"Кирил и Методий на фашизма" подготвя коронацията на Путин

Да се вслушваме в Александър Дугин - за да разберем към каква печална участ води Кремъл страната си и цяла Европа

Пророкът и новият Цезар

Пророкът и новият Цезар

Ултранационалистът Александър Дугин е проповедник на панславянския фашизъм и таен съветник на Владимир Путин. Каква е неговата цел?

Той ненавижда Запада с неговите "дегенеративни ценности". Отдавна призовава Русия да анексира Украйна. Иска да създаде "евразийска империя" с център Москва. Интелектуалецът-националист Александър Дугин дълго време се скиташе из задния двор на руския политически живот. Но сега той е в самия център на играта, пише Венсан Жобер от Le Nouvel Observateur.


След завръщането на Владимир Путин в Кремъл през 2012 година този екстремист и приятел на френския "национал-социалист" Ален Сорал с неговата брада на староверец и обърканите му концепции предизвика истински фурор в държавнитге медии. Този проповедник на идеите на Мусолини и православието (бившият му съратник Едуард Лимонов го наричаше "Кирил и Методий на фашизма") се превърна в един от главните пропагандисти на режима. Както твърди американското списание Foreign Affairs, той е "мозъкът" на руския лидер. 

Дали Дугин е путиновия Распутин? 

"Не е ясно дали Дугин се вижда често с Путин, но влиянието му е значително. В изказванията си президентът използва неговата тематика и дори фразеология и това е плашещо", казва бившият кремълски съветник Марат Гелман.

Самият Дугин (официално той заема длъжността завеждащ катедра по социология на международните отношения във факултута по социология на Московския държавен университет) казва, че се среща с представителите на властта "не по-рядко от веднъж седмично" и, че много работи със съветника на Путин Владимир Сурков.

Твърди, че неведнъж е отказвал високи постове в Кремъл, защото "ненавижда брокрацията".

Но въпреки това, на въпрос за срещите му с "царя" отговаря уклончиво. 

"Не е важно как е станало, важното е, че всичките ми идеи победиха", отговаря той. Нещо повече, именно неговата радикална идеология се превърна в основа за вътрешната и външната политика на руската власт. 

Затова трябва да се вслушваме в Александър Дугин - за да разберем към каква печална участ води Кремъл страната си и цяла Европа.

За пръв път се срещнахме през септември 2008 година, след руско-грузинската война. В този момент той не криеше колко го е яд на Путин, който "не се осмели да отиде до край и да възстанови империята". 

"Той не иска да премине Рубикон, не иска да се противопостави на Америка", каза тогава Дугин. Но още тогава говореше за нахлуване в Украйна и, че само "ултранационалистическа революция ще спаси руската власт от проклетите западни идеи".

Тогана не го послушаха. "Беше твърде рано", смята той. За да го "послушат" е нужен тласък, който се налага да чака три години. На 10 декември 2011 година либералната опозиция организира в Москва масов протест срещу Владимир Путин. За пръв път тълпата поиска Путин "да се маха". 

"Това беше удар върху националния лидер. Той повече не се съмняваше в избора си между нас и либералите", казва Дугин.

Когато Путин отново стана президент през 2012 година ултранационалистите излязоха от сенките. И бързо постигнаха успех. Те сформираха няколко политически клуба, най-известният от които "Изборский круг", създаден от писателя-антисемит Александър Проханов и неговия приятел Дугин. На първото събрание председател става сегашният министър на културата, прославил се с ревизионистките си възгледи историк Владимир Медински. Присъства и свещеник: духовникът на Путин, архимандрит Тихон.

В програмата на клуба се твърди, че "на дадения исторически етап държавна идеология на Русия трябва да стане строителството на Евразийска империя - универсален модел на държавно устройство".  

Обратното броене започва. Година и половина по-късно Русия анексира Крим, а архимандрит Тихон нарича това "победа".

Според Дугин, това е революционна геополитическа крачка, "окончателен разрив със западната система". Но той иска да се отиде още по-далече: 

да се анексира юго-източна Русия,

 или така наречената от Путин "Новорусия". 

Дугин твърди, че разполага там със стотици поддръжници, членове на младежката евразийска организация, на които дава указания от Москва.

"Най-добре е, ако руската армия пресече границата", казва той. 

Кога? 

"Веднага щом бъдат създадени условията за това". 

А след това? 

Но Дугин, който е "почти" официален пропагандист, затова внимава. Уверява, че не иска военно нахлуване в други "руски земи".

Само подчертава, че Путин е "започнал да се връща към имперсаката етика". Разбирайте го както искате. 

През 2008 година той беше по-откровен: "Съветската империя ще бъде възстановена с различни средства: сила, дипломация, икономически натиск. Всичко ще зависи от мясото и времето".

За руските планове в Европа говори с по-голяма охота: 

"Това е ключова територия за борба с атлантизма"

 Искрено съжалява, че "Сталин не е имал военни ресурси за нахлуване в Западна Европа". Сега Дугин иска да неутрализира Европа, да я отдели от САЩ. Как? Като се помага на европейските крайно десни да дойдат на власт, или, най-малкото, да бъдат дестабилизирани същестувващите правителства: "Ние ще подкрепим бунта на народите в бъдещата икономическа и общетвена криза".

И това не е всичко. Владимир Путин назначи за ръководител на новата агенция, на която е възложена външната пропаганда на руския режим на Смитрий Кисельов, близък приятел на Дугин. Друг сигнал: Дугин, който е консултант на председателя на Държавната дума и добре познава основателя на Френския национален фронт Жан Мари льо Пен успява да организира за дъщеря му Марин Льо Пен посрещане като за държавен глава. За Дугин Франция е приоритетно направление. 

Но не забравя и за другите държави, надява се, неговите приятели-неонацисти в скоро време да вземат в ръцете си властта в Румъния, Гърция и Холандия.

Но главното в "неговата борба", разбира се, е Русия. Лидер на неокръстоносците на Дугин е новият министър на културата Владимир Медински, когото наричат "Путиновия Гьобелс". 

"Русия е особена цивилизация, цивилизаци от европейски тип по география и раса. Но руснаците са толкова консервативни, че смятат себе си за последните носители на ценностите на древнната римска цивилизация", казва Медински, който също като ментора си е голям почитател на Марин льо Пен.

Той категорично не приема мултикултурализма и толерантността. Обявил се е против еднополовите бракове и "някои форми на съвременното изкуство". Целта му е да "се бори с вредоносното влияние на Запада.

След анексирането на Крим Медински задължи руската интелигенция да подпише петиця в подкрепа на Владимир Путин. От тях се иска да "положат клетва за вярност към властта". Мнозина се съгласиха. 

В душите на руснаците отново се връща страхът

 Противниците на войната с Украйна са определени от Путин като предатели и пета колона, както по времето на Съветския съюз. 

"Трябва да приключим с тези проамерикански либерали, те са наши врагове", разпалено казва Дугин, който вече публикува цял списък с "антируски" медии. 

Но каква е целта на всички тези инициативи? Да подготвят коронацията на Путин? 

"Да, народът го моли да стане Цезар", убеден е Дугин. 

Според него, руския президент скоро ще започне държавни реформи за придължаване на властта си за неопределен срок. 

Какви реформи?

"Най-простият начин е пормяна в конституцията".

Освен това, Дугин смята, че Кремъл ще създаде "Орденът на Путин": нещо като масонска ложа, в която ще влязат идеологически проверени хора, чиято задача ще бъде подготовката на приемника на "националния лидер".  

И ако такъв орден действително бъде създаден, Дугин иска да бъде част от него.

Превод: Faktor.bg