​De Profundis: Ще настъпи ли Тръмп мотиката на Путин

Дори другарят Ленин не би могъл да си представи, че в ролята на „полезен идиот” на Кремъл някога ще влезе самият американски президент

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Малко взе да ми писва от Доналд Тръмп, граждани, още преди да е седнал в Белия дом. Но вие не се подвеждайте, де, на мен вероятно ми писва така скоро от него, защото съм глупав, не заради друго.

Да, точно за такива като мен онзи ден той написа в Туитър, че „добрите отношения с Русия не са лошо нещо и само глупави хора могат да сметнат това за лошо”.

Нали сте чували обаче за един от най-елементарните похвати на словесна манипулация – достатъчно е да се премълчи съвсе-е-е-ем дребна част от реалността, за която иде реч и това променя цялата тази реалност, често - без идиотът отсреща да се усети.

Е, точно това се опитва да направи бъдещият американски президент в случая – да

манипулира идиотите

Защото онова, което той срамежливо пропуска да уточни, е, че не са лошо нещо добрите отношения с Русия на Путин. На Путин, не друга.

Говорим за онази Русия на Путин, дето избива собствените си хора не само чрез глад, мизерия и течности за вана, но и чрез разяждащо зловещата си пропаганда в полза на лъжата; за същата Русия на Путин, дето избива чуждите хора в Кавказ, Украйна, Сирия и къде ли не още, с всички оръжия, с които разполага, колкото и „модерни” да са те; за прекрасната Матушка, натоварена с божествена мисия, която се чувства свободна да завладява територии на други държави, без да ѝ пука за подписани договори, международно право и морални принципи, за онази красива Москва става дума, която винаги братски подкрепя най-тираничните диктаторски режими по света; дето създава, стимулира и използва тероризма като оръжие срещу цялата цивилизована общност; дето води тъй наречената „хибридна война” срещу демократичните страни с желание да ги превърне в максимално недемократични и да разбие единството на НАТО и ЕС; дето се намесва пряко в най-демократичната от всички процедури – изборите, както казаха самите авторитетни американски разузнавателни служби.

Ето за коя Русия ми говори Тръмп – и заради коя Русия ме нарича глупав….. нарича мен глупав, защото аз не съм бил искал добри отношения с нея.

И това е същият онзи Тръмп, който си позволи да сътвори най-огромният логически и политически гаф, поне през новия 21-ви век, като написа: „Единствената причина за хакерската атака /руската хакерска атака срещу централата на Демократическата партия – б.а./ е лошата защита на Националния комитет на Демократическата партия. Те трябва да се засрамят”.

Причината да те атакуват, е, че си спокоен в собствения си дом и беззащитен срещу наглостта! И не руснаците трябва да се засрамят, а демократите!

Да-а-а, ето докъде води безразборното прилагане на тъй наречената „политическа коректност”. Хората - дори хора като Тръмп, на когото иначе не му пука какви ги дрънка – свикват с нея сякаш на подсъзнателно ниво, дотолкова, че не усещат кога се прескача границата и си стига до

„реализиран на живо абсурд”,

каквато е актуалната дефиниция за оксиморона.

Не виждам как по друг начин може да се определи откровената защита на престъпника, вместо на пострадалия от престъплението, изповядвана в този изумителен случай. Значи – не Путин трябва да се засрами и трябва да бъде наказан, че праща хакерите си на война срещу изборите в САЩ, а Хилъри Клинтън трябва да се засрами, че не се е подготвила и е спипана, така да се каже, по бели гащи, в собствената си електронна поща.

Аз може да съм глупав. Може да съм червей, недостоен даже за плюнката на великия Тръмп, може да съм и доста други, още по-жалки неща – но на мен подобен подход ми звучи като бълнуване в делириум. Сякаш някакъв разблуден ум се е надигнал от мрака и се опитва да ми внуши, че човек може да прави каквото си иска, само защото може да говори каквото си иска.
Политически некоректно спрямо Доналд Тръмп ли ви се струва казаното току-що?

Ами ухапете се отзад в такъв случай, защото аз му хванах цаката – не можете повече да ме наричате политически некоректен, защото това ме превръща в безправно малцинство, поставено под атака, обижда ме, засяга чувствата ми.

И следователно е откровена проява на политическа некоректност спрямо мен от ваша страна.

Много ми е интересно дали цитираните по-горе думи на Тръмп означават, че ако някакъв тип приспи агентите на Сикрет сървис, нахълта в апартамента му и открадне пари и бижута от сейфа, престъпникът няма да носи никаква вина, виновен ще си е сам Тръмп, защото не се е защитил достатъчно добре.

Да, дотолкова ще се почувства той засрамен от тъпата си постъпка, че дори няма да потърси справедливост чрез съда, а ще махне с ръка и ще подхвърли на публиката: „Ако не обикнете този престъпник с цялото си сърце, значи мене не обичате”.

Много християнска постъпка би била тази. Ама нали знаете, че всъщност е само 

словесна мъгла, не реалност

О, да, сещам се каква би била следващата реплика на американския президент Доналд Тръмп, ако случайно някога прочете тези горчиви слова относно глупостта и глупостта, способна да надмине себе си. Сигурен съм - веднага ще каже, че съм жалък привърженик на демократите и затова го нападам. Нещо като твърде надценяваната Мерил Стрийп.

Ядец, мистър Президент, този път не познахте. Подозирам, че, ако бях роден в Щатите, по привързаност към Републиканската партия спокойно щях да бъда, да речем, трети в листата – ако за първи приемем покойния президент Роналд Рейгън, а втори е сенатор Джон Маккейн.

Достатъчно е да се погледнат писанията ми от последните 8 години, откак Обама е в Белия дом, за да се види точно колко и каква любов изпитвам към него, към политиката и партията му изобщо. Сигурно съм европейски шампион по повтаряне на политически некоректната реплика, че точно Обама и неговият външнополитически екип носят основната вина за все по-ужасното състояние, в което затъна светът през техните два мандата. Главният ми аргумент за това обаче е фактът, че със своята некадърност, с последователните си прояви на слабост и безхаберие, те дадоха възможност – не, а буквално подтикнаха Владимир Путин, не само да си развърже, но и да си разиграе здраво коня.

Парадоксът е, че сега републиканецът Тръмп, който уж настоява за промяна на тази политика на демократите, смята да реализира промяната, като даде още повече възможности на Путин да се разгърне.

Изумително е! Сигурно допреди 10-15 години дори другарят Ленин не би могъл да си представи, че в ролята на „полезен идиот” на Кремъл и руските служби някога ще влезе самият американски президент. А на всичкото отгоре – че в тази роля ще влезе и втори американски президент, който уж е противник на първия.

Шантава работа!

Но да се върна на моите писания отпреди години. Истината е, че съм критикувал всяка беля, извършена в международен план от Обама, дори по времето, когато Тръмп изцяло липсваше на политическия хоризонт като баш консерватор. Така че - не той мен може да оценява дали съм републиканец или демократ, а аз него.

Как да ви кажа – ако аз се бях родил на мястото на Тръмп в Щатите, а Тръмп на моето в България, той щеше да е глупавият, не аз.

Но пък за сметка на това щеше да знае, че не аз съм против Русия на Путин, а Русия на Путин е против мен. И щеше да е добре запознат с механизмите, по които путинската наглост и агресия всекидневно се реализират, щеше да разпознава хранителната среда, която подпомага избуяването на въпросната наглост и агресия.

Ако не разбереше всичко това тук, в България, щеше да е наистина глупав човек. А ако го разбереше и въпреки това продължаваше да поддържа руските интереси, щеше да е евтин продажник.

Честно казано, макар по принцип да съм доволен, че спечели републикански кандидат, не знам как да определя самия Тръмп – и то специално във връзка с отношението, което изразява към Русия на Путин и готовността му с лека ръка да сътрудничи с кремълския режим, вместо да го постави

на колене в ъгъла,

както направи Рейгън с СССР.

Ако обаче и утре, вече като президент, той продължи да държи на приятелството си с Путин и да повтаря руските мантри като свои велики политически открития, няма да ми остави много избор – ще трябва да го поставя на едно ниво с Обама, ако не и още по-ниско.

Защото съгласете се – не е нормално да настъпваш мотиката, след като вече си видял как точно онзи преди теб я настъпва и дори си се присмял на цицината му.