Гебрев и Скрипал - много различни образи с общ отровител

Съвременен Кремъл е враг на съюза в Европа, но и на българската независимост и правов ред

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева, политолог

След като гръмна скандалът със случая Гебрев от 2015 г. мненията се разделиха по единствения критерии – вината на Кремъл. Намесата на Русия и в двата случая на отравяне е предмет не просто на службите за сигурност, но и на политиката. И в двата случая руските следи са налице. Българските васали на Кремъл веднага задействаха контратезата – нямало логика Русия да е намесена в отровителството на Гебрев, защото той представлявал само бизнес интереси. Не бил политическа цел на Кремъл. От всички тези твърдения следват две 

неизказани твърдения на защитниците на Путин:

1. Признават, че покушението над Скрипал е било политическа цел на Кремъл.
2. Признават, че има нещо смущаващо в бизнеса на Гебрев. Всичко може да е: естеството му, конкурентите му, но най-вече генезисът му, свързан с БКП, ДС и всички комунистически тайни служби. Търговията на Гебрев с оръжия още от „Кинтекс“ не била възможна без знанието и одобрението на КГБ.
Така че, от Гебрев трудно днес става политическо знаме за борба с руската инвазивна политика спрямо България. Отрок и на руските служби, Гебрев за разлика от Скрипал никога не е заявил разграничение от създателите си. Гебрев и Скрипал са коренно различни образи.
И двамата не са с биографии на обикновени граждани. Гебрев не е Скрипал, но това, че не е Скрипал не означава, че и двамата не са цел на смъртоносни руски стратегии. Само че, за единия Кремъл е бивш господар, а за другия настоящ конкурент.
Гебрев и Скрипал олицетворяват съвсем различни ценностни модели, но ги свързва  

общият им отровител

Бившият руски агент Скрипал е образ на човек, отрекъл се от родната си система. Действал като агент на руските служби, той се обръща срещу режима на Путин и му нанася смъртен идеологически удар, като избира свободния свят. Скрипал олицетворява признанието, че Демокрацията е по-добрият държавен модел от този на Путин, а западната свобода е по-ценна за човека от империализма на Владимир.
Затова бавната екзекуция на Скрипал има за цел да покаже, че Путин не прощава на предалите го. Също, че за имперската му власт няма граници. Свободният свят не е защитен – това е посланието му, оставено от операцията на агентите на ГРУ в Солсбъри. Отровата за Скрипал е трябвало да служи за назидание на всеки, дръзнал да се противопостави отвътре на Путин и признал сакралния му враг – Западната Демокрация.
За разлика от бившия шпионин Скрипал, Емилиян Гебрев трудно може да се еманципира от собствения си образ на оръжеен търговец. Той не е класически бизнесмен, а продавач, който през годините се е  договарял за сделки с едни от най-престъпните режими в света, а вероятно и с терористи.
Гебрев винаги е бил от така наречените „търговци на смърт“, които не се показват публично. Такива хора никъде не печелят симпатиите на обществото. Неговата „стока“ е взела хиляди животи от Никарагуа през Африка, та до Пакистан. През цялата му „бизнес“ кариера 

свободата и демокрацията са му били последни грижи
 
Търговецът на оръжие няма ценности, но има живот и гражданство. И тук е ключът в отношението на държавата ни към случая с отравянето на Гебрев. Първо, България не може да претендира за правов ред, ако допуска чужда държава безнаказано да убива наши граждани и то на наша територия. Това е пробив в националната ни сигурност от страна на Русия и то от съвсем конвенционален характер. 
Второ, България не може да продължи да допуска интервенция и подчинение на Русия спрямо военно-промишления ни комплекс и играчите в него, като покровителства едни, а убива други. 
Като държава член на НАТО е недопустимо под натиск на Кремъл у нас да бъде съден министър на отбраната, защото е бил смел да сложи край на обвързаността ни с руските оръжия. Също така е недопустимо политическата мафия, изпълняваща поръчки на Кремъл, да елиминира физически конкурентите си в битката за военно-промишлените ни заводи.
След като властта си затвори очите и не солидаризира България с демократичния свят по случая Скрипал, сега е крайно време за отпор срещу агресивната политика на Русия. 
Да изгоним руски агенти и дипломати - не толкова заради личността на Емилиян Гебрев и бизнеса му, а заради националната ни независимост и достойнство.