манипулации

А това е много близко до акъла, особено за нормалния акъл, вчера беше 2013 г.

Не и за  болшевишкия акъл очевидно, нито за този устроен по калъпа на казармата от социалистически тип. А последния масово вирее в „натовските” ни военни, което автоматично ги превръща във фенове на всякакви диктатори, особено на тези, които седят в Кремъл. И при военните ни разузнавачи е така, което е особено тревожно, но това е друга тема. 
Още по-интересно е колко дълго  самата  Корнелия Нинова смята, че може да устиска властта, ако се случи да я докопа.  Не много дълго, именно защото неприкритият стремеж към власт изчерпва търпимостта на българското общество към носителя му. Особено, ако е БСП. Така стана с кабинета „Орешарски“, който не беше нищо друго освен проекция на егото на Станишев и това на Доган. Сокола обаче е изключително опитен, интуитивен и подчинен на политическата логика играч на сцената на властта, надали си е правил някакви илюзии, че Орешарски може да се задържи дълго. Най-вероятно още, когато  Местан и Станишев се целуваха на „Орлов мост“, той вече е обмислял как и кога да отстъпи, 

преди да е станало мазало

А вероятно тогава е решил и съдбата на Местан, апропо. 
Бруталната  манипулация „Костинброд“ в деня за размисъл обрече кабинета „Орешарски“ на ранна смърт и това се случи още преди правителството на БСП и ДПС да е встъпило в длъжност. Доган не може да не си е давал сметка за това, но очевидно е решил да види колко време ще „устиска” тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев, конструктор на цялата работа. 

Отговорът на заветния въпрос ”КОЙ” е именно Ахмед Доган

 Не е невъзможно той да е заложил бомбата „Пеевски” именно, за да съкрати агонията на обречения кабинет. А, също, за да отмъсти по свой начин на БСП, която го създаде, за да я поддържа и вероятно често му е напомняла за „голямата си политическа тежест”. Която той вероятно понякога чувства като камък на шията.  А такава сложна многоходова комбинация е точно в неговия стил.  
 Тогава безочливото избиране на Делян Пеевски  за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ беше само повод обществото да избухне. Просто, защото то не издържа втора толкова голяма наглост за толкова кратко време. „Костинброд” достатъчно му беше опънал нервите. 
 На 14 юни 2013 г.

Корпулентния се превърна в капката, която преля чашата

Заради рекордния си обем, не само в буквален, но и в преносен смисъл. А той се дължи на гигантски апетит,  ако ви харесва. Не към храна, а към чужди бизнеси. По-късно го прихванаха и други мощни хора, взе, че им се услади. Но да се върнем на БСП…
 Бойката Корнелия Нинова, а вероятно и ген. Леонид Решетников, сигурно си правят сметката, че сега 

на „Дондуков“ 2 го няма Плевнелиев

 Президентът, който даде институционална подкрепа на избухналата народна ярост, когато кукловодите на Орешарски започнаха съвсем да се забравят. 
„Сега „президентът е много наш, той ще помогне да утвърдим „нашата власт, дори да има протести, ще се справим с изпитаните си хватки“. И сега дава всичко от себе си“, вероятно си мислят те сега.  Имат известни основания, за което премиерът  Бойко Борисов сам си е виновен. Неговата крайно неуместна кандидатура за президент отвори вратите на този сценарий. 
Корнелия Нинова обаче не може да удържи властта дълго 

дори с рамото на президента Румен Радев

 Именно тяхната симбиоза и болшевишка устременост най-вероятно ще се окажат искрата, която ще възпламени нацията, когато са взели цялата власт. И никакви жандармерия и железни ограждения около парламента няма да помогнат.

Тогава  

„нощта на белия автобус ще им се види като бяла лястовичка”

 А това наистина ще бъде Ватерло за БСП. Особено при техните откровено пропутински тежнения, които неминуемо ще избият в реалната политика. Възможно е да имат скрит коз, разбира се, да разчитат на конкретна 

помощ от голям северен приятел  

На наша и европейска територия. И на общоевропейски катаклизми след европейските избори при влизане на крайнодесни и крайно левии формации в Европарламента.
Всичко е възможно, но чак толкова жокери  червените трудно ще получат. И ще се сгромолясат.  А в този случай следва голямото социалистическо „Ватерло“, независимо колко храбро ще се бие президентът Радев за каузата. Не е невъзможно именно неговите „качества на военен” да изиграят решаваща роля в случая. Тук ще направя едно малко историческо отклонение. 
На 18 юни 1815 г., става  споменатата вече битката при Ватерло, в която френският император Наполеон губи Франция, короната, свободата, а в крайна сметка и живота си. А той е бил толкова близо до това да я спечели. 
Изходът от тази, станала нарицателно за провал битка,  се решава от солдафонската праволинейност на неговия верен маршал Груши, който не се притича на помощ със своя корпус от 30 000 войници, защото 

не е получил изрична заповед за това 

По онова  славно време   куриерите препускали с коне. Нямало мобилни и сателитни телефони, както се досещате. 
Чел съм, че след революцията една ясновидка гледала в кристално кълбо на младичкия офицер от Корскика Наполеоне Буонапарте и му предрекла световна  слава, велики победи  и даже абсурдното - корона. Току-що била отлетяла главата  на последния френски крал, та монарсите не били изобщо на мода във Франция. Пророчицата казала също, че накрая ще го погуби човек от обкръжението му, но не предател, напротив, някой твърде лоялен към него. Наполеон вероятно разбрал за какво му е говорила чак по време на заточението си.
Маршал Груши  преследвал упорито пруската армия, която не знаел точно къде е. Такава заповед му била изпратена преди това. Не повел войските си към мястото, където се решавала съдбата на Европа, въпреки че чувал тътена на битката и вероятно разбирал - намесата му може да има решаващо значение. 

Но бил военен до мозъка на костите си

 По този повод Стефан Цвайг пише: „Една секунда размишлява Груши и тази единствена секунда решава неговата съдба, съдбата на Наполеон и на света. Тя решава съдбата на цялото столетие, и е във волята на един твърде банален човек; открито и свободно тя лежи в ръцете, които мачкат нервно съдбоносната заповед на императора между пръстите си. Да би могъл сега Груши да бъде смел, дързък, неизпълнителен спрямо заповедите, вярващ в себе си, то Франция щеше да бъде спасена. Но роденият да се подчинява човек винаги се вслушва в това, което му е заповядано и никога в гласа на съдбата."
Писал съм и друг път, че у нас виреят първите, а не последните, за съжаление. Баналните  човечета, свикнали да се подчиняват на заповеди. 
Това е. Малкото „Ватерло“ е ясно. Загуба на европейските избори, загуба на местните и оставката на Корнелия Нинова от поста председател на БСП. Едно само нейно Ватерло.