"Протести под наем" са част от хибридна операция срещу България

НяКой се подготвя да блокира тотално възможността за добив на природен газ и нефт у нас

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

   Събитията около сондажа на Русгеоком не са нито изолирани, нито ограничени до съдбата на тази концесия. Целите са много по-значителни и касаят изобщо съдбата на проучването и добива на нефт и газ у нас.
Знае се, че след изтощаването на находището в Галата, ние на практика 

нямаме значим собствен добив

Големи са надеждите, които се възлагат на сондажа на консорциума между Тотал, ОМВ и Репсол и изглежда това започва да притеснява сериозно някои другари. Но за да не изглежда, че атакуват направо голяма цел, сега спретнаха една малка генерална репетиция - нещо като военно учение по протестно - дестабилизационно действия за да блокират сондажите, съответно добива от находището на Русгеоком.
За да няма тайни - концесията е на фирма от групата на Овергаз. Ясно е кой е собственикът. Не е Газпром - иначе нямаше да има проблем - щом рокерите на Путин и полувоенни организации от рода БНО "Шипка", които пряко се обучават от руски инструктори са заедно с "масовите" протести. Да се знае още от сега, че това са структури от типа

 "протести под наем",

 но в случая са част от хибридна операция. Докато не вкарат няколко от тези платени агенти в затвора няма да мирясат.
Проблемът на Овергаз като компания е, че е недолюбвана от властта в момента. Недай си боже ако тръгнат да добиват газ, ще станат независими и ще си върнат позициите в сферата на търговията, които им бяха отнети за да минава всичко през Булгаргаз. 
Толкова примитивна кампания може да се очаква от примитивни като експертиза и намерения хора. Но ако блокират сондажа, означава, че в у нас може да има само руски газ и след това ще преминат на по-високата цел - сондажите в морето.
Това да е ясно.
Къде е ДАНС? Целесъобразява.
Къде е министърът на икономиката? Ангажиран е с придобиване на активи.
Къде е министърът на енергетиката? Гледа голямата картина
Къде е премиерът? Прави външна политика.
Всички разпределят финансови потоци - нямат време да ги създадат.
Не се притеснявам за Овергаз - те имат опит в това да съдят и да осъждат държавата за бездействие. И сега имат ход - като държавата не може да им осигури изпълнение на разрешения сондаж и добив, ще осъдят държавната администрация за бездействие и за пропуснати ползи, включително за приходи, които биха могли да получат при добив. Но 

икономиката и потребителите губят

Губят и хората в тези общини, защото рокерите и парамилитаристите минават и заминават.
Свидетелите сте на генерална репетиция на няКои за атакуване на други сондажи на сушата и в морето, особено като се приближава хипотезата за реален и възможен добив.
Този път номерът им няма да мине.