До свидания, товарищ Марешки!

Да организираме референдум за прогонването в Русия на всички български политици, които отдавна са си там!

Марешки - новият Ленин

Марешки - новият Ленин

Бисерка  Борисова

Както и да го гледаме, господин Марешки май трябва спешно да почне да приема повечко Гинко Билоба! 
 Онова растение, дето се твърди, че подобрявало много паметта.  Както е тръгнало, току-виж избирателите на г-н Марешки сами изкупят всичкото Гинко и от аптеките му и го дарят на партия „Воля” безвъзмездно! 
Колкото и предизборни кампании да са минали пред очите и през ушите ни, на колкото и „врътки” и „фурнаджийски лопати” да сме се нагледали,  все в един момент ще се появи някой нов „герой”, който да успее да ни шашне.  Преди беше царят, който направи коалиция с наследниците на тези, които са прогонили семейството му от България – въпреки че цялата му предизборна реторика бе насочена именно срещу тях.  Но, хайде – на царят толкова му се щеше да управлява и да докопа едни имоти, които смята, че са негови, че някак си можем да приемем като закономерен този му позор.  
После видяхме биещият се в гърдите като голям патриот и националист Волен да влезе в управленска коалиция с ДПС – въпреки, че цялата му предизборна програма и същността на партията му се крепяха на противопоставянето с ДПС.  Но то и при Волен вече на всичко се бяхме нагледали и наслушали – достатъчно е само човек да погледне статиите му като главен редактор на в. „Демокрация”,  после да ги сравни със следващите му възгледи, с по-следващите.. 
Видяхме и уж вечният бунтар-„скакауец” Светльо Витков да се кротне в един момент в Реформаторския блок, въпреки че не чак толкова много преди това това плюеше и леви, и десни  (както ги плюе и сега, след като напусна блока, впрочем). Но и скакуецът поне беше ясен – каза си го директно, имали 1% на изборите, щяло им се повече... 
Това обаче, което ни стовари новинарския поток през последните часове, наистина е куриоз. Господинът Марешки пожела референдум за излизане на България от НАТО! И също така поиска да не „бутат” България на Запад, ами 

да я бутне някой на Изток, към Москва

  Очевидно Марешки вече се вижда в тази нова роля.  Да здравствует товарищ Марешки, а? 
Започнах да се питам дали пък случайно в България няма двама Веселин Марешки. Дали пък някой не е клонирал неуспешно онзи господин Марешки, който през есента на миналата година съвсем друга песен пееше? Реших, че аз нещо – някъде по летища и самолети, съм се объркала.  Обаче – не!  Препрочитам сега новините от ноемвре 2017-та и ето какви ги гововори господина Марешки там, едно към едно:   "Започваме нашият път към обединение на дясното политическо пространство. От времето на Костов, дясното няма реален лидер и резултатът е, че стотици хиляди избиратели бяха лишени от парламентарно представителство. „Воля” е естественият център, около който ще се обедини дясното и естествената алтернатива на порочното статукво.” 
Та това казва преди около половин годин  лидерът на „Воля”  – по своя воля, без някой да му е опрял пистолет във врата.  И с ясното съзнание, че пред тези десни партии, чието обединение е тръгнал да прави, евроатлантическата ориентация на България не търпи коментар!  Което ще рече, че до голяма степен и хората, които са гласували за господин Марешки, са решили, че и за него евроатлантическата ориентация на България не търпи коментар. Защото никъде, ама абсолютно никъде по време на кампанията си, шефът на „Воля” и дума не обели за излизане на България от ЕС и НАТО. И дали пък не влезе в парламента именно заради това?!  
Да не пропуснем и друго – че през есента на миналата година същият този неклониран Веселин Марешки се врече един вид във вярност на кабинета „Борисов 3”.  Ето ви и тук цитат от онези не тъй далечни времена: 
„Темите на разговора между Бойко Борисов и Веселин Марешки са били българското председателство на ЕС, мигрантският натиск, Брекзит, Европа на скорости и стабилността на бъдещото управление на страната.  Борисов за пореден път декларира, че ГЕРБ ще гарантира евроатлантическата ориентация на България и че основните приоритети пред център-дясното управление на страната остават ниските данъци и увеличаването на ръста на икономиката. Веселин Марешки подчерта, че 

позиционирайки се в център-дясното

 политическо пространство, "Воля" ще подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с министър-председател Бойко Борисов.”
Ами сега, де! 
Какво се случи за толкова кратко време от ноември миналата година до сега, та Веселин Марешки – успял да убеди и избирателите си, и ГЕРБ, пък и част от десницата, че е позициониран в център-дясно,  така се врътна, че е на път да прескочи и БСП в посока ляво! Щото, каквото и да говорим, досега от БСП поне официално не сме чули да искат референдум за излизане от НАТО – колкото и да не им харесва, че сме в Алианса. Дори президентът Радев определи идеята на Марешки като „шега”.  Дори от “Атака му припомниха, че Конституцията не позволява подобен вид референдум. 
Затова съвсем странна е тази метаморфоза на господина Марешки. И едва ли можем да си я обясним само със скорошното му посещение при Льо Пен. Да, факт е, че и други наши пишман политици се извървиха при Льо Пен и после бръщолевеха всякакви небивалици. Но при Марешки ситуацията е друга. Защото това е същият този Марешки, който неотдавна висш кадър на ГЕРБ спрегна дори като евентуален заместител на „Атака” в управленската политика! 
Напоследък „слагането” пред Кремъл се превърна в състезание пред българските партии: като се почне от традиционните леви, през левите „патриоти”, та се стигне до спряганите нови политически проекти, на президента включително. Каква е тая мода?! Защо във време, в което България се бори за влизане в Шенген, се правят все по-очевидни опити българската политика да бъде тласната в посока Москва? Всякакви икономически тези не издържат. Та нима Русия е цъфнала и вързала икономически?! Нима руските граждани имат висок жизнен стандарт? Нима руската мафия не е една от най-свирепите? А за свободата на словото и човешките права какво да кажем?  Както и да го гледаме, Русия в никакъв случай не е някакъв привлекателен център. Ако беше, българите щяха да ходят да живеят, да работят и да учат в Русия, не в Западна Европа!  
На фона на всичкото това е наистина странно, че българските партии се опитват да тласнат България там, където голяма част от българските граждани не си и помислят да стъпят! Което ще рече, че всички тези политици, които пак почнаха и наяве, и на сън да бълнуват за 

прикачването на България към Русия,

 мислят само за себе си! И това ще се окаже основният им мотив!   
Затова май е време и българският народ да организира един референдум – за прогонването в Русия на всички уж български политици, които вече дори не крият, че отдавна са си в Русия!  
До свидания, товарищ Марешки!