Лидерът менте

Корнелия Нинова и БСП непрекъснато илюстрират некомпетентност или откровен слугинаж в полза на своят ментор от Кремъл

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

 Д-р Панайот Ляков*

      Корнелия Нинова оглави БСП с подкрепата на старите „влъхви” – номенклатурните милионери,  които владеят и управляват непроменената комунистическа партия от 1989 г. И с гръмките обещания към бедното и нещастно избирателно „тяло”, че партията ще дойде на власт и ще се погрижи за него. Ако е била искрена в заблудата си, би трябвало като лидер да е постигнала три стратегически цели. Не знам дали изобщо са формулирани, на това което всички виждат, е 

пълен провал на нейното „лидерство”

      Обновлението на парламентарната група и актива, според мен, има отрицателен ефект, защото старите бойни „коне” знаеха да водят битки и притежаваха политическа култура. Новите депутати са като озверял башибозук  - некомпетентни, изключително нагли и силно напомнят с поведението и изказа си червените главорези след  9-ти септември. 

      Валери Жаблянов със стъклен поглед и струяща омраза към политическия враг оправда убийствения Народен съд и вероятно точно такива като него са разстрелвали или издавали заповеди срещу своите колеги от Народното събрание. Комисар, та дрънка!
     Александър Симов,  зареден с апломб дърдори като задъхано пионерче пред партиен конгрес, сипе оценки, присъди и клевети без аргументи. Дори си позволи да се гаври с паметта на военния герой Джон Маккейн, който е бил подложен на жестоки изтезания като пленник във Виетнам.
    Крум Зарков иска да е досущ комунистическите следователи – инквизитори,  които измъчваха хората с варварски разпити, набедяваха ги  в неизвършени престъпления и ги обричаха на дълги години затвор или смърт. Без свян той също се погаври с паметта на  избитите без съд и присъда  от неговите предшественици, унищожили елита на държавата чрез кървав терор и насилие.
     От същия дол дренки са Жельо Бойчев, Антон Кутев, „непорочната” Елена Йончева, щедро финансирана от ТВ-7, КТБ и други „звезди”, громящи с комунистически плам  противника, с който в същото време партията им скрито върти бизнес. Затова „обновлението” не засегна местните структури, където активистите – „лидери” и общински съветници от БСП са на „хранилка” и опозиционерството им е като самодеен театър. Всички плачат от радост.
     Парламентарните „щурмоваци” могат да предизвикат само радостно „цвилене” в болшевишкото „ядро” на БСП, но няма да привлекат никакви допълнителни гласове, защото отблъскват, дори ужасяват нормалните хора, напомняйки им безмилостните действия на комунистическата партия след преврата на 9.09.1944 г.
     Корнелия е подбрала обкръжението си по свой образ и подобие и задава „тона” на скандалните изяви. С манталитет на звеноводка и  вечно несресан кичур тя мята фойерверки и смята, че с умопомрачително повторение на едни и същи гръмки заклинания: „Ще си вървят, изборите са на прага, сваляме ги от власт, неизбежно е !” ще спечели гласовете на хората. Винаги зле облечена, ядосано реди  подредените предварително фрази, в които няма дори намек от  толерантност.

 Лидерският дефицит

 на стратегическо виждане за управлението не може да се замени с агресия,  отречена като ефективна комуникация и  използвана само от крайни и фанатизирани политици като ислямските фундаменталисти. 
      Истинският лидер знае добре, че стремежът, амбицията за власт води до резултат само чрез санкция на избирателите. Те решават дали си достоен, подготвен за отговорностите да управляваш. Иначе „звеноводка”-та може да рапортува, колкото си иска „Планът – изпълнен”, да се кълне десетки пъти, че партията и е готова за властта, да мята клетви по управляващите, но нищо не следва от това. Защото избирателите казват друго и не и гласуват доверие. Което означава, че втората стратегическа цел – БСП да бъде припозната като автентична и компетентна опозиция, като алтернатива не е постигната. Няма и как да стане, след като под твърдолинейното ръководство на Корнелия Нинова БСП непрекъснато илюстрира 

некомпетентност или откровен слугинаж в полза на своят ментор от Кремъл

 Матросовската защита на АЕЦ „Белене” е достатъчно доказателство.
      Политика не се  прави с лозунги и трагикомични, сърцераздирателни акции като „Спаси овцата”, лично ръководени от лидерката.  Да галиш овцата, която носи доказана зараза и може да предизвика  катастрофа в животновъдството бе отвратителен популизъм, пряко насочен срещу правилата на ЕС. Тази „умилителна” за селско чедо демагогия само компрометира БСП като европейски ориентирана партия и директно я запрати в необятните източни „полета”.
      Третата стратегическа цел: да си осигури надежден партньор за следващо парламентарно мнозинство, е като мираж в пустиня. Високомерното и неадекватно поведение на БСП, наложено от Нинова,  пропъди всякакви възможни и евентуални съюзници. Партията няма никакви позиции в неконтролирани граждански организации освен платени клакьори и протестни наемници и не е призната като техен представител и защитник. Подмолната и връзка с ДПС е токсична и за двете партии и няма да доведе до скрита подкрепа тоест до „хвърчащо” правителство. 
      Към изброените дотук провали на Корнелия Нинова в стратегическите цели - обновление, алтернатива на управлението, възможно парламентарно мнозинство, можем да прибавим и силно влошените и отношения с ПЕС поради личната вражда с председателя  Сергей Станишев и антиевропейските и позиции по ключови теми като насилието срещу жени, отношението към мигрантите и т.н. 
      
БСП иска да привлече псевдопатриотите  с абсурден и заклеймен  национализъм,

(помним  какво причини националсоциалистическата партия  на Адолф Хитлер) и лъже безогледно на пресконференции и от парламентарната трибуна. Този стил на поведение, демонстриран от Нинова, силно напомня прочутото правило на д-р Гьобелс :”Една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина”, а днес чрез интернет фалшивите новини се разпространяват като епидемия.  Но ефект няма, защото мишената е грешна – тези избиратели са зомбирани, нямат сантименти и идеологически са маргинали – БСП им изглежда прекалено стерилна и недостатъчно войнствена, защото не бие никой край граничната бразда.
     И какво остана от лидерството? Остана фалшивият патос, неестествената усмивка и изкуствен изказ, които толкова прозират при всяка изява на лидерът менте Корнелия Нинова. Изкуствена до болка,  дори при най-обикновените човешки реакции,  тази жена без  женско излъчване, просто не е наясно какво означава политическото  лидерство. Или е учила в други университети или в главата и се върти само бизнеспрограма, защото е доказала, че печалбарството и се отдава. Е, тук е за сметка на цяла партия, но както казват кибиците, кьорав карти не играе и политика не прави. 
Лидерът менте  успешно закопава стогодишната „бабичка” БСП , но не разбирам дали го прави по заповед от щаба на милионерите или от глупост. Все е кяр!

*Панайот Лякков е професионален политик. От 1995 до 2001 г. е бил председател на Общинския и на Областния съвет на СДС – Пазарджик. Народен представител от СДС/ДСБ в 38-то и 39-то Народно събрание.
През 2008 г. защитава докторска дисертация в НБУ, в която модернизацията на политическите партии се свързва със съвременните управленски теории и се прилага компетентностен подход за изследване на тяхната конкурентноспособност. Изследването е базирано върху дейността на партиите СДС и ДСБ в периода 1997 – 2007 г.
Автор е на монографията „Партиите – компетентни или „мъртви” и на още пет книги, последната от тях „Кой уби СДС”.