Капанът КТБ щракна за Радев и БСП

Партията на париите презрени вчеса белия кон на Цветан Василев

Герои от една афера

Герои от една афера

Светослав Пинтев 

Струва ми се, че някой от ръководството на партията подхлъзна БСП. Много лошо ги подхлъзна… Забравил е  да им каже, че има известна разлика между разследващ журналист и военен кореспондент. 
Днес депутатът от т.нар. левицата Елена Йончева направи 

гръмовните си разкрития

Същите, обещани от трибуната на Конгреса на БСП от самия лидер на партията Корнелия Нинова. 
„Доказателства за корупция в най-високите етажи на властта, за сговор на министри, за корупция и заличаване на следи“, както ги описа Нинова. 
Уви, изпълнението е мизерно. Оказаха се  неразбираеми реплики, придружени със субтитри, касаещи министъра на културата Боил Банов. Може и да излезе нещо, миришещо на корупция, ама очаквахме цяло стадо министри с белезници, другари. Не трябваше ли да има потресаващи изобличения за всичките. Нинова нали обеща?
Пресконференцията на Елена Йончева си беше един провал, откъдето и да я погледнеш, но това е разбираемо. Тя никога не е била разследващ журналист, а такъв, който отразява горещите събития по света. Може и военен кореспондент да го наречете, но придружаван от служител на Воненна информация. Ала разследванията за корупцията в България не е правила никога и не може да се каже, че е майстор в тази работа. А да започнеш да разследваш под крилото на Корнелия Нинова е доста странно за журналист. В този смисъл тя може да бъде наречен депутат, 

разследващ за Партията 

Нещо като политик с хоби, което да помогне другарите да се докопат до така мечтаната власт.
 А как грандиозно започна всичко, на конгреса, с обещания за революционни разкрития, с размах почти по сталински.  Но и с един съвършено нов момент. 
Не се беше случвало никога досега такова велико чудо.  Цял конгрес на 100 и кусур годишна политическа сила да подкрепи с небивал възторг персона, обвинена в пране на пари. Нещо повече, да фокусира цялата си работа върху около този човек, да създаде своеобразен култ към него. Около нея, за да бъдем точни. А тя дори да не е член на партията… Какво незабравимо шоу… 
Цял 49-и конгрес да се тупа като праисторически човек в гърдите, за да демонстрира, че с тази кака ще победи противника си. Изумително представление наистина…

Не беше се случвало и друго

 Президентът на републиката веднага след това  също да подкрепи въпросната персона, обвинена в пране на пари. И, о, миг, поспри, да обясни  как „расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване“.  Ей така, защото Иво Христов е еманацията на българските граждани и е написал какво мисли. Или президентът го е измислил сам? 
В такъв случай става интересно.

Държавният глава очевидно е останал с впечатлението, че сме се върнали във времената, когато владетелят изразява мислите и чувствата на поданиците, които са му осветлени директно от бог Тангра. Това е достойно поведение  за Йоло Денев наистина, но не и за човек на върха на 

пирамидата на властта

Своеобразен фараон на нашето време. 
 Апропо, чувствата на болшинството от активните български граждани ясно се видяха при реакцията им  в социалните мрежи, която беше повече от бурна.  
„Президентът Румен Радев излезе с много ярка защита на депутата Елена Йончева, обвинена в пране на пари“, писа един сайт близък до БСП и руското посолство. Направо й се цани за адвокат, нас ако питате. 
И тук изобщо не става дума за това дали Йончева е виновна, или не е, дали делото срещу нея действително не е заведено с намерение да се търси политическа изгода. Това не е изключено, но ползите за поръчителя са крайно съмнителни. Освен , ако президент и конгрес не изреват в един глас: je suis Elena.

Поръчителят обаче не би могъл да  предвиди цялата тази поредица от абсурди, освен ако не е Deus ex machina от древногръцка трагедия. Или би могъл?

 Става дума за това, че 

президентът застава срещу самата държава 

Не само с факта, че се превърна в адвокат на депутатката, разбира се, но и с безцеремонното си отношение към представителите на другите институции и Конституцията.
А той е положил клетва, която започва така: „Заклевам се в името на република България да спазвам Kонституцията и законите на страната….“
Не случайно след речта на президента социалните мрежи прегряха от възмущение. Както написа един приятел там по повод предложението му за създаване на "Съвет за стратегическо развитие на България", който "да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой“.  
  „Президентът е самостоятелна институция и не може да предлага алтернативи на останалите институции, освен под знамето на държавен преврат или по време на война“, писа някой във "Фейсбук".  Той очевидно е във война. 

БСП и Румен Радев сами скочиха в капана „КТБ“. Малко вероятно е той да им е заложен  от някого, чак такива вездесъщи играчи на политическата сцена нямаме. Направиха си го наистина сами в стремежа си да „променят системата“, да сменят властта, да я приближат до Северния колос. Да не уточняваме за краката му.
Този въпрос заслужава специално внимание, затова ще го оставим за друг път.
Иначе на въпросния исторически конгрес беше весело. Лично видях как през входа никой не посрещна лидера на ПЕС Сергей Станишев, като изключим един заблуден другар. 
Противопоставянето на лидер от европейски мащаб срещу неговата бивша приятелка, прозиращо зад празните приказки, е достойно за сериал от рода на   

„Робинята Изаура“

 Една истинска приятелка, която, между другото, не  разследваше далаверите в държавата, когато живееше с него, въпреки, че такива съвсем не липсваха, а тя е топ-топ-топ- разследваща журналистка. Поне „Батко и братко“ да беше разровила, така, от кумова срама. Де не говорим, че никога, по никакъв повод не  е надниквала в разграбването на българската държава от видните дейци на партията, която сега се кани да я направи водач на евролистата. Това е тема табу…  Или пък да вземе да й хрумне  да разследва случая КТБ например.  Ах, забравих те са съдружници в офшорка, която не съществува, както е заявявала. Но пък е чудесно да има едни стотици хиляди за разгром на световнния капитализъм, осигурени от гуруто на българския капитализъм по онова време.  
На историческия си 49-конгрес БСП сякаш реабилитира банкера Цветан Василев и схемите му.   Партията на париите презрени, че и Радев, вчесаха белия кон на Цветан Василев. Остава да вземат властта и той започне да чатка по жълтите павета. Капанът КТБ, уви, щракна за Радев и БСП.