​De Profundis: За истините на някои политически лъжци и катеричката на Шарън Стоун

Какви изненади очакват големите политически шмекери, когато попаднат дантева Зала на лъжците

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Отдавна се чудя дали големите политически лъжци успяват всеки път да ни излъжат, защото им вярваме или ние успяваме всеки път да им повярваме, защото ни лъжат.

Трябва да погледна дали колегата Данте не си зададе подобен въпрос, когато стигна до отделението на Геената огнена, където са настанени лъжците. И да си припомня дали наказанията им Отвъд са достатъчно достойни - например за един толкова изпечен кагебистки лъжец като руския император Путин, Владимир Владимирович.

Видяхте ли как не му издържа душичката на малкия титан и само година, след като яростно отричаше каквато и да било руска намеса в Крим, изведнъж се захвали пред света и разказа почти цялата истина. Онази част от истината, която светът и без това знае прекрасно, но по отношение на която за миг сякаш се усъмни в собствените си очи и здрав разум - точно заради бясната руска пропаганда.

Сега обаче самият Путин, в документален филм на Андрей Кондрашов за канал „Россия 1”, разказва как на 23 февруари 2014 сутринта, в Кремъл, след дълга среща с шефовете на специалните служби и армията, им казал: „Принудени сме да започнем да работим по връщането на Крим в състава на Русия”.

Много самоотвержено!

Принудени са, разбирате ли? Той и Сталин, горкият, през 39-та по същия начин беше принуден да си раздели Полша с Хитлер, да нападне Финландия, да глътне Молдова, Литва, Латвия, Естония…..

И още - точно в онзи момент са се оказали принудени руските генерали да започнат да работят по Крим. А успяха да сколасат и с плановете, и с изпълнението им, и с дипломацията, и с пропагандната линия, само за някакви си двадесетина дни.

Айде, бе! Ами че това за разкапаните от корупция и некадърност руски силоваци е буквално подвиг невъзможен. Но не е - просто е нещо, което издава, че Путин и сега, докато уж казва истината, продължава да манипулира. Така де, то кога по подходящ момент да се лъже…..

А каква мащабна конспирация срещу света, представяте ли си?

За миг да оставим Путин, знаем, че на него не му мигва окото. Но как пък у никой от хилядите участници в кримската конспирация не заговори поне някаква офицерска чест, да излезе и да каже – да, ние сме тук, завземаме парче от една суверенна държава и, може да грешим, но грешим с открито чело, а не като подмолна терористична банда.

И знаете ли защо не излезе никой? Ами просто е – защото са

подмолна терористична банда, 

затова. Така са научени. Така са възпитани. Така продължават да живеят и да мислят.

Искате примери ли? Най-актуалният пример е трагедията - която можеше да бъде и комедия, ако не се разигра в театъра на реалния живот - около смъртта на Борис Немцов и залавянето на неговите убийци.

Поне да си бяха направили труд да извикат едно „Аллах акбар” силно религиозните чеченци, които, възмутени от позицията на Немцов за събитията в редакцията на „Шарли Ебдо”, вадят пищовите и гърмят по хора край самия Кремъл. Защото истинските силно религиозните терористи викат. А най-често и умират като мъченици на място, не се оставят да ги заловят по-късно като кокошкари.

Представяте ли си колко хубаво би било за Путин, ако съответният отговорен другар бе изтрезнял навреме, бе се сетил за профила на истинския ислямски терорист и бе дал правилни инструкции на убийците - а най-добрият свидетел, украинската манекенка на Немцов, беше ги чула да викат „Алблах акбар”.

Да беше, ама не беше. Ядец!

Поне да имаха съгласувани версии руските ченгета и руските пропагандисти – защото досега разправяха, че убийството на Немцов е дело на непрофесионалисти, а се оказа, че арестуваните са си истински професионалисти. Какво друго е бивш офицер от вътрешните войски на руското МВР и заместник-командир на батальон от чеченските специални части, какъвто е Заур Дадаев?

Поне чеченският президент Рамзан Кадиров, в желанието си да помогне на Кремъл, да не беше оплескал цялата работа, като написа за Дадаев: „Той не би могъл да направи и стъпка против Русия, за която много години рискува живота си”.

Естествено, че не би могъл да направи и стъпка „против” Русия. С убийството той направи стъпка „за” Русия, 

Русия такава, каквато я харесва Путин – разкрачена и изнасилена

Казвам това за в случай, че Дадаев и неговата чета са реално замесени в убийството, де. Тоест, ако цялата работа не е обикновена инсталация на КГБ, призвана да разточи историята във времето, да редуцира обществения интерес към нея и да го отклони от основния въпрос – ролята на Путин.

Всъщност, нищо чудно, независимо дали е убиец или не, заради ролята си в тази история Дадаев след време да получи своя медал за храброст, както миналата година си ги получиха храбрите руски терористи, завладели Крим, както онзи ден най-после си го получи и храбрият кагебист Луговой, главен заподозрян за убийството на Литвиненко, един от другите, вече бивши, критици на режима…..

Не му завиждам много на Путин.

През цялата вечност, която му предстои Горе, ще дере катерици за наказание. Или ще го пъхнат в стая-екран, на който непрекъснато се върти кадъра с катеричката на Шарън Стоун. А може и нещо още по-зловещо да е, кой знае - за разлика от небесните мислители, ние, земните, едва ли можем да бъдем чак толкова изтънчено извратени в измислянето на достойни наказания за недостойни типове.

Така си е, в момента никой на света не може да се съревновава по лъжи и наглост с руския император Путин, но в българския мащаб и ние си имаме достойни примери.

Не мога да си представя например колко малък човек и колко голям наглец трябва да си, за да направиш инициативен комитет и да извисиш глас с настояване българският народ отново да плесне с ръце, да се прегърне и коленопреклонно да замоли Симеон Сакскобурггатски да се върне в политиката.

Видите ли, бившето величество, отдавна разконспирирано като истинско нищожество, без кандърми и молби не се съгласява и пръста си да помръдне. То не може някак доброволно, в тайно, както съветваше Христос, да свърши нещо за страната си – ако изобщо може да свърши нещо. Не, то трябва да бъде канено, глезено, почитано, награждавано. И всичко това всъщност само за да си намерят ракета-носител банда царедворци, явно неспособни по друг начин да се насладят на сладката българска политика.

Абе, момчета, като ви свършиха паричките от предишното ви участие, `що поне не измислихте някакъв нов месия, бе? Този се изтърка и е 

разжалван до редник от самото общество,

не помните ли? А щеше да бъде и още по-надолу в обществената йерархия, примерно – „гражданино затворник”, ако в тази страна въпросът с престъплението и наказанието беше правилно уреден.

Човекът, който преди 14 години разби едва прохождащия тогава и най-подходящ за България двуполюсен политически модел; човекът, който доведе на власт чалга- политиката, който лансира като водещи принципи политическия популизъм, безпринципността, некадърността; човекът, който въздигна корупцията от право в задължение на всеки българин; човекът, който съживи идеята за АЕЦ „Белене” и ни вкара в пореден кръг от проблеми с руснаците; човекът, който даде възможност на ДПС да изпълзи изпод камъка и да се разгърне в истински октопод; човекът, който направи институциите сандър заради имотната си лакомия, а сега съди България в Страсбург, защото не сме му подарили онова, което не е негово – този човек ли ще ми връщате на власт, бе, горгонзолести какавиди такива? Президент ли ще го правите? Посланик на добра воля за специални поръчки ли?

Де газено тенеке, де!

Този път не само някой трябва да попита самия него колко е часът, ами и вас – коя година е. То със сигурност и да знаете – ще излъжете.

Ама ние все пак да си питаме. Може това да е вашият непресекващ кошмар…..

Подобна работа се очертава да се развие и в партия АБВ. Тъкмо нормалните български граждани да си отдъхнат, че отявленият лъжец Георги Първанов, с право наричан Гоце, ще излезе окончателно от политиката и ще ни остави на мира, явява се неговият пророк Ивайло Калфин и твърди, че през април, на съответния партиен форум, Първанов може да се върне на бял кон начело на азбуката.

Защо, бе, Ивайло?

Не се чудете, че така свойски се обръщам към един български вицепремиер, когото дори не познавам лично. Сам той в интервю, дадено онзи ден в Москва, казва на руския журналист, че „би било добре”, ако се обръща към него с Ивайло. И съответно онзи разбираемо го върти на шиш, докато нашият човек ръси непростими мъдрости. Като тази, че в Европейския съюз трябва да се говори за край на санкциите срещу Русия, а не за тяхното усилване. А също - че Русия не е заплаха за България.

Ами то не само се вижда с просто око, че реалността е обратна и на двете твърдения, но и истината е ясно изговорена неведнъж напоследък от президента, външния министър, от министерството на отбраната.

Важен въпрос е кой му дава мандат на Калфин да си разпростира в Москва краката извън чергата си на социален министър. А да не питам пък кой, защо и как тотално скри посещението му в Русия от българската общественост.

Но, така, де - искам да кажа, че ако Гоце все пак не се върне начело на АБВ през април, негова Високолъжливост може да си намери достоен заместник в лицето на Ивайло. Или на друга част от него.Защото, `айде, нас да лъже – разбирам. Ама да лъже и руските журналисти…..

Чудя се обаче какво ли е приготвено в онази дантева Зала на лъжците като изненада за подобните наши, български герои. Няма да е нещо с Шарън Стоун, гаранция.

Че защо чак толкова да я наказват нея, горката?