​De Profundis: Защото сме червеи, те са господарите на света на ефира, и на лесните пътища за никъде

Последният хит е внушението, че руснаците могат да манипулират времето

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

ГОСПОДАРИТЕ НА СВЕТА

„Светът се управлява от 9 човека, които всеки месец се събират в един ресторант на „Уолстрийт” и манипулират седемте милиарда земни жители” – твърди мушморок на име Джулието Киеза пред руската агенция „Росбалт”.

Последното е важна подробност - ако се върнете във времето, ще видите, че през последните 25 години основно от Русия се пръкват разните Джуни, Золотовци, Путиновци и всякакви други пророци, които държат да споделят с нас истината за мръсните гадове, които ни управляват и да ни внушат, че трябва да изберем чистите гадове, които биха могли да го правят.

В случая, очевидно за вдъхване на повече доверие, Джулието Киеза е представен като антиглобалист – макар че последното е като да кажеш, че си против гравитацията вселенска. „Росбалт” не съобщава обаче дали Киеза е един от деветимата и затова знае за заговора, дали е прекалено умен, та ги е разкрил от дистанция или просто някой му е подшушнал какви глупости да говори и той ги говори.

Самият Киеза пък е пропуснал да информира „Росбалт” за три важни неща - какво пият деветимата, когато се съберат, колко издържат на пиене и как успяват така мащабно да ни манипулират. Но аз ще ви кажа. По мои косвени данни те пият яко и каквото им падне – само не квас. А за да реализират мръсните си цели, използват Индиана Джоунс, Джеймс Бонд, Люк Скайуокър, Робокоп, Мечо Пух и Тримата мускетари.

Срещал съм тази простотия в какви ли не варианти.

Особено харесвам най-правилния. Според него някъде в Хималаите има подземен свят, където седят Четиридесетте и ни управляват. Имената им са – Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Хитлер, Мусолини, Мао, Ким, Дзержински, Ежов, Ягода, Берия, Брежнев и неговият пророк Андропов, борецът за свобода Осама и човеколюбецът Бокаса – не мога да изброя всички, но схващате логиката, по която Господ ги е подбрал и ни ги е повърнал тук, на земята.

А наистина последният хит пък беше съобщението онзи ден, в което се внушава, че като истински Господари на света руснаците могат да манипулират времето. В смисъл – климата. Пагодата, както и викат на руски.

`Ма недейте тека ме стряскайте, бе, колеги от руските ПР агенции. Че то ако вашите хора бяха толкова умни, та да произвеждат тайфуни, те първо щяха да пуснат един насред Кремъл, за да се отърват от безбройните глупаци там.

ГОСПОДАРИТЕ НА ЧЕРВЕИТЕ

Тъй като ние тук сме много малки, за да имаме собствени Господари на света, имаме си Господари на червеите. Това е ясно от информацията, че при любимото правителство на Орешарски някакви ченгета решили пак да се изживеят като Държавна сигурност за всички невинни и хакнали цялата автоматизирана система на МВР. Само че я хакнали с надлежно, макар и незаконно от един момент нататък, разрешение от компетентния съд и по заповед на тогавашния началник на МВР Цветлин Йовчев, издадена всъщност в полза на неговия приятел и съмишленик Владимир Писанчев, началник на ДАНС. Е, непременно са участвали и разни по-дребни подначалници, както и многобройни обикновени изпълнители, защото без тях няма как да стане работата.

Кой на кого е помагал в този случай, кой на кого е пазил гърба и кой на кого стои изотзад в тази пълна с невинни хора история, все още не може да се каже. Защото невинните са толкова много, че компетентната прокуратура трудно ги разпознава сред виновните. Но така или иначе, знае се със сигурност поне това - в продължение на 300 дни тези героични пичове са следили всичко, което мърда в България.

Да, точно са ни следили. Защото ако беше въпрос само за източване на данни, то дори целият масив на МВР да е целта, пак щеше да се източи за ден-два, хайде, за седмица-две, ако щете. Но да си вътре в системата цели 300 дни означава, че правиш каквото си поискаш с когото си поискаш.

Следене на протестиращи срещу Орешарски ли? Че то ако са подслушвали и следили само тях, с мед да ги намажеш ченгетата и с радост да ги хапнеш на закуска. Но не – подслушвани и следени сме всички.

А знаете ли защо? Ами очевидно защото наистина сме червеи.

Плазмодии.

Как толкова години не стъпихме като гражданско общество на врата на службите и не ги взехме под контрол? Онзи ден някой подхвърли, че не просто трябва да бъде сменен шефът на ДАНС заради участието му във въпросната конспирация, нагло наречена „Червеи”, а и трябва да бъде разпусната самата ДАНС, която от създаването си, вместо да произвежда сигурност, произвежда точно обратното - постоянни интриги, скандали и обществено напрежение.

Аз бих отишъл и по-далеч. Според мен трябва да се разпусне също цялото МВР и да се съгради наново. И не е прав Бойко Борисов да твърди, че точно сега шефът на ДАНС и главният секретар на МВР не трябва да се пипат, за да не вземат службите да предизвикат напрежение. Не е прав по няколко причини.

Първо – по тази логика никога не е време да се бръкне там, защото те винаги могат да предизвикат напрежение. Второ – ако службите все пак се опитат да саботират решение, взето от законното българско правителство, значи наистина работят против България, каквито основателни съмнения има, а не за България. Трето – не е във възможностите на един министър, колкото и добър в работата си да е той, да се справи с цялата воняща помия на службите. Никой не е успял, няма и да успее.

Затова министър Вучков да вземе да направи един проект за закриване на старата и един за откриване на новата, наистина нова българска полиция, контраразузнаване и прочие.

Червеи, червеи, ама и ние сме човек, а нали политиците чрез нас управляват и за нас трябва да работят. Крайно време е да се разгонят осите от гнездото, наречено „служби”.

ГОСПОДАРИТЕ НА ЕФИРА

Като казвам „ефир”, имам предвид всяка българска медия и нейните господари. Тук нещата с медиите никога не са били добри, но започнаха да стават наистина трагични някъде преди 14-15 години. И продължават да се влошават, а, както изглежда, дъно наистина няма.

Естествено, че взимам повод от последната класация на „Репортери без граници”, според която България се смъкна по свобода на словото на 106 място от 180 държави. И, разбира се, последна е от всички европейски страни. Гого Лозанов онзи ден напомни парадокса – от 2007 година насам, тоест, от влизането ни в ЕС, страната всяка година потъва с около десет места в тази класация.

Ами така ще е. Не може да си уважаваща себе си медия и да каниш Сакскобургготски за събеседник – за да обоснове с уж исторически аргументи наглия руски аншлус на Крим. Защото от не знам си колко века Крим бил руски, та Русия сега била права да си го вземе. Както умно писа някой – в такъв случай да признаем и евентуалните претенции на Турция за Източна Румелия.

Това не е свобода на словото. Да дадеш думата на един доказан политически лъжец и некадърник е обратното на тази свобода. Означава да дадеш свобода на глупостта и манипулацията, с което фактически служиш на сили, застанали твърдо против възхода на обществото, против здравия разум, против демократичните принципи.

Същото е да тиражираш до възбог простотиите на руския националист Сидеров, без поне да пуснеш покрай това някой да го попита защо дрънка глупости без срам. Или да продължаваш упорито да наричаш терористите от Източна Украйна „опълченци” – сякаш ей сега Столетов ще ревне гороломно.....

Това, разбира се, са най-видими, най-повърхностни примери за противната на истината свобода, която цари в нашите медии.

Защото – да, те всъщност не са ограничени за нищо друго, могат да поднасят на публиката всички гадости, които решат, но не могат да задълбаят в някои конкретни посоки на истината. Като цяло, в тях не може да се говори издълбоко за престъпленията на комунизма и Държавна сигурност; не може да се разобличават пропагандните лъжи за Русия и нейната роля в българската история, пропити в цялото същество на нашия обществен организъм; не може да се обсъждат нашироко далаверите и корупцията на тъй наречените правораздавателна и правоохранителна система, както и пипалата на октопода в държавната администрация; не може да има по-мащабна информация за Европа, за отделните страни в нея, за тяхната политика, история и културна общност; не може да се говори задълбочено за евро-атлантическото сътрудничество и здравата връзка на Европа със САЩ, която крепи целия демократичен свят.

Тези и още много други неща – не може.

А примерите за обратното само доказват правилото. Те са спорадични, могат да се намерят в един-два вестника, в една-две телевизии, в няколко сайта, изтикани са в периферията на общественото внимание и съществуват като острови – по-скоро да създават привидност, а не да са пример за истинска медийна свобода.

ГОСПОДАРИТЕ НА ЛЕСНИТЕ ПЪТИЩА

Всичко това е част от отвратителната реалност.

Въпрос: Защо човек не е господар на мястото и времето, в които се ражда?

Отговор: Защото лесните пътища не водят до никъде.