Доган блъфира! Или не е в играта и ДПС обръща каруцата?

Предсрочните избори чукат основно в главата на босовете в БСП и Сараите

Ахмед Доган

Ахмед Доган

Светослав Пинтев 

Оставка на правителството и предсрочни избори поиска Националният съвет на ДПС заради политическата криза и пълния, според партията, блокаж на управлението.

Ако Валери Симеонов остане на поста вицепремиер - да. Така Йордан Цонев, известен с един интересен прякор, заместник-председател на ПГ на ДПС, отговори на въпроса "Искате ли избори сега?" в предаването "Панорама" на БНТ. Той заяви, че става въпрос за чест или позор, става въпрос за морал или цинизъм, не става въпрос за пари. Обикновено в Движението става въпрос за точно обратното.

Халил Летифов,  също зам. шефче в ДПС, разправя в ефира на друга телевизия: „Предсрочните избори чукат на вратата“. Бих допълнил, че чукат основно в главата на нЕкои отговорни другари в БСП и ДПС. Поне на този етап. 

„Тате нЕкой чука“ 

Дето казал един младеж, когато баща му го чукнал по главата, за да му обясни, че е леко тъп, както гласи един от анекдотите, които бродят сред народните маси.
       Отново ще цитирам и моя 

най-нов любимец

 Но не само мой. Това е Хамид Хамид, тоже зам. шеф в ДПС , гениален и генерален  заместник, спряган даже за престолонаследник, както отбелязах наскоро. 
„Не е ли факт, че от ДПС зависи кой ще управлява България?“, заяви въпросният нахалник. Това безцеремонно изявление, което е по-опасно за тях и другарите им дори от репликата за разпределянето на порциите,   беше последвано от завоалирано обяснение, че винаги могат да напуснат парламента и да сложат край на това правителство, парламент и т.н. Което е вярно по принцип, но е наистина 

безумно като стратегия

Особено за БСП, ако искат да са чорбаджиите в едно бъдещо управление, това би било повече от катастрофално. А нали уж затова ще излизат, не за нещо друго.       
БСП не могат да си позволят по никакъв начин лукса да напуснат дружно с ДПС парламента и да предизвикат политическа криза. Ако не са решили да се самоубият ритуално, разбира се, което ще е незабравимо зрелище.  Иначе винаги могат да си тръгнат, не им перчи ни акъл, ни образование, както също се изразява  мъдрият български народ. И без това повечето не са там.
      Гениалните съждения и интерпретации по темата, която замовете в ДПС лансират усилено в публичното пространство от няколко дни, поставят

една дилема 

Почетният председател Ахмед Доган блъфира, за да шашне управляващите днес и да си постеле още по-удобно, ако той води тази игра, както си е по традиция.
 Или наистина изпуска юздите на каруцата на ДПС и тя като едното нищо ще се обърне в реката заедно с тази на  другарката Нинова, която и без това лети натам със страшна сила. 
„Ойде коньо у ряката“, както се казва.

Изключено е един ненадминат

майстор на политическия трилър като Сокола

да не си дава сметка за това. Просто няма начин.
Съвсем друга работа е, ако каруцата се води от аматьори, вярващи, че са политици от ранга на Арман Жан дю Плеси, по известен като кардинал дьо Ришельо, и  действително е изолиран по един или друг начин. 
Каруцари като Летифов, Хамид, най-вече Пеевски, ще дойдат малко в повече на мършавите кончета, които  теглят каруцата. Хеле пък Корпулентния.
 ДПС може да напусне парламента и да предизвика предсрочни избори, внушават усилено другарите в турско синьо, биещо често на червено. Подразбира се от изявленията им, че БСП веднага ще хукнат към вратите на Народното събрание и 

ще опитат да ги изпреварят на изхода

 В това депесарите очевидно изобщо не се съмняват, няма и защо. Но какво точно ще се случи после? Ще разтурят Народното събрание, ще предизвикат предсрочни парламентарни избори, Радев ще командва чрез служебното си правителство.  Това е  просто чудесна идея. Най-вече, защото ще маргинализира двете партии, които превърнаха прехода у нас в ходене по мъките и преразпределиха националния капитал.  Мечтите им за общо управление са „довиждане“, ако  напуснат Народното събрание.  Освен, ако не измислят някой нов Костинброд. Затова ли се възкресява барековщината, другари?  В този случай вероятно ще се появи някакъв кабинет хибрид,  който няма да може да издържи героично цяла година и кусур като прословутия „Орешарски“.  Дори 

Волен да го брани с най-яката пластмасова маса 

 А това ще е краят на мечтите за власт на новото Политбюро през слредващите 10 години. Дори др. Решетников да е координирал „масовите“ безредици от „Хепи“ на Раковски, както правеше навремето един на име Цвятко, за да бутне Иван Костов. Виждал съм го с очите си, но това е съвсем друг сюжет. 
 Избирателят у нас съвсем не е толкова прост, колкото те си го мислят и ще им даде ярко червен картон на евентуални предсрочни избори, ако разиграят цирка, за който говорихме по-горе. Особено на БСП. ДПС си има стабилно ядро твърд електорат, вероятно дори ще си вдигнат резултатите.  Но при БСП ще стане точно обратното, а те са като скачени съдове. Тогава лелеяното съвместното управление ще се стопи като мираж в пустиня, каквото е и без това.  Е, ДПС имат традиция да  преливат гласове на приятелите си, но в случая това няма да помогне особено.
 Тук ще почерпим другарите от двете партии, а и всички родни политици , с една мисъл на Махатма Ганди. Тя гласи: „Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Политика без принципи. Търговия без морал. Поклонение без жертва.“ Да си изберат кое се отнася до тях.



...