Дивият популизъм на Нинова доведе БСП до диващина – на там ли бутат и държавата

Работата не парламента не зависи от сезона. Зависи от партийните лидери, които редят водачите на листите

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Бисерка Борисова

Писна ли ви вече от другарката Нинова? 
Ако все още не е – значи сте били някъде на далечен остров, та не сте разбрали за „подвизите” й напоследък.  Иначе няма как да не ви писне – дори на партията й и писна от нея! 
Преди няколко дни я напусна коалиционният земеделски партньор, воден от Спас Панчев. Не само я напусна, ами удари по реномето й на социалистка, като сподели, че различията им идвали още от времето на „Техноимпекс”, когато при управлението на Иван Костов Нинова оглави борда на дружеството като седесарка. Преди броени часове се разбра, че дори зам.шефът на червената парламентарна група Жельо Бойчев е подал заявление за напускане на поста. Нинова държеше новината в тайна, но Бойчев сам потвърди пред медиите. И никак не е трудно да се сетим за мотивите му – сред депутатите на левицата отдавна е вятър и мъгла. Инициираният от БСП вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор „Сигурност” не само че не разклати кабинета, но показа колко разклатена е ситуацията в самата соцпартия. „Дебатите” по вота приключиха светкавично с изказването на Нинова и подоопечените й депутати не пожелаха да влезнат в инициираната от нея безсмислена говорилня. Но да караме ред по ред.
Свикнали сме на какви ли не популистки глупости в българския политически живот.  Но се случваха обикновено в месеца, определен за предизборна агитация. Тогава само слушаме – отдавна сме престанали да вярваме. И водим статистика кой по-дълбока торба с лъжи ще извади. Но поне в останалото време партиите, които претендират за някаква сериозно роля, някак си успяваха да кротнат популизма си. 
До появата на сцената на другарката Нинова.  С всеки изминал ден тази жена демонстрира, че е готова да прекрачи всички граници, стига по този начин 

да отърве кожата

 и да запази лидерския пост в БСП.  Шефката на БСП погазва всичко – правила за нормално поведение и нормално общуване,  право на различно мнение, обноски и коректна дискусия.  А сега включи в българския обществено-политически живот и дивия популизъм! Но наистина толкова див и безумен, че превръща всичко, което попадне в полезрението на Нинова, в диващина!  Няма логично мислене, няма трезва оценка, няма мисъл за международния интерес на страната. Не – за другарката Нинова има само тясно-партиен интерес.  Ама толкова тясно-партиен, та чак вече очевидно личен! 
Наистина не знам колко безочлив трябва да е някой политик,  за да тръгне да замазва очите на хората и да предлага депутатите да не почиват през лятото!  Това ли е основният проблем на парламента, другарке Нинова?! Нали и ти си част от този парламент? Не вдяваш ли, че не депутатската ваканция е проблемът! Проблемът е в това,  което правят депутатите когато не са във ваканция!  Ако депутатите ще висят цяло лято в парламента, за да трошат парите на избирателите с говорилня по поредния ялов вот на недоверие на партията ти – защо тогава да им плащаме скъпо и прескъпо разходите по тая  лятна „работа”? Разходи за климатика на парламента, за осигуряване на депутатските кюфтета,  за колите, с които ги разкарват от депутатските блокове до Народното събрание, за лимузините,  с които ги карат от София до родните им села...  Като се има предвид как работят депутатите в момента, ако ще работят така и през лятото,  къде е смисъла на всичко това?! Ама то другарката Нинова откъде да го знае колко работят депутатите, ако се вясва само за регистрация и за популистка декларация от трибуната на парламента... 
Истината е, че депутатите в България просто не работят.  И това си личи по множеството калпави закони. Но това дали депутатите работят или не работят не се определя от времето и сезона, в които работят. Определя се от партийните им ръководства – още от времето, когато почнат да редят кандидат-депутатските листи.  Нека каже другарката Нинова колко пъти, когато се определят първите места в листите на БСП, на преден план излизат професионалните качества на кандидата, а не партийните му „заслуги”?  Нека си каже другарката Нинова колко пъти избираемите места в нейната партия се „спазаряват”, вместо да се дават на най-способните евентуални законотворци! То дори и тя да не го казва, други доскорошни нейни съратници вече почнаха да говорят... Както има една приказка „магаре станало – магаре излязло на снимката”, същото е с работата на депутатите. Магаре вкарано в парламента -  магарешка работа в Народното събрание!  А „магаретата”, ако ще денем и нощем да работят без почивка,  все ще си го карат както знаят – на магарешки инат.  
Какво да кажем и за идеята депутатите да си намалят заплата? Ей така, намаляват я просто от утре – щото другарката Нинова така решила! А това, че тези заплати са определени със закони? Че зависят от минималната заплата за страната? Тоест, ако се намали заплатата на депутата, значи трябва преди това да се намали и тази на народа.  Браво, браво, другарке Нинова...  Да, спор няма, че някои депутати – да не кажем почти всички, не заслужават тази заплати. Но измислете друг начин да им ги вземате тогава! 

Глобявайте ги за несвършена парламентарна работа,

да речем и дарявайте парите на някой, който има нужда от тях. Но пък току-виж излезе, че депутатите са кръшкали от парламента, за да вършат партийните  ви интриги основно... 
За дивия популизъм относно майките с деца с увреждания е тежко да се говори. Защото е грозно да има популизъм точно там, особено див! Защото темата е болна и хората са чувствителни. Защото има много хора, които злоупотребяват с тази тема. Сега изведнъж другарката Нинова видя, че съществуват деца с увреждания! Точно сега ги забеляза, при управлението на ГЕРБ! Преди това, при управлението на Тройната коалиция не ги е имало ли? Къде беше по онова време другарката Нинова? Не е като да е политик от два дни, нали? Защо тогава не направи някое предложение в комисия? Защо не се срещаше така активно с майките ,  които си протестираха и тогава? Защо не застана зад тях, не им обеща безрезервна подкрепа? Защо тогава не тръгна да критикува премиерите Станишев и Орешарски за проблемите на майките с деца с увреждания?  Защо тогава не предложи депутатите на БСП, ДПС и Атака да работят през лятото?... 
Ще каже някой, че много й е кратка паметта на другарката Нинова. Ами не, не е.  Не е въпрос на памет. А на съвест.  И на възпитание. И на безочие.
Дивият популизъм на другарката Нинова

не пожали и държавния интерес

Българското председателство на Европейския съюз ще се запомни с две неща:  с опита на правителството да  помогне с пробив в отдавна циклещия спор за името на Македония и с опита на БСП да пробие с безсмислени спорове авторитета на България в Европа.  Българското председателство започна и завърши с от тъпи по-тъпи вотове на недоверие, инициирани от БСП!  Може ли представяща се за национално отговорна партия да се държи по такъв безотговорен начин! Или, като стана дума за магарета,  и тук май нещата до това опират – ако не й видят чужденците на БСП магарията сега, то кога.  Истината е, че БСП изключително много се изложи с тези безумни и обречени от самото начало вотове. Докато българското правителство и лидерите на ЕС се опитваха да решат проблеми,  соцпартията на два пъти се опита да създаде проблеми в България и да доведе страната до правителствена криза! Кому е нужно това,  другарке Нинова? На БСП? На Кремъл? 
Там е работата, че другарката Нинова май вече не е нужна на никой. За не чак толкова дългото време, в което е начело на соцпартията, Корнелия Нинова успя да се изпокара с всички бивши лидери през последните 15 години –  Първанов, Станишев, Миков. За разлика от нея, те все пак постигнаха нещо: Първанов изкара два мандата като президент, Станишев успя да провре БСП на два пъти в управлението.  Другарката Нинова засега успява само да създава скандали – и в държавата, и в партията си. Дотолкова се омота в кълба от интриги,  че почти всеки кръг и всяко кръгче около бившите лидери диша във врата й.  А почти всеки от тези, които някога натискаха другите, за да я изберат, сега е срещу нея. Дивият популизъм на Нинова доведе най-вече до диващина в собствената й партия, разпокъсана отново на крилца и кълки. И не си е работа да се прехвърли и в цялата държава.  Нека избирателите се замислят: ще позволят ли Нинова да  продължи да развява коня на популизма си в българската политика или ще я катурнат от седлото? 
Пък иначе, извън политиката, нека ходи да язди кончета колкото ще...Нищо лично.