Иванчева опасна като Ханибал Лектър - кой и защо я окова?

Тя очевидно е много по-опасна от целокупната организирана престъпност

Опасната Иванчева, с пранги на краката

Опасната Иванчева, с пранги на краката

Светослав Пинтев 

Дали у нас не са въвели старата и изпитана практика на северноамериканските индианци да приковават на стълба на мъченията враговете си, понякога дори жени, а аз да съм пропуснал приемането на тези законодателни промени?  Или Инквизицията се е завърнала и отново гори руси вещици. Такива налудничави мисли ме връхлетяха вчера, гледайки едни снимки. Знаете кои.  
Оказа се, че  арестуваната през април и подсъдима за подкуп кметица на столичния жк. Младост Десислава Иванчева е много по-опасна от братята Васил и Георги Илиеви, Маймуняка, братята Маргини, Иво Карамански, Димата Руснака, Брендо, Златко Баретата, Таки и Къро, Галевите и т.н.  Да ме извиняват онези от цялата плеяда силови босове, които съм пропуснал, поради липса на време да ги изредя до един. 
И на Митьо Очите днес не са сложили белезници на краката, така мисля.
 Очевидно Иванчева е по-опасна  от всички изредени взети заедно. Много по-коварна, могъща и жестока. 
Въпросните легенди на ъндърграунда не сме ги виждали с белезници на краката в съда, да не говорим да ги водят в този вид до болницата. Добри момчета бяха те, някои още са, нищо, че са принудени да играят на

 „лошите в страшния филм“

Нали така пееше един кандидат да управлява държавата, който си дружеше с някои от най-видните между тях ?
 Да не говорим за онези повелители на паралелната ни криминална държава, които съответните власти изобщо не смеят да извикат в съда или ги викат от кумова срама, но като свидетели по чужди дела. И те нахлуват при Темида с малките си армии.
Е, може просто да не сме видели такъв исторически момент, когато  на някой от босовете старателни служители са сложили пранги на краката, но много силно  се съмнявам в това. Да го видя, няма да го повярвам, както казват шопите.
 Едно е съвсем сигурно, снимки на босовете с оковани крака никога не са разпространявани в медиите. Причината е ясна - такова унижение главатарите не биха простили. Хората са извънредно чувствителни и раними души,  непременно щяха да махнат на някого главата заради подобно опозоряване. А тези, които взимат решенията кого да оковат, кого не, държат на главите си, по скромното ми мнение. Друг е въпросът, че и  главатарите  можеха да използват подобна тактика, за да си направят пиар, ако бяха малко по-хитри.
Представяте ли си на процеса

да бяха оковали  Тодор Живков 

Аз не мога да си го представя.  Или зам.-министъра на вътрешните работи по негово време ген. Мирчо Спасов, отговарящ за лагера край Ловеч? Изпълнителите на заповедите му избили стотици хора в  комунистически лагери на смъртта ги докарваха с белезници на ръцете в съда, но само толкова. После ги пускаха. Кой умря от старост, кой се обеси.
Ами Андрей Луканов окован ? Това представяте ли си? Нищо, че лежа малко и пишеше писма от „Развигор“.  После дори осъди България да плати 40 000 френски франка за незаконния му арест.
 Виж, Десислава Иванчева е лесна. Нея може и в клетка да я сложиш. Както направиха в Италия с „капо ди тути капи“ на сицилианската мафия Салваторе Рийна, който получи 26 присъди за доживотен затвор и издъхна в болницата на затвора миналата година. И Звяра, както го наричаха, не беше окован там.
  Мъничката разлика между него и Иванчева е, че той взриви съдията Джовани Фалконе заедно с жена му и охраната,  изби като кучета още една дузина други магистрати, полицейски шефове, със стотици карабинери и други държавни служители,  разстрелваше противниците си по площадите, водеше кървави улични войни. 
Такива данни за Десислава Иванчева засега няма. Нито е известно да е канибал от типа на Ханибал Лектър и да е в състояние 

да схруска охраната сурова
 
И без никакви подправки.
Конвоирането на арестанти е уредено частично в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и в правилника за прилагането му. Подробности обаче липсват, коментира „Дневник“. Законът ползвал думата "белезници" за оковаване и на ръцете, и на краката. В чл. 114 се казва, че употребата на белезници се допуска и когато това е необходимо при конвоиране на лишен от свобода. А в чл. 115 е записано, че използването на физическа сила и помощни средства се съобразява с конкретната обстановка, характера на нарушението и личността на нарушителя.
Конкретната обстановка е постъпването в болница на една слабичка жена, която повече от 3 месеца е задържана и едва се крепи на краката си. 
При ареста я държаха10 часа с белезници пред Спортната палата и се позоваха на закона. Сега 

такова оправдание  няма

Далеч съм от мисълта да съм адвокат на Иванчева, пази Боже.  Три тома веществени доказателства има срещу кметицата.  А може това да е единственият начин да се измъкне…   Тя си има адвокат, апропо, изключително печен, виртуозен в професията, няма да се изненадам, ако е помогнал за този ход. 
"Виждаме нещо ужасно, което е противозаконно. Един ден всичко това може да се случи на всеки един от нас. Това нечовешко отношение е не само укоримо, а и подсъдно. Иванчева е с установена диагноза и се намира в болницата в затвора и на контролни прегледи. Тя има диагноза тумор на хипофизата и се налага да взима лекарство за намаляване на тумора, но то има страничен ефект, който увеличава стреса й. Иванчева вече има и парадонтоза. Тази жена я съсипаха, и то с действия против закона“, коментира в студиото на Би Ти Ви адвокат Марин Марковски.
И ми идва на ум, че целият маскарад е изгоден единствено за защитата на обвиняемата, пепел ми на езика.  Да не вземе наистина да се окаже висш пилотаж в

измъкването на подсъдимата от блатото

 Марковски е много печен, нали ви казвам. Или просто ни отклоняват вниманието от нещо друго? 
Този ред на мисли вози до изначалния въпрос: „Кой и защо  окова Иванчева като Ханибал Лектър?“. Име, длъжност,  публично обяснение….